Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Pisk po włączeniu klimy, luźny pasek

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lightfighter87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Pisk po włączeniu klimy, luźny pasek

Post autor: lightfighter87 » 17 cze 2012, 10:49

Witam, zwracam się do was z prośba o pomoc, z racji tego że ostatnio coś zaczęło dolegać klimie. Ale do rzeczy.

Klima ładnie chłodzi i tak dalej, nie mniej ostatnio po jej włączeniu coś zaczyna przeraźliwie piszczeć.

Wczoraj wymieniałem olej, ściągam osłonę i postanowiłem sprawdzić pasek. Tu wielki zonk - jest luźno naciągnięty i dosłownie daje się obrócić o 180 stopni. Czy ten skrzek/pisk jest konsekwencją słabo naciągniętego paska czy też zawodzi sama sprężarka ??

Chcę w najbliższym czasie odstawić auto na warsztat który zajmuje się klimą, wpierw jednak podpowiedzcie mi co w takim przypadku kwalifikuje się do wymiany. Czy całość ogranicza się do paska klimatyzacji i jego napinacza czy są jeszcze jakieś rolki bądź elementy. Kolejne pytanie czy jest możliwość zrobienia tego bez zrzucania przodu, jedynie odciągając pas przedni ??

Kolejna kwestia to to, że ponad rok temu rurki klimatyzacji były uszkodzone i układ nie był szczelny (cały gaz uciekł). Pytam ponieważ nie widzę skraplającej się wody pod autem od jakiegoś czasu (z nastawieniem na LO i prawie max nadmuch) i czy w tej sytuacji serwisant powinien zajrzeć do osuszacza lub go wymienić ??

Na koniec, podobno wymianie podlega taki element jak dławik ? duży jest koszt czegoś takiego i czy warto to zmienić przy okazji ???

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 cze 2012, 11:04

lightfighter87, nie mam co prawda takiego auta jak Ty, ale miałem kiedyś podobny problem z piszczącym paskiem... pozostaje do wymiany pasek, napinacz... cały komplet... nie wymieniaj pojedynczych elementów, bo nigdy w 100% nie wiadomo co popiskuje, tylko wymieĂą już całość <okok>

Problemem może też być któreś z łożysk na tym pasku... spróbuj lekko polać ten pasek wodą jak pracuje i piszczy... będziesz wiedział, czy wina paska, czy łożyska...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja