Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] wentylator działa, a nawiew słaby i ciepły

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomek3city
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] wentylator działa, a nawiew słaby i ciepły

Post autor: tomek3city » 19 lip 2012, 08:58

Witam,
Zauważyłem pewien problem u siebie w aucie. Problem zauważyłem po wykonaniu przeglądu klimatyzacji (ale nie wiem czy ma to wpływ, czy zauważyłem to dlatego, że w tym dniu było bardzo ciepło i wyczułem, że w samochodzie jakoś za ciepło jest). W ogólnym przypadku nawiew, zarówno w trybie klimatyzacji jaki ECON działa. Zdarza się jednak, że czasami odpalam auto i z nawiewów czuć tylko delikatny wiaterek. Regulując siłę nawiewu słychać, jak wentylator przyspiesza i zwalania, ale siła nawiewu pozostawia dużo do życzenia, chociaż czuć, że nieco przyspiesza bądź zwalnia w zależności od ustawienia siły nawiewu. Czuć też chłodne powietrze przy włączonej klimie jak i ciepłe w trybie ECON. Wydaje mi się jednak, że to powietrze jest cieplejsze w przypadku, kiedy nadmuch jest słaby, niż jak działa normalnie. Chodzi mi o to, że np. dzisiaj rano było 17 stopni i według instrukcji takie powietrze powinno chłodzić kabinę. Moim zdaniem to powietrze jest wręcz ciepłe i ma ponad 25 stopni. Kiedy się zatrzymałem i nawiew zaczął działać poprawnie powietrze w trybie ECON wydawało się wyczuwalnie chłodniejsze. Podobnie wygląda kiedy wyłączę tryb ECON - przy niedziałający poprawnie nawiewie powietrze jest chłodne, ale przy działającym jest wręcz zimne.

Jak już wspomniałem auto jest świeżo po przeglądzie klimy i wszystko było ok. Po wyjechaniu z warsztatu klima chłodziła aż ciarki przechodziły. Kiedy pojawi się problem zatrzymuje auto i zazwyczaj po chwili zaczyna wszystko działać. Wymieniałem też filtr kabinowy - mogłem coś zrobić źle, co by takie objawy powodowało? Moja teoria mówi, że w momencie zapalenia silnika następuje start dmuchawy i coś się zasysa i blokuje dojście powietrze. Dlatego wieje słabo, silnik się przy tym nagrzewa i powietrze jest cieplejsze niż zazwyczaj. Tylko gdzie ewentualnie takiej usterki szukać i czy to jest to? Wszystkie nawiewy działają, więc wydaje mi się, że to nie jest problem z jakąś łopatką. Przy zmianie nawiewu z zewnętrznego na wewnętrzny słychać zmianę położenia łopatki ale nawiew dalej słaby.

Czekam na jakieś sugestie i podobne przypadki, które udało się już rozwiązać. Widziałem kilka podobnych przypadków na forum ale dotyczyły innych aut i żaden nie został rozwiązany.

Pozdrawiam

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 20 lip 2012, 13:24

hmm, mi do glowy przychodzi wentylator dmuchawy pod schowkiem... moze z nim jest problem ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja