Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ ALF 2.4 165 KM] mrugająca kontrolka oleju

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Kris_84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ ALF 2.4 165 KM] mrugająca kontrolka oleju

Post autor: Kris_84 » 04 cze 2012, 21:24

witam wszystkich. mam wyciek oleju spod usczelek wałków rozrządu, ale do rzeczy. wiem że są do wymiany ale zanim się za to zabrałem, to jak mi się zaswieciła,dolewałem litrę i było ok(na jakiś czas) ostatnio mi się zaświeciła w drodze do pracy i tak przejechałem 50km. dolałem mu 2 litry i problem niby zniknął,ale kontrolka zapala się powyżej 1500 obr i mruga. co to może być bo ja nie mam pojęcia ,proszę o podpowiedzi....
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 22:24 przez Kris_84, łącznie zmieniany 3 razy.

pawel_puma2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawel_puma2 » 05 cze 2012, 10:00

na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw, sensor czujki oleju . Sprawdź czy z kablami wszystko ok. A odnośnie co do wycieku oleju... jeżeli dolewasz dwa litry oleju i dopiero gaśnie kontrolka od poziomu to na Twoim miejscu najpierw bym to zrobił. Nie jeździj swoją niunią tak. Tak jakby Tobie brakowało litr krwi :P Wyciek jest za bardzo poważny według mnie. jak z kablami i czujka bedzie wszystko ok mozesz tez dla pewnosci sprawdzić jakie jest ciśnienie oleju ale nie wiem czy potrzebny będzie ten zabieg. PZdr

Kris_84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kris_84 » 05 cze 2012, 15:36

rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem przez tel i to samo mi powiedział.umówiłem sie z nim na dzisiaj zobaczymy w czym tkwi problem.jak bede cos więcej wiedział to napisze dzieki za odpowiedź, pozdro z bieszczad

Kris_84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kris_84 » 05 cze 2012, 22:30

[quote="pawel_puma2"]na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw, sensor czujki oleju .....

sorki ale jestem zielony wtym temacie. więc zadam banalne pytanie,ale gdzie znajduje się ta czujka?????

[ Dodano: 2012-06-06, 20:19 ]
witam. dzisiaj zabrałem sie za wymiane uszczelek wałków rozrządu.pomocny okazał sie post kolegi w którym było wszystko dokładnie opisane.silnik suchutki ale jeszcze dymi bo nie miałem dojścia do kolektorów aby je wytrzeć.co do kontrolki to pojechałem na kanał i sie okazało że jeden kabelek wisi(wtyczka z jednym kabelkiem)szukałem chyba z godzine skąd się mogła wypiąć.okazało się że nad chłodniczką oleju jest jakiś czujnik i tam ja podłączyłem nie chciała wejść ale sie udało. <lol> kontrolka przestała już mrugać.zastanawia mnie jedno jak się mogła wypiąć, przecież od dołu jest osłona silnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl