Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ARE 2.7 250 KM] Smród oleju

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
zbynekpik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ ARE 2.7 250 KM] Smród oleju

Post autor: zbynekpik » 10 cze 2012, 16:58

Witajcie Koledzy, jestem ostatnio kłębkiem nerwów. Potrzebuje waszej pomocy, ew. jakiegoś specjalistę w kujawsko pomorskim, który zna te auta i ich wady:) Od 6-8 miesięcy walczę ze smrodem w aucie. Wymieniłem, uszczelki pod pok zaw, nie ciekną, zaślepki i coś tam jeszcze z tłu silnika, wymieniłem pompę wody wspomagającą, usunąłem wycieki płynu chłodniczego. nie widać nigdzie wycieków, poza jednym z kolektora wydechowego, lekko widać tam kroplę oleju - jak mógł tam sie dostać olej???. Długo jeździłem z zapachną odmą. Odma drożna. Problemy zaczęły się poprzez zapchaną odmę. Od tamtego czasu nie daje rady pozbyć się zapachu z auta.
Na turbinach widać lekko tłuste, ale wydaje mi się, że to normalne przy przebiegu 173500 KM.
Błagam was o pomoc. Powiem szczerze, że chcę sprzedać auto, ponieważ nie mogę tego zapachu znieść. Wcześniej zapach był bardziej intensywny - kiedy były odmy zapchane. Nawet doprowadziły do wydmuchania uszczelki w wężach doprowadzających olej do turbiny. Wyciek jest już usunięty.
Auto po prostu powaliło mnie na łopatki.
Proszę was...
Silnik pracuje równo, oleju nie ubywa, moc jak wcześniej...

jonnybravo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jonnybravo » 15 cze 2012, 09:25

kolego a może usuĂą pozostałości po wyciekach z elementów silnika. nie wiem jak dawno pozbyłeś się ostatniego z wycieków ale kiedyś miałem to samo w innym aucie umyłem silnik i zapach wrócił do normy. Zakładam że filtr kabiny masz wymieniony i nie pogięty jest.

Kracy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Smród oleju

Post autor: Kracy » 15 cze 2012, 18:51

Sprawdziłeś dokładnie odmę? Może ma nieszczelność?
U mnie (slinik 1.8 ARH) od rury łączęcej filtr powietrza z przepustnicą odchodził wężyk, łączył się on z puszką odmy mocowaną do komory silnika, (plastik pękł) waliło jak z murzyĂąskiej chaty a nie było w ogóle widać przy oglądaniu z zewnątrz.
Dopiero przy czyszczeniu przepustnicy zorientowałem się że mam tam nieszczelność. Wcześniej wymieniłem też ezektor (nie wiem czy u Ciebie też jest)

Stąd możesz pobrać instrukcję, podobno na 25 stronie jest odma link

Może u Ciebie jest podobnie i wina leży po stronie nieszczelnej odmy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja