Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] ASR głupeje ?? :?

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
dembik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] ASR głupeje ?? :?

Post autor: dembik » 30 lip 2012, 23:59

Witam.

Czytałem tematy o tym ze ASR glupieje po wymianie opon albo po obsadzeniu oponami roznymi tyl i przod. ale nie wiedzialem tematu o tym ze Asr glupieje bez zmiany zadnych opon jak u mnie.
Rok czasu jezdzilem wszystko ok i od tygodnia wlacza mi sie ASR na zakretach czasami a dzis nawet na prostej drodze. Nie bylo slisko i nie byla nierowna nawierzchnia.

Ma ktos jakis pomysl ?? :/

Blade-Karol

Post autor: Blade-Karol » 31 lip 2012, 10:44

A przypadkiem nie miałeś ruszanej kierownicy? ASR ciągnie dane m.in. z pierścienia w kierownicy i jeśli wg. czujników samochód skręca a kierownica jest prosto to zapala się kontrolka. Jazda z taką usterką jest bardzo niebezpieczna bo może Ci w pewnym momencie sam przyhamować któreś koło bo będzie myślał ze np. lecisz bokiem ;/

A ABS Ci się nie zapala? Może czujniki są przybrudzone?

dembik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dembik » 01 sie 2012, 00:00

ty no zgadles. rozbieralem deske cala i przy okazji kierownice.. i ustawialem jatak aby mniej wiecej prst trzymala. i chyba nawet prosto jest. moze lekko kierownica boczkiem ale nie duzo.

jeszcze sprawdzalem cisnienie w oponach to przod mialem takie same ale male a tyl rozne. napompowalem i moze pomoze nie wiem :(

a z tym pierscieniem to jak to mozna naprawic ?? czyz ustawic kierownice czy jak to zrobic ??

Blade-Karol

Post autor: Blade-Karol » 01 sie 2012, 12:15

Ustaw prosto kierownice. Pozostaje chyba metoda prób i błędów.

Tymczasem przed ruszeniem wyłączaj przyciskiem ESP.

dembik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dembik » 01 sie 2012, 22:46

praktycznie mam prosto. nie zeby byla przestawiona. chyba trzeba jechac na komputer.

Awatar użytkownika
krawcraf
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krawiec
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krawcraf » 07 sie 2012, 10:30

W audi nie robilem kalibracji czujnika kąta skrętu ale w golfie mk5 2004r. i toledo 2002r. Zabieg prosty dosyć, nie pamietam dokładnie czy był potrzebny do tego komputer ale sprawa rochodziła się o kręcenie w lewo i prawo kierownicą :) O ile dobrze pamiętam w aso skody kolega płacił w zeszłym roku 130pln za kalibracje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja