[ ARJ 2.4 165 KM] temperatura oleju 2.4 V6
[ ARJ 2.4 165 KM] temperatura oleju 2.4 V6
Witam wszystkich od pewnego czasu mam wahania temperatury wygląda to tak temperatura czasami rośnie do 120 stopni i spada do 90 i tak faluje.Silnik był zalany castrolem edge 5w30 zmieniłem na valvoline maxlife 5w40 myślałem, że to wina oleju wcześniej temperatura nie przekraczała 100 stopni.Panowie jak wygląda to w waszych silnikach benzynowych V6 proszę o rade.
Vag nie pokazuje żadnych błędów silnik pracuje normalnie tylko martwi mnie ta falująca temperatura.
Vag nie pokazuje żadnych błędów silnik pracuje normalnie tylko martwi mnie ta falująca temperatura.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Panowie wygląda to tak temperatura rośnie do 120 i po chwili nagle spada do 90-100 fakt dzieje się tak w mieście przy małych prędkościach.Ostatnio leciałem w trase ładne dwa pasy w jedną strone pełen gaz trzyma w granicach 100 dolatuje do miejscowośći stop na światłach a temperatura wskakuje na 120 i spada zastanawia mnie to falowanie?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Paliwo: Benzyna
U mnie w normalnym trybie około 90. W mieście do 100. W trybie agresywnym gdy czerwone pole nie jest mi obce do 110 żeby doszło nie ma problemu. Uważam że to normalna reakcja.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
Dzięki panowie za odpowiedź sprawdze czujnik temperatury tylko skubaniec jest na dole miski olejowej jest jakaś możliwość sprawdzenia vagiem.
Chcę się upewnić aby nie kupować nowego na marne ciekawe jaka jest wytrzymałość oleju syntetycznego na wysokie temperatury i tak się zastanawiam ale Audi chyba przewidziała takie wzrosty temperatury skoro wskażnik jest do 180 stopni
Chcę się upewnić aby nie kupować nowego na marne ciekawe jaka jest wytrzymałość oleju syntetycznego na wysokie temperatury i tak się zastanawiam ale Audi chyba przewidziała takie wzrosty temperatury skoro wskażnik jest do 180 stopni

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Paliwo: Benzyna
A pro po oleju to ja zauważyłem jedna rzecz mianowicie chodzi o kulturę pracy silnika. Nie wiem dlaczego ale gdy jeżdżę normalnie jest okej silnik chodzi cicho. Gdy wkręcę go na maksymalne obroty jadą kilka minut agresywnie zatrzymuje się i silnik chodzi jakby głośniej (wrażenie lekko dziurawego wydechu) po zgaszeniu i zapaleniu za kilka minut ten efekt znika...
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html