[Audi A6 C5] Zepsuta roleta pozioma bagaznika (Avant)
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Ja mam z roletą ten sam zonk. Lewa strona w rozsypce, prawa również nie najlepiej. W dobrym stanie została tylko sama roleta i jej aluminiowa obudowa
Po kilku naprawach już nie można nic więcej zrobić, bo jak pisałeś plastik skruszał i rozpada się w rękach. W ostateczności dorobię sobie lewy koniec z... drewna 
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Paliwo: Diesel
Moje dywagacje szły bardziej w kierunku metalu
Ale musiałbym mieć dostep do twardego lutowania (mosiądzem) lub jakiegoś spawania, czyli musiałbym się z tym bawić i jeszcze znaleźć jakiegoś ślusarza, któremu też trzeba przecież będzie zapłacić
Przede wszystkim nie mam na to czasu.
Przyjdzie kupić rolete
Ale musiałbym mieć dostep do twardego lutowania (mosiądzem) lub jakiegoś spawania, czyli musiałbym się z tym bawić i jeszcze znaleźć jakiegoś ślusarza, któremu też trzeba przecież będzie zapłacić
Przede wszystkim nie mam na to czasu.
Przyjdzie kupić rolete
Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7

-
//MAREK //
- Forum Audi A6 / A7

Witam.Ja poradziłem sobie w taki sposób że lewy plastik rolety owinąłem taśmą izolacyjnąia w celu wzmocnienia i pokleiłem wszystkie pęknięcia.ÂŚrodkową tulejkę którą miałem pękniętą skleiłem i skręciłem dookoła cienkim drutem wzmacniając ją , polecam podkładkę na wcisk ale nie miałem nic pod ręką.Następnie rurkę na której nawinięta jest sprężyna rolety wkleiłem na stałe w tulejkę lewej zaślepki rolety i skręciłem tą śrubką która ma za zadanie trzymać rurkę ze sprężyną w gnieżdzie plastikowej zaślepki .Po zaschnięciu kleju zrobiłem około 15 obrotów w lewo w celu napięcia sprężyny i wsunąłem plastikową zaślepkę rolety na miejsce i skręciłem dwoma śrubkami.Przed klejeniem wszystkie elementy chodzi mi o białą tulejkę i filcowa podkładkę muszą być na miejscu bo jest to raczej ostateczne rozwiązanie.U mnie śmiga drugi dzieĂą jak na razie daje radę .Powodzenia.
Dzięki kolego Marek za podpowiedź, zrobiłem tak jak ty posklejałem lewy plastik i wkleiłem na stałe rurkę od sprężyny w tulejkę lewego mocowania, działa
trochę słabiej jak oryginał (nie chciałem za mocno naciągać sprężyny aby mi się plastik na nowo nie połamał, zrobiłem 15 obrotów) ale najważniejsze że się zwija i naciąga, tylko trzeba uważać przy montażu bo to jest montaż na stałe, więc trzeba pamiętać aby zwinąć roletę i wsadzić odpowiednio wszystkie elementy, i nie wyciągać za mocno rurki bo wypadnie z mocowania wewnętrznego, no i uważać trzeba przy klejeniu plastiku żeby nie skleić tych ząbków od mocowania w aucie, ja w ostatniej chwili rozkleiłem je bo bym miał nieruchome, zalecam ostrożność przy tym montażu.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7