[ A6 C5] Ubywa płynu chłodniczego
Re: [ A6 C5] Ubywa płynu chłodniczego
Witam niedawno kupiłem Audi s6 340km i zauważyłem ubytki płynu chłodniczego. W układzie jest tylko woda destylowana a nie płyn, na zbiorniczku jest symbol cieczy którą powinno się go zalać. Wycieki pojawiają się pod zbiorniczkiem wyrównawczym na tym cycku u dołu a to jest jakiś otwór powiązany z korkiem czy coś. Podczas jazdy nic się nie leje tylko na postoju gdy silnik ostygnie po 3 godzinach pojawiają się plamy. Druga plama robi się gdzieś pod filtrem powietrza może nawet bliżej zderzaka. Węże nie robią się twarde nawet po ekstremalnej jeździe. Cały zbiorniczek ubywa po 3dniach. dolewam ciągle wody ponieważ płyn kosztuje i najpierw chcę zlikwidować wyciek. Proszę o pomoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Nie chce cie martwic kolego, ale ten wyciek pod filtrem powietrza i to blizej zderzaka to moze byc ta slynna rurka plastikowa w chlodniczce oleju. Jest to krotka (ok. 3 cm dlugosci) rurka plynu chlodniczego zabudowana w korpusie, ktory jest jednoczesnie chlodniczka oleju. Poznasz ten wyciek po tym, ze plyn scieka gdzies z gory po prawym boku silnika i po prawym boku miski olejowej w bliskim sasiedztwie wlotu powietrza do alternatora.allekups pisze:Witam niedawno kupiłem Audi s6 340km i zauważyłem ubytki płynu chłodniczego. W układzie jest tylko woda destylowana a nie płyn, na zbiorniczku jest symbol cieczy którą powinno się go zalać. Wycieki pojawiają się pod zbiorniczkiem wyrównawczym na tym cycku u dołu a to jest jakiś otwór powiązany z korkiem czy coś. Podczas jazdy nic się nie leje tylko na postoju gdy silnik ostygnie po 3 godzinach pojawiają się plamy. Druga plama robi się gdzieś pod filtrem powietrza może nawet bliżej zderzaka. Węże nie robią się twarde nawet po ekstremalnej jeździe. Cały zbiorniczek ubywa po 3dniach. dolewam ciągle wody ponieważ płyn kosztuje i najpierw chcę zlikwidować wyciek. Proszę o pomoc.
Jest to standardowa przypadlosc motorow 4.2 zwlaszcza w S6. Zeby to zrobic to jest dzien roboty. Trzeba rozbierac caly przod auta, caly pas przedni i windowac silnik na lewarku, zeby poodkrecac niektore sruby.
Musisz sprawdzic na kanale, skad dokladnie masz ten wyciek.
[ Dodano: 2015-07-17, 20:19 ]
Tu masz link do tematu wycieku, ktory sam zalozylem, kiedy kupilem swoja eske: s6-c5-ank-wyciek-plynu-chlodniczego-vt75116.htm
Ale dlaczego leci też ze zbiorniczka wyrównawczego. Zmieniłem korek na nowy bo myślałem że stary tworzy zbyt duże ciśnienie w układzie. Mam tylko wodę może jakimś sposobem odparowuje?
-
- Forum Audi A6 / A7
Tego wycieku pod , jak to okresliles "filtrem powietrza" nie lekcewaz. Bo to sie moze okazac najpowazniejszy problem z tych co masz. Co do zbiorniczka to u mnie sie rozszczelnil na laczeniu gornej czesci z dolna. On tam jest chyba klejony albo zgrzewany. W kazdym razie u mnie cieknie wokol tego rantu, ktory jest na wysokosci wskazania MAX. Ja mam zalany plyn PRESTON G12 i on ma kolor jaskrawy zolty i widze wyraznie skad leci. Jak ty masz wode to u cb moze nie byc tego widac, a tez mogl sie w tym miejscu rozszczelnic.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Mowilemallekups pisze:Leciało z chłodnicy oleju do której dostęp jest bardzo trudny. Trzeba podnosić silnik i dopiero ją demontować. Uszczelki dostępne tylko w serwisie komplet 140zł. Wyciek ze zbiorniczka spowodowany pęknięciem.

Ale wazne, ze zrobione.
[ Dodano: 2015-08-01, 09:52 ]
A w ktorym miejscu pekl ci ten zbiorniczek

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam, ja także mam problem z ubytkiem płynu chłodniczego w Audi A6 C5 2,4 V6 z silnikiem BDV. Zaczęło się od niedokręconych opasek przy nowej instalacji gazowej a dokładniej przy reduktorze. Chwilka była spokoju, a potem ciekło mi po misie i po chłodniczce oleju. Po rozebraniu przodu okazało się, że niestety do wymiany była odbudowa przy termostacie (wedle serwisu dowiedziałem się, że nazywa się to "kapa"). Jakby na tym się zakończyło to by było fajnie. Po wymianie tej części na nową i dalej cieknie z tej samej rzeczy. Obawiam się, że mam za duże ciśnienie w układzie i nie wiem czym to może być spowodowane. Dodam, że instalacja gazowa jest nowa założona w lutym tego roku (jeżeli ma to coś wspólnego).