Mój problem dotyczy nawigacji. Otóż, zawsze po kilku godzinach używania nawigacji pojawia się komunikat "Sprawdź płytę DVD nawigacji". Niezależnie od rejonu Polski, taka informacja pojawia po pewnym czasie. Płyta nie jest porysowana. Napęd DVD wyczyściłem. Problem wydaje się mieć związek rozgrzaniem pewnych elementów. Nie wiem czy to ma związek z tym problemem, ale po włożeniu karty SIM do telefonu czasami nie słyszę głosu połączeĂą przychodzących. Może ktoś z Kolegów mógłby mi pomóc w diagnozie usterki?
[A6 C6] problem z nawigacją
[A6 C6] problem z nawigacją
Witam Forumowiczów.
Mój problem dotyczy nawigacji. Otóż, zawsze po kilku godzinach używania nawigacji pojawia się komunikat "Sprawdź płytę DVD nawigacji". Niezależnie od rejonu Polski, taka informacja pojawia po pewnym czasie. Płyta nie jest porysowana. Napęd DVD wyczyściłem. Problem wydaje się mieć związek rozgrzaniem pewnych elementów. Nie wiem czy to ma związek z tym problemem, ale po włożeniu karty SIM do telefonu czasami nie słyszę głosu połączeĂą przychodzących. Może ktoś z Kolegów mógłby mi pomóc w diagnozie usterki?
-
0x4B25A
-
3.0 BMK 224KM
- pan42
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Kupiłem zestaw, który zawiera płytę czyszczącą oraz buteleczkę z płynem. Daje się 2 kropelki na jedną ze szczoteczek na płycie i ładuje do urządzenia.jarka70 pisze:pan42, jak rozumieć czyszczenie lasera płytą na mokro?
Mając ten problem jeździłem nawet z otwartą zasłoną navi i 4 płytami różnych producentów R+ i R- i d...pa.
Było przez 8 lat A6 C6, 8 lat A6 C7 teraz Q5
- darel
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Darek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
U mnie było dokładnie tak samo. Wypaliłem mapy chyba na sześciu różnych płytach i działało tylko na płycie SONY DVD+R. Niedawno ta płyta też przestała się czytać. Wyczyściłem napęd na mokro takim zestawem jak opisał Pan42 i teraz czyta bez żadnego problemu. Działają nawet te płyty, które wcześniej nie chciały działać. Czyszczenie musiałem robić dwa razy. Po pierwszym czyszczeniu było strasznie dużo syfu na miotełkach płyty czyszczącej i po włożeniu płyty z mapami działy się różne cuda. MMI się zawieszało w taki sposób, że nie reagowało na żadne przyciski i co kilkanaście sekund samo się restartowało. Jak wyjąłem płytę z Navi wracało do normy. Po drugim czyszczeniu było już dużo mniej brudu na płycie czyszczącej i teraz nie ma już problemów z czytaniem płyt z mapami. Wydaje się, że takie czyszczenie na mokro specjalnym zestawem to najlepsze wyjście. Co do prędkości nagrywania to moim zdaniem nie ma to specjalnie znaczenia jeżeli nagrywa się na dobrych płytach. Nagrywałem ImgBurn z maksymalną prędkością (16x) i jest git. Może zależy to zależy od nagrywarki?
- pan42
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
Kupiłem "Zestaw czyszczący" w którym jest płyta, płyn do czyszczenia lasera i płyn do czyszczenia płyt. Jestem przekonany, że producent jest nieistotny, bo trzeba po prostu usunąć syf z lasera i zrobi to każda płyta czyszcząca.czarnycp pisze:Mam ten sam problem. Koledzy Pan42 i Jarka70 jakich dokładnie płyt używaliście ?
Ja kupiłem zestaw czyszczący ale bez płynu, bo taki tylko był w sklepie w pobliżu. Dwukrotnie przeprowadziłem operację czyszczenia, chociaż szczoteczki na płycie czyszczącej nie były jakoś specjalnie brudne. Następnie jeszcze raz nagrałem płytę DVD+R (jakaś markowa) z prędkością x2. Nie wydaje mi się, żeby to było jakieś szczególnie istotne. Od tamtego czasu zniknęły problemy z zawieszającą się nawigacją, a zrobiłem już z 5 dłuższych trasek.