Witajcie Koledzy, jestem ostatnio kłębkiem nerwów. Potrzebuje waszej pomocy, ew. jakiegoś specjalistę w kujawsko pomorskim, który zna te auta i ich wady:) Od 6-8 miesięcy walczę ze smrodem w aucie. Wymieniłem, uszczelki pod pok zaw, nie ciekną, zaślepki i coś tam jeszcze z tłu silnika, wymieniłem pompę wody wspomagającą, usunąłem wycieki płynu chłodniczego. nie widać nigdzie wycieków, poza jednym z kolektora wydechowego, lekko widać tam kroplę oleju - jak mógł tam sie dostać olej???. Długo jeździłem z zapachną odmą. Odma drożna. Problemy zaczęły się poprzez zapchaną odmę. Od tamtego czasu nie daje rady pozbyć się zapachu z auta.
Na turbinach widać lekko tłuste, ale wydaje mi się, że to normalne przy przebiegu 173500 KM.
Błagam was o pomoc. Powiem szczerze, że chcę sprzedać auto, ponieważ nie mogę tego zapachu znieść. Wcześniej zapach był bardziej intensywny - kiedy były odmy zapchane. Nawet doprowadziły do wydmuchania uszczelki w wężach doprowadzających olej do turbiny. Wyciek jest już usunięty.
Auto po prostu powaliło mnie na łopatki.
Proszę was...
Silnik pracuje równo, oleju nie ubywa, moc jak wcześniej...
[ ARE 2.7 250 KM] Smród oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: Smród oleju
Sprawdziłeś dokładnie odmę? Może ma nieszczelność?
U mnie (slinik 1.8 ARH) od rury łączęcej filtr powietrza z przepustnicą odchodził wężyk, łączył się on z puszką odmy mocowaną do komory silnika, (plastik pękł) waliło jak z murzyĂąskiej chaty a nie było w ogóle widać przy oglądaniu z zewnątrz.
Dopiero przy czyszczeniu przepustnicy zorientowałem się że mam tam nieszczelność. Wcześniej wymieniłem też ezektor (nie wiem czy u Ciebie też jest)
Stąd możesz pobrać instrukcję, podobno na 25 stronie jest odma link
Może u Ciebie jest podobnie i wina leży po stronie nieszczelnej odmy.
U mnie (slinik 1.8 ARH) od rury łączęcej filtr powietrza z przepustnicą odchodził wężyk, łączył się on z puszką odmy mocowaną do komory silnika, (plastik pękł) waliło jak z murzyĂąskiej chaty a nie było w ogóle widać przy oglądaniu z zewnątrz.
Dopiero przy czyszczeniu przepustnicy zorientowałem się że mam tam nieszczelność. Wcześniej wymieniłem też ezektor (nie wiem czy u Ciebie też jest)
Stąd możesz pobrać instrukcję, podobno na 25 stronie jest odma link
Może u Ciebie jest podobnie i wina leży po stronie nieszczelnej odmy.