rysiekj
rysiekj pisze: Producent wymaga wymiany hydrauliki przy II wymianie pasków a więc przy 240k. Więc sprawa jest oczywista. Do 240 silnik powinien dolecieć szczęśliwie, no chyba że ktoś albo nie wymienia oleju, albo jeździ non stop z pełnym obciążeniem etc. - znam takich.
Rysiek,
pochwaliles sie w innym watku, ze Twoj obecny przebieg to nieco ponad 220 tys. Dwie krzywki juz masz 'wyczuwalnie/dostrzegalnie' przytarte. Jedna dzwignia zrzucona, z wyraznym zuzyciem (nie najwiekszym, jakie mialem okazje ogladac - ale chyba nie ma watpliwosci ze wyraznym, prawda ?).
Reasumujac - nie wytrzymaly 'spokojnie' 240 tys km... czyli co ?, nie wymieniales oleju
Sprecyzuje co rozumiem przez 'spokojnie wytrzyma' - taki stan, gdzie przy oczywistej, eksploatacyjnej utracie parametrow, pozostanie to bez zadnego wplywu na wspolpracujace elementy... niestety u Ciebie nie pozostalo bez wplywu.
Chyba ze miales na mysli ze 'w ogole' przejezdzi.... to pewnie ze tak, nawet sporo wiecej niz 240 tys. Ale wowczas wymieniasz juz bezwzglednie caly komplecik... i trzymasz kciuki ze tylko to.
Gdzie dokladnie znalazles takie zalecenia producenta ? (wymiane co 240 ) ?
rysiekj pisze:mariusz888 pisze:ja tylko dodam ze mam 250000 i walki jak nowe,auto nigdy sie nie zepsulo od nowosci
(salon polska

)olej zawsze co 12000km.
jest to najmniej awaryjne auto jakie znam

tyle lat i nic <szok>
Jedna wypowiedź konkretna. Tak to właśnie jest jak się kupi ze stanem 180k (rzeczywisty 400k) i potem lament, bo przy 200 mu nagle wszystko się sypnęło: pompa, wałki, wtryski itd.
Rysiek, czy naprawde wierzysz, ze to przejedzie ponad 400 tys km ?
jestesmy duzymi chlopcami, mamy mozgi i odpowiednie wyksztalcenie aby z nich korzystac - moglbym sie zaslaniac ze wlasciwie to nie znam odpowiedzi... poniewaz najbardziej 'dlugowieczny' przypadek, jaki mialem okazje ogladac, to nieco ponad 360 tys km... niestety do celu nie 'dociągnął' i wrocil do domu na lawecie....
Rysiek - szczerze - widziales na wlasne oczy, co masz pod deklami przy przebiegu <> 220 tys km ... a teraz wyobraź sobie, ze to ma zrobic kolejne dwie stowki, niemal drugie tyle...
moze moja wyobraznie juz szwankuje.... ale ja tego po prostu nie widze. To znaczy widze wyraznie ze nie zrobi.
mariusz888 pisze:
nastepnym razem bede sciagal dekle za 200tys.jak padnie mi wtrysk sterujacy ktory powinien tez juz dawno temu pasc
no chyba jak bardzo chcesz to przyjedz z kompletem uszczelek(ori aso)
zobaczysz na krzywkach fabryczne fonowanie

mariusz888 - serdecznie zycze Ci, abys faktycznie nie musial zrzucac pokryw wczesniej... oczywiscie gdyby tak sie jednak stalo, to dasz znac, prawda ?