U mnie było dokładnie tak samo. Wypaliłem mapy chyba na sześciu różnych płytach i działało tylko na płycie SONY DVD+R. Niedawno ta płyta też przestała się czytać. Wyczyściłem napęd na mokro takim zestawem jak opisał Pan42 i teraz czyta bez żadnego problemu. Działają nawet te płyty, które wcześniej nie chciały działać. Czyszczenie musiałem robić dwa razy. Po pierwszym czyszczeniu było strasznie dużo syfu na miotełkach płyty czyszczącej i po włożeniu płyty z mapami działy się różne cuda. MMI się zawieszało w taki sposób, że nie reagowało na żadne przyciski i co kilkanaście sekund samo się restartowało. Jak wyjąłem płytę z Navi wracało do normy. Po drugim czyszczeniu było już dużo mniej brudu na płycie czyszczącej i teraz nie ma już problemów z czytaniem płyt z mapami. Wydaje się, że takie czyszczenie na mokro specjalnym zestawem to najlepsze wyjście. Co do prędkości nagrywania to moim zdaniem nie ma to specjalnie znaczenia jeżeli nagrywa się na dobrych płytach. Nagrywałem ImgBurn z maksymalną prędkością (16x) i jest git. Może zależy to zależy od nagrywarki?