[ ALF 2.4 165 KM] mrugająca kontrolka oleju
[ ALF 2.4 165 KM] mrugająca kontrolka oleju
witam wszystkich. mam wyciek oleju spod usczelek wałków rozrządu, ale do rzeczy. wiem że są do wymiany ale zanim się za to zabrałem, to jak mi się zaswieciła,dolewałem litrę i było ok(na jakiś czas) ostatnio mi się zaświeciła w drodze do pracy i tak przejechałem 50km. dolałem mu 2 litry i problem niby zniknął,ale kontrolka zapala się powyżej 1500 obr i mruga. co to może być bo ja nie mam pojęcia ,proszę o podpowiedzi....
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 22:24 przez Kris_84, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi A6 / A7
na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw, sensor czujki oleju . Sprawdź czy z kablami wszystko ok. A odnośnie co do wycieku oleju... jeżeli dolewasz dwa litry oleju i dopiero gaśnie kontrolka od poziomu to na Twoim miejscu najpierw bym to zrobił. Nie jeździj swoją niunią tak. Tak jakby Tobie brakowało litr krwi :P Wyciek jest za bardzo poważny według mnie. jak z kablami i czujka bedzie wszystko ok mozesz tez dla pewnosci sprawdzić jakie jest ciśnienie oleju ale nie wiem czy potrzebny będzie ten zabieg. PZdr
[quote="pawel_puma2"]na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw, sensor czujki oleju .....
sorki ale jestem zielony wtym temacie. więc zadam banalne pytanie,ale gdzie znajduje się ta czujka?????
[ Dodano: 2012-06-06, 20:19 ]
witam. dzisiaj zabrałem sie za wymiane uszczelek wałków rozrządu.pomocny okazał sie post kolegi w którym było wszystko dokładnie opisane.silnik suchutki ale jeszcze dymi bo nie miałem dojścia do kolektorów aby je wytrzeć.co do kontrolki to pojechałem na kanał i sie okazało że jeden kabelek wisi(wtyczka z jednym kabelkiem)szukałem chyba z godzine skąd się mogła wypiąć.okazało się że nad chłodniczką oleju jest jakiś czujnik i tam ja podłączyłem nie chciała wejść ale sie udało.
kontrolka przestała już mrugać.zastanawia mnie jedno jak się mogła wypiąć, przecież od dołu jest osłona silnika.
sorki ale jestem zielony wtym temacie. więc zadam banalne pytanie,ale gdzie znajduje się ta czujka?????
[ Dodano: 2012-06-06, 20:19 ]
witam. dzisiaj zabrałem sie za wymiane uszczelek wałków rozrządu.pomocny okazał sie post kolegi w którym było wszystko dokładnie opisane.silnik suchutki ale jeszcze dymi bo nie miałem dojścia do kolektorów aby je wytrzeć.co do kontrolki to pojechałem na kanał i sie okazało że jeden kabelek wisi(wtyczka z jednym kabelkiem)szukałem chyba z godzine skąd się mogła wypiąć.okazało się że nad chłodniczką oleju jest jakiś czujnik i tam ja podłączyłem nie chciała wejść ale sie udało.