kolegom z silniczkami od wiertarek pragnę wyjaśnić, że każdy silnik spalinowy bierze olej bo taka jest jego budowa- film olejowy z powierzchni gładzi cylindrowej jest spalany.
Silniki V8 w audi z racji większej ilości cylindrów i ich ustawienia spalają go "trochę" więcej więc na prawdę proszę o powstrzymanie się z komentarzami jeśli ktoś v8 albo chociaż dużej v6 nigdy nie miał.
PS. nawiązując do wypowiedzi kolegi iro83- ja też pracuję w ASO i często spotykam się z komentarzami klientów, że nowe auto bierze olej ---> normalne!!!!!!!!!!!!
[ Dodano: 2011-01-15, 23:51 ]
tak niestety jest, że fał ósemki nie są dla ludzi co nie chcą zaglądać pod maskętarq pisze:i co 1000km otwierać maskę i dolewki robić i co chwila sprawdzać poziom?
jak to czytam to rewelka ze nie kupiłem v6 tylko 1.8T i na ponad 7tys nie dolałem nawet grama. a maskę otworzyłem 2 razy profilaktycznie w celu sprawdzenia stanu.
a tak każdy chwali te v6, teraz widać jakie są wspaniałe i dlaczego serii nigdy nie trzymają i maja straty nawet po 20KM :mrgreen:
jakbym miał dolewać teraz od wymiany do wymiany 7litrów to chyba bym na olej nie zarobił bo litr pełnego syntetyka kosztuje 45 zł :lol:
jeździć ze świadomością ze mam tak zepsuty silnik ze tyle oleju żłopie tez bym nie potrafił, ale skoro tak jak kolega użytkownik V6 pisze remont będzie kosztował parę tysięcy to faktycznie lepiej się w to nie pakować wcale.
współczuje posiadaczom V6 i V8 w takim razie :-?

ja tam zaglądam dla samej przyjemności patrzenia na to serduszko :mrgreen: