[ TIP+Q] Przeciaga na jedynce
[ TIP+Q] Przeciaga na jedynce
Witam , podczas ruszania na zimnym oleju skrzynia przeciąga jedyę do 2800 obrotów. Olej wymieniłem na taki jak zaleca producent i dalej jest tak samo .
Dodam, że jest to tylko pierwsza zmiana z 1 na 2. Zaraz po tym mogę się zatrzymać i biegi zmieniają się jak należy. Jest tak zawsze tylko za pierwszym ruszeniem, później nie mam żadnych problemów , szarpniec , biegi pracują bardzo ładnie . Macie pomysł co to może być?
Dodam, że jest to tylko pierwsza zmiana z 1 na 2. Zaraz po tym mogę się zatrzymać i biegi zmieniają się jak należy. Jest tak zawsze tylko za pierwszym ruszeniem, później nie mam żadnych problemów , szarpniec , biegi pracują bardzo ładnie . Macie pomysł co to może być?
-
- Forum Audi A6 / A7
Właśnie podczas tej pierwszej zmiany mam lekkie szarpnięcie i tego się obawiam. Później już tego nie ma, chodzi idealnie.
Przy wymianie oleju nie miałem opiłków, ani szlamu, olej był całkiem ładny. Mechanik mówił ,że skrzynia wygląda bardzo dobrze, jednak te delikatne pierwsze szarpnięcie występuje.
Przy wymianie oleju nie miałem opiłków, ani szlamu, olej był całkiem ładny. Mechanik mówił ,że skrzynia wygląda bardzo dobrze, jednak te delikatne pierwsze szarpnięcie występuje.
- arkadiuso
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arkadiusz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Aż muszę się przyjrzeć, ale ja chyba nie mam takiego zjawiska u mnie jak powoli ruszam to 2 mam przy 2tyś. obr. sprawdzę rano po robocie to się odezwę..
[ Dodano: 2012-03-27, 06:49 ]
U mnie tego nie ma pierwsza zmiana nastąpiła przy 1.5tyś obr. później koło 2.. żadnych szarpnięć..
[ Dodano: 2012-03-27, 06:49 ]
U mnie tego nie ma pierwsza zmiana nastąpiła przy 1.5tyś obr. później koło 2.. żadnych szarpnięć..
Arecki
..........
Vag
pomogę ile potrafię
Łódź i okolice
..........
Vag
pomogę ile potrafię
Łódź i okolice
Raz udało mi się prawie nie dotykać pedału gazu i przełączył mi na dwójkę ok 2000 ale ciężko było tak powoli startować 
W nocy jednak jak też powoli ruszałem (może trochę szybciej) przełączył się na dwójkę w ok 2800 obrotów ,czyli jak zawsze, martwi mnie tylko te szarpnięcie przy tych obrotach , przy niższych tego nie było. Nie jest to duże szarpnięcie ale jednak jest i to mnie martwi.

W nocy jednak jak też powoli ruszałem (może trochę szybciej) przełączył się na dwójkę w ok 2800 obrotów ,czyli jak zawsze, martwi mnie tylko te szarpnięcie przy tych obrotach , przy niższych tego nie było. Nie jest to duże szarpnięcie ale jednak jest i to mnie martwi.
Witam, mam tak samo tylko że jedynkę wrzuca normalnie przy 2tyś obr. a dwójkę ciągnie mi znacznie dłużej i też się zastanawiałem czy tak ma być i dowiedziałem się że przeciąga tak z powodu zimnego silnika i nic z tym nie zrobisz. Najlepiej to odpal samochód niech postoi odpalony z 4 min i wtedy rusz zobacz czy nie ma różnicy ;D pzdr.