Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] Hamulec ręczny A6 '06

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
lukki7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] Hamulec ręczny A6 '06

Post autor: lukki7 » 21 maja 2012, 17:38

Witam.
Zblokował mi hamulec ręczny, a raczej coś zaczęło się złego dziać z jego lewym silniczkiem.
Po 'zaciągnięciu' silniczek kręcił przez dłuższy czas i dopiero po chwili zblokował koło. Gdy odblokowałem prawe puściło normalnie a lewe zostało zablokowane, pojawił się oczywiście błąd hamulca na wyświetlaczu na zegarach. Gdy ponowiłem próbę 'zaciągnięcia' prawe ok, lewe dalej zablokowane.
Czy wie ktoś może od czego dzieję się takie rzeczy?

Dzięki za pomoc

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 21 maja 2012, 18:07

lukki7, bez dostania się do hamulca, to ciężko spekulować... na wstępie sprawdź błędy jakie 'wyrzuciło' <okok>

Niestety, ale te hamulce do najżywotniejszych nie należą ;|

Tak wygląda to w VW (poglądowo):

Obrazek

lukki7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukki7 » 21 maja 2012, 19:14

Dzięki za sam schemat, w Audi wygląda to podobnie:)
Na szczęście dotarłem do wnętrza tego silniczka i miałem problem z przekładnią zataczającą, która wywija takie ósemki, jak sama nazwa wskazuje i widok ze schematu potwierdza jest z nią wszystko ok:)Auto właśnie wraca z warsztatu, błąd "park.brake" na chwilę został usunięty, ale po 'zaciągnięciu' wszystko na nowo. Znalazłem na forum info, że może coś nie grać z przewodami zasilającymi ten silniczek, zaraz to sprawdzimy:)
Raz jeszcze dzięki.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 21 maja 2012, 19:37

lukki7, nie ma sprawy. Tak, problemy z kabelkami także się zdarzały... szczególnie, jeśli niedawno zmieniałeś klocki hamulcowe z tyłu :)

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 21 maja 2012, 20:15

Nie przesadzał bym z tą słabą żywotnością hamulców, okablowanie to już inna bajka ;)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 21 maja 2012, 21:02

MaTyS, chodziło mi ogólnie o całe rozwiązanie hamulca ręcznego... a do niego zaliczam także kabelki <figielek>

djkill
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: djkill » 05 cze 2012, 11:08

na 99% przetarty kabel od hamulca. doraźnie można podłączyć się do pinów w siłowniku i odsunąć tłoczek, podpinając zwykły akumulator. Proponuję jednak zsunąć gumkę z kostki i zobaczyć, co z przewodami.

tomekkkkk22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: tomekkkkk22 » 07 cze 2012, 00:15

zajrzyj tutaj
a6-c6-27tdi-hamulec-postojowy-epb-vt46537,15.htm
ja jestem na etapie naprawczym :(
pierwsze co to sprawdz bledy czy nie ma bledow modulu ( u mnie w pierwszej kolejnosci padl modul,a konkretnie przekaznik w module jak jest ok to wez miernik i wepnij go w kabel przy zacisku i niech druga osoba zaciaga reczny a ty patrz na miernik czy jest prad, no i oczywiscie na kablu odegnij gume i zobacz jak to tam wyglada, dobrze by tez bylo wyjac silnik i sprawdzic zasilaczem 12v czy pracuje, (u mnie wlasnie sie spalil kilka dni temu) pozostaje jeszcze jedna opcja a mianowicie przycisk w konsoli, spotkalem sie z wypowiedziami ze zdarza sie ze sa problemy z przyciskiem i w aso tutaj w uk powiedzieli mi ze duzo tego sprzedaja;/ przycisk w aso ok 100zl jak sie nie myle, aha i jeszcze jedno- podzielam twoje cierpienie bo ja juz z tym recznym to kur...y dostaje <wnerw> zanim jednak zrobisz taki blad jak ja i zaczniesz wydawac kase na eliminacje problemow, lepiej wszystko sprawdz
najlepszy i najwiękrzy forum na Audi A6 --? https://a6klub.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja