Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] Kilka pytań o nabijanie i odgrzybianie klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chelmianinl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Kilka pytaĂą o nabijanie i odgrzybianie klimatyzacji

Post autor: chelmianinl » 21 maja 2012, 12:04

Witam.
Niedawno kupiłem audi a6. To moje pierwsze auto z klimatyzacją więc nigdy wcześniej się nią nie interesowałem. Z klimatyzacji nie ma przykrego zapachu, działa bez zarzutu. Ale słyszałem, że co jakiś czas należy ją odgrzybić i nabić. Niedługo czeka mnie kilka wyjazdów w Polskę i w taką pogodę działająca klimatyzacja będzie niezbędna. I nie wiem kiedy mogę się spodziewać, że przestanie ona działać i będzie się stamtąd przykry zapach wydobywał. Chciałbym się zapytać:
1. Ile kosztuje odgrzybienie i nabicie klimatyzacji w serwisie?
2. Czy można to zrobić samemu?
3. Czy można pojechać do serwisu żeby tylko sprawdzili czy w najbliższym czasie nie będę musiał jej nabijać i odgrzybiać?
Pozdr.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 21 maja 2012, 12:52

chelmianinl,

ad.1 cena jaka podał gembas, bardziej mi pasuje do nabijania klimy ale bez odgrzybiania. Z odgrzybianiem może być 50-100 zł wyższa.

ad.2 samemu możesz jedynie wykonać pewne czynnosci dezynfekcyjne ale jak nigdy nic nie mialeś do czynienia to chyba lepiej do serwisu, jak radzi gembas,

ad.3 takiej informacji nikt Ci nie poda. odgrzybia się wtedy jak zaczyna smierdzieć, a co do nabijania to jedyną metodą sprawdzenia ile masz czynnika w układzie jest jego odessanie (no i potem ponowne napełnienie właściwą ilością - czyli patrz p. 1).

Jeżeli wszystko Ci pięknie działa to ja bym nic nie robił. Sprawdź temperaturę w wylotach wentylacji, jak uda Ci sie osiagnąć jakieś 5-8 stopni C to jest OK. Jak nie udaje się na LO tego osiągnąć to wtedy do serwisu (p.1.)

A co do faktu, ze kiedyś moze zacząć śmierdzieć to tego nikt nie przewidzi, (chyba, że wrózka <lol> )

Zajrzyj jeszcze do filtra kabinowego, jeśli będzie brudny to wymieĂą, najlepiej na węglowy (droższy ale skuteczniejszy). To na pewno mozesz zrobić sam <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
PictBridge
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PictBridge » 21 maja 2012, 13:55

ostatnio zapłaciłem 220zł za nabicie i odgrzybienie klimy

vikus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wiktor
Rocznik: 2008
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: vikus » 21 maja 2012, 14:33

Jak zacznie śmierdzieć to już jest za późno. Wtedy njpewniejszejest czyszczenie mechaniczne. Ozonowanie tylko na jakiś czas pomoże.

Moim zdaniem lepiej przeciwdziałać bo masz spokój. Ozonowanie nie jest już drogie.

Ja byłem w tamtym tygodniu.

Koszt serwisu to 120PLN za odessanie czynnika (czyli sprawdzenie ile jest), sprawdzenie szczelności, wymiana oleju i załadowanie czynnika (200g w cenie serwisu, powyżej 30PLN dopłaty). Odgrzybienie ozonem 30PLN.

Moja klima działała (to znaczy dmuchalo chodne powietrze) a okazało się, że było tylko 200g czynnika (w układzie mieści się 850g).

Ozonowanie też zrobiłem bo poprzedniego dnia gość mi szybki wyciemniał i tak najarał, że wysiedzieć nie mogłem.

Teraz jest przyjemnie pachnąco i klima aż mrozi.

Zapłaciłem 150PLN (chyba resztę czynnika też w gratisie dostałem).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
chelmianinl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chelmianinl » 23 maja 2012, 14:46

Dzięki Panowie za pomoc. Pojechałem do znajomego, który się na tym zna. Sprawdził klimatyzacje i wszystko jest z nią ok. Temperatura na LO tak jak napisał RomanS jest w tym przedziale, nawet delikatnie niższa :-)

ArtHurO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArtHurO » 27 maja 2012, 16:26

Czy można ilość czynnika lub jego ciśnienie sprawdzić VCDSem?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 27 maja 2012, 16:35

ArtHurO pisze:Czy można ilość czynnika
Nie, nie można. Musisz odciągnąć specjalną maszyną <okok>

bogus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bogus » 01 cze 2012, 07:52

Witam wszystkich klubowiczów i proszę o pomoc, mam problem z klimą tego typu że nie mogę włączyć przy otwartym nawiewie, natomiast działa w systemie zamknientym
i jeszcze jedno pytanie jakiego waga najlepiej kupić do a6 c5 2,5?
z góry dziękuje i pozdrawiam
bogdanlagod

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl