A od kiedy w 5HP19 robi sie adaptacje?goly191 pisze:zapewne dowiesz się tutaj, że nie zrobiono na pewno adaptacji
Widze, ze co niektorzy wszystkie automaty wrzucaja do jednego worka i powtarzaja w kolko "zrob adaptacje".
dokładnie0x4B25A pisze: Znając posty kolegi goly191... to był raczej czysty sarkazm
Wg opinii zasłyszanej od warsztatu, który tylko automaty robi to bardzo dobra rzecz. Nie wiem, czy w moim aucie była fabrycznie, czy ją dołozono później (jeżeli tak to dlaczego?), wszystko wygląda na elementy oryginalne.biernik pisze:To ja podpytam o ważne pytanie na temat chłodzenia skrzyni. bo w moim temacie nikt nie chce odpowiedzieć.
Czy warto, bo wyczytałęm że podobno dodatkowa chłodnica ma wpływ na trwałość skrzyni. W allradach jest seryjnie a w moim modelu i chyba w każdym 150 KM nie ma
NIe wiem jak w dieslu, ale w moim 1.8T chlodnica oleju skrzyni jest zintegrowana z chlodnica wody silnika, i sadze ze w kazdym tiptronicu grupy VAG jest ona montowana. Mozna sprawdzi w ETCE.biernik pisze:W allradach jest seryjnie a w moim modelu i chyba w każdym 150 KM nie ma
Czyli jesli komp pozwala mi na zmiane biegu przy niskich obrotach to jest ok. Tylko, ze przy 1,2tysrpm jak czasami mocniej wcisne pedal gazu to wydaje mi sie jakby sie silnik/skrzynia meczyla. Pisze o sytuacji np. 30km/h i 3 bieg.RomanS pisze:Tak, że jeśli zmiana biegu wymuszona tiptronikiem miałaby by być szkodliwa to po prostu nie uda sie jej zrobić, bo sterownik tego nie wykona
Tak właśnie jest.jericho24 pisze:NIe wiem jak w dieslu, ale w moim 1.8T chlodnica oleju skrzyni jest zintegrowana z chlodnica wody silnika, i sadze ze w kazdym tiptronicu grupy VAG jest ona montowana.
Ufam, że ktos wiedział co robi programując sterownik. Gdyby było inaczej to juz by jakaś afera z tego wyszła, bo przecież od kilkunastu lat te skrzynie są w uzyciu.jericho24 pisze:Czyli jesli komp pozwala mi na zmiane biegu przy niskich obrotach to jest ok. Tylko, ze przy 1,2tysrpm jak czasami mocniej wcisne pedal gazu to wydaje mi sie jakby sie silnik/skrzynia meczyla. Pisze o sytuacji np. 30km/h i 3 bieg.
O problemach z mieszaniem sie wody z olejem skrzyni w VAGach nie slyszalem, a troche stron w necie przewertowalem. Jesli byly takie akcje to naprawde sporadyczne. Znalazlem za to wypowiedzi, gdzie na skrzyni bez wymiany oleju robili po ok 350kkm.biernik pisze:jericho24, no jest włąśnie zintegrowana z chłodnicą wody i tutaj jest pies pogrzebany, właśnie dostałem maila od firmy zajmującej się skrzyniami i odpisali na moje zapytanie na temat chłodnic,
Najlepiej jest zaśłepienie tej seryjnej z wodą gdyrz ona nie pozwala ochłodzić oleju poniżej teperatury wody, więc już wiem co będe robił za parę dni.
A i jeszcze dodali że wyeliminuje się ryzyko przedostania się wody z układu do skrzyni w przypadku awari chłodnicy co czasem się zdarza.
Chyba zgubilismy watek mojego pytaniaRomanS pisze:To może rozpedzaj auto kickdownem