[ A6 C5] Jakie opony do Quattro ??
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[ A6 C5] Jakie opony do Quattro ??
Witam.
jak w temacie jakie opony powinny być w samochodzie z napędem quattro tak jak u mnie stały napęd na cztery koła... z powodu wywalonych dolnych wahaczy posiekało mi przednie opony Nokiany co by pośmigały jeszcze 2lata strzelił chu....
i teraz się zastanawiam czy na przedniej osi może być inny bieżnik niż na tylnej ? bo te co mam są dość drogie 600zł sztuka a trzeba mi opon na zaraz i już bym kupił trochę tańsze... tylko pytanie czy tak można ?
Pozdrawiam
jak w temacie jakie opony powinny być w samochodzie z napędem quattro tak jak u mnie stały napęd na cztery koła... z powodu wywalonych dolnych wahaczy posiekało mi przednie opony Nokiany co by pośmigały jeszcze 2lata strzelił chu....
i teraz się zastanawiam czy na przedniej osi może być inny bieżnik niż na tylnej ? bo te co mam są dość drogie 600zł sztuka a trzeba mi opon na zaraz i już bym kupił trochę tańsze... tylko pytanie czy tak można ?
Pozdrawiam
_________________________________ Audi Quattro______________________________
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
0x4B25A pisze:xpbit, wszystkie cztery sztuki powinny być dokładnie takie same... to najbardziej optymalna opcja... z różnymi oponami bym absolutnie nie eksperymentował...
no szerokość opony i profil kupiłbym takie sam to normalne.... tylko chodzi o bieżnik czy to miałoby jakiś zły wpływ na coś gdyby na przedniej osi był inny bieżnik niż na tylnej ?
załóżmy że kupiłbym taką sama szerokość taki sam profil taką samą kategorie prędkości w moim wypadku ZR18 Y ale trochę różniącym się wyglądzie bieżnika ? czy to by było do przyjęcia
xpbit, inny bieżnik i będziesz miał już różnicę w obwodzie... milimetry jakieś, ale zawsze... w szczególności nie kładł bym różnych opon (bieżnik) na tą samą oś...
Wiesz... różne są opinie... w instrukcji wyraźnie widnieje, aby do Quattro dawać zawsze takie same opony... ja się tego trzymam
Ale poczekajmy jeszcze aż ktoś inny się wypowie... bardziej obeznany w ogumieniu
Wiesz... różne są opinie... w instrukcji wyraźnie widnieje, aby do Quattro dawać zawsze takie same opony... ja się tego trzymam
Ale poczekajmy jeszcze aż ktoś inny się wypowie... bardziej obeznany w ogumieniu
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
różne ciśnienie pompuję się zawsze bo wiadomo tył jest lżejszy. czytałem forum a8 pisali że mają nawet inne wymiary opon na przedniej i tylnej osi i w quattro i jeżdżą bez żadnego problemu nic im się nie dzieje.woj_b pisze:Tak jak napisał 0x4B25A to racja, ale jak nie jeździsz dożo km to myślę, że nic poważnego się nie stanie. Myślę, że nie jest to bardziej szkodliwe niż jazda na 4 jednakowych oponach ale o różnym ciśnieniu napompowania (4 m-ce i będzie czas na zmianę kapci ).
ja teraz mam z przodu na jednej osi dwa inne kółka moją zapasówkę i kumpla i samochód jedzie normalnie 150km/h i nie ma różnicy wydaje mi się jednak że chodzi tu jedynie o wielkość całego koła żeby była identyczna jak z tyłu.
musiałby się ktoś znaleźć kto miał problemy przez to że miał inne opony na przedniej i na tylnej osi tylko pytanie czy jest taki ktoś
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
no ale ja wstawiam takie same opony i średnica całego koła się nie zmieni w ogóle wzorek tam minimalnie się różni na tych michelinach co zamówiłemenduro7 pisze:większość ma problemy( delikatne podszarpywania w czasie zmian biegów )tylko o tym nie wie.
nie wie też czym to jest spowodowane a spowodowane jest wcześniejszą eksploatacją na kołach o różnej średnicy
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
też mi się tak wydaje rozmiar ten sam zużycie bieżnika takie samo indeks prędkości taki sam w 90% identyczny wzorek bieżnika więc powinno być eleganckowoj_b pisze:jak już zamówiłeś to nic Ci nie pozostało ... tylko zakładać i jeździć Wszystko będzie OK.
- FOSS
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dokładnie tak, średnica koła ma być taka sama i tyle.Kliku pisze:srednica kola ma byc taka sama (rozmiar najlepiej ten sam). Kola moga byc innego producenta nic tu sie nie stanie, sam mam takie zalozony, nie robcie paniki.
Swoje S8 kupiłem na zimówkach z przodu innych i z tyłu innych, widać że sporo jeżdżone i jakoś nic z napędem się nie stało.
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
no to jak tak to super aż mi ulżyło ja właśnie letnie i zimówki miałem 4 identyczne opony ale teraz się spóźniłem z wahaczami i posiekało mi te przednie opony... no ale kupiłem używane z takim samym stanem bieżnika jak z tyłu więc koła powinny być identyczne w średnicy
nawet na podobny prawie wzorek bieżnika trafiłem i indeks prędkości też ten sam więc powinno hulać
dopiero we wtorek wymieniam wahacze przegub półosi i zakładam te kółka z nowymi oponkami i napisze jak to będzie śmigać
[ Dodano: 2012-08-12, 17:05 ]
no więc oponki założone zawieszenie zrobione przegub też odnoszę dziwne wrażenie że na zapasówkach z przodu mniejsze koła niż te z tyłu samochód jakoś szybciej przyśpieszał ale to chyba tylko tak mi się wydaje coś
ogólnie profil niby ten sam ale budowa opony jest inna i tak jakby całe kółko było jednak minimalnie większe... okazało się że z tyłu mam przestawioną zbieżność no i 3 oponę też mi posiekało... jestem zmuszony dokupić drugie 2szt michelinów na tył czyli jednak będę miał 4 identyczne opony na wszystkich kołach
jedyne co zauważyłem to jakby mi licznik trochę zaniżał na tych kołach...
nawet na podobny prawie wzorek bieżnika trafiłem i indeks prędkości też ten sam więc powinno hulać
dopiero we wtorek wymieniam wahacze przegub półosi i zakładam te kółka z nowymi oponkami i napisze jak to będzie śmigać
[ Dodano: 2012-08-12, 17:05 ]
no więc oponki założone zawieszenie zrobione przegub też odnoszę dziwne wrażenie że na zapasówkach z przodu mniejsze koła niż te z tyłu samochód jakoś szybciej przyśpieszał ale to chyba tylko tak mi się wydaje coś
ogólnie profil niby ten sam ale budowa opony jest inna i tak jakby całe kółko było jednak minimalnie większe... okazało się że z tyłu mam przestawioną zbieżność no i 3 oponę też mi posiekało... jestem zmuszony dokupić drugie 2szt michelinów na tył czyli jednak będę miał 4 identyczne opony na wszystkich kołach
jedyne co zauważyłem to jakby mi licznik trochę zaniżał na tych kołach...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
Panowie nie wiem czy nie histeryzuję ale producent u mnie zaleca 235/45/R17 i zimowe 205/55/R16 tak przynajmniej mam w karcie pojazdu i pod klapką wlewu paliwa. Mam obecnie założone na zimę 205/60/R16 i na lato 225/50/R17. Na lato muszę dwie wymienić i tak mnie ciągnie, żeby wrócić do oryginalnego rozmiaru 235/45/r17 bo tak wyjechał z salonu. Pytanie moje czy zmiana średnicy wszystkich kół może mieć wpływ na napęd quattro? 205/60/R16 i 225/50/R17 mają większą średnicę - nawet do wnęki na zapas nie chciały wejść.
- Multifonika
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt: