Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFN 1.9 110 KM] Problem z obrotami po odpaleniu.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
valdibdg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFN 1.9 110 KM] Problem z obrotami po odpaleniu.

Post autor: valdibdg » 24 mar 2012, 07:40

Witam klubowicze.
Jestem nowy na forum i jeśli nie znalazłem tematu z moim problemem w wyszukiwarce to proszę o wybaczenie.
Jak odpalę auto gdy silnik jest zimny np. po nocy to wszystko jest w porządku, obroty są w normie. Gdy silnik jest rozgrzany to często jest tak że obroty trzyma na 1000-1200 rpm. Po przejechaniu krótkiego odcinka obroty wracają do normy. Zauważyłem że obroty wzrastają po tym jak świece żarowe (na gorącym silniku) rozgrzewają sie nie 1 sekundę tylko dłuzej około 5 sek gdy zgasnie kontrolka swiec odpalam i wtedy obroty wzrastaja. Gdy podgrzewa je 1 sek to wszystko jest ok. Dodam że auto jest wyposazone przez poprzedniego właściciela w ukryty przycisk odciecia zapłonu i zawsze przed odpaleniem muszę go wcisnąć. Poproszę o jakies wskazówki i opinie czy coś nie dobrego dzieje się z autem. 1.9 TDI AFN 110km. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeżeli powtórzyłem ten temat. pozdrawiam.

krzysiek1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek1972 » 24 mar 2012, 13:32

witam
warto by było auto podłączyć do vaga wydaje mi się że jakiś czujnik temperatury wariuje i świece grzeją ci dłużej a auto pracuje na dawce startowej paliwa podstawa to sprawdzić błędy chyba że ktoś inny ma jakąś radę

valdibdg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: valdibdg » 24 mar 2012, 20:09

Dzwoniłem do poprzedniego właściciela dziś i powiedział mi że VAG wykazał ostatnio u niego że do wymiany jest ten cztero pinowy czujnik cieczy chłodzącej. I mam pytanie. Kupiłem dziś ten czujnik i jutro chce go wymienić i czy po wymianie tego czujnika muszę jechać podłączyć auto pod kompa?? Czujnik który jest zamontowany w aucie jest czarny a ten który kupiłem jest zielony. Sprzedawca mówił że na pewno bedzie pasował i że kolor nie ma znaczenia. Poproszę o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziekuję. Czujnik który kupiłem jest firmy KW (made in italy) :):):)

szczerba2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: szczerba2 » 24 mar 2012, 20:30

pod kompa jesli zamontujesz prawidlowy czujnik nie musisz podpinac. Jesli sprzedawca sprawdzil w katalogu po kodzie silnika ten czujnik to okej gorzej jak zasugerowal sie tylko pojemnoscia motoru. W grupie 1,9 tdi jest kilka typow czujnikow ktore w wydaniu ori specjalnie maja rozne kolory.roznia sie rezystancjami-podaja rozne napiecia wejsciowego sygnalu na komputer ktory steruje pompa.
Z drugiej strony patrzac skad pewnosc ze ten ktory byl zamontowany byl wlasciwy. Wypada tylko sprawdzic w etce po symbolu motoru.
Naprawa Audi A6 C6.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.

valdibdg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: valdibdg » 25 mar 2012, 16:51

Dziękuję za pomoc koledzy. Wymieniłem ten czujnik i wszystko ok. Czujnik który zamontowałem jest produkcji włoskiej firmy FACET nr KW EPS 1.830.258. Wszystko w porządku jest jak narazie. Pozdrawiam i dziękuję za porady. Wspaniale że mamy nasze forum. :):):)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja