nie ma żadnej gwarancji użyczenia i żadna polisa nie musi ci tego gwarantować. jeśli wypadek był nie z twojej winy, to masz prawo do auta zastępczego z oc sprawcy i tyle. po prostu nie wszyscy o tym wiedzieli, a jak osoba fizyczna już się o takie auto upomniała to ubezpieczalnia świrowała, że ww poszkodowany nie prowadzi działalności i auto jest mu zbędne. moja walka z ubezpieczalnią trwa od grudnia 2010, a że nie chciało mi się bez sensu z nimi przepychać, to po kilku odwołaniach wrzuciłem kwity do sądu. w czwartek się okaże co sędzia przyklepie. na szczęście w międzyczasie weszła uchwała SN nt auta zastępczego dla osób prywatnych gwarantująca im takie prawo bez przepychanek ze złodziejskimi ubezpieczalniami.mafiosokrakow pisze:Ja słyszałem dziś w tv, że powodem tychże podwyżek jest gwarancja użyczenia samochodu zastępczego przez ubezpieczyciela na czas naprawy auta poszkodowanego, w chwili obecnej nie każda polisa to gwarantuje. Prywatnie moje odczucie jest takie, że chodzi o wysępienie od nas kasy, a pretekstów można mnożyć.Lukash pisze:a słyszeliście że w przyszłym roku ubezpieczenia OC maja pójść w górę o 100%dziś koleszka z pracy mi powiedział że wczoraj w TV usłyszał. związane jet to z tym że ubezpieczyciel w razie wyceny Twego auta po przygodzie nie może wyceniać że element jest do naprawy tylko że element jest do całkowitej wymiany. i tak to ma się tyczyć każdej części auta po wypadku.
ogólnie to jest wymóg UE ( ceny OC ) bo mamy najniższe w Europie.
jak ktoś ma inne info to podzielcie się nią.
SN dokopał ubezpieczalniom ostatnią uchwałą dotyczącą wyceny części na oryginałach. wiadomo, że wszystko to razem oczywiście odbije się na kierowcach za co będą bulić większe stawki.