[ ALF 2.4 165 KM] 2.4 korekty długoterminowe szarpie na Pb
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
czyli możliwe że padł komputer tak?zbig_wwl pisze:Przepnij sobie wtyczki od wtryskiwaczy bezpośrednio na wtryskiwacze Pb, tak żeby pominąć wiązkę LPG. Możliwe, że szwankuje emulator w sterowniku LPG i wtryskiwacze Pb nie są prawidłowo zasilane.
zaraz pójde i tak zrobię
gdyby to była sonda nie pracowałaby także na gazie?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
paput, przede wszystkim ciężko cokolwiek określić po logach bo robiłeś przygazówki.. żeby dojść do jakichkolwiek wniosków musisz zrobić na biegu jałowym dwa logi.. jeden na gazie drugi na benzynie.. bez dodawania gazu... Najlepiej jeden i drugi do całkowitego zagrzania silnika
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
na postoju też robiłem, na LPG sonda zaczyna pracowaćPetroniusz566 pisze:paput, przede wszystkim ciężko cokolwiek określić po logach bo robiłeś przygazówki.. żeby dojść do jakichkolwiek wniosków musisz zrobić na biegu jałowym dwa logi.. jeden na gazie drugi na benzynie.. bez dodawania gazu...
tzn nie wiem czy dobrze rozumiem, w sekwencji nie ma emulatora wtrysku, jedynie komputer zajmuje się takową emulacją - dobrze rozumiem? Czyli to ze się mógł uszkodzić to nie wielka usterka? No chyba że źle łączę fakty.Kolokwialnie można tak powiedzieć, chociaż to niewielka usterka. Dodatkowo może to być wina wiązki, a nie samego sterownika. Na początek warto sprawdzić, to co napisałem.

- zbig_wwl
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
W sekwencji też jest emulator wtrysku - też trzeba "oszukiwać" ECU
. Tyle, że w sekwencji emulator jest integralną częścią sterownika LPG (komputera gazowego). Pisząc "niewielka usterka" mam na myśli to, że łatwo tak uszkodzony sterownik naprawić 
ps. "tzn nie wiem czy dobrze rozumiem, w sekwencji nie ma emulatora wtrysku, jedynie komputer zajmuje się takową emulacją - dobrze rozumiem?" - można tak powiedzieć.

ps. "tzn nie wiem czy dobrze rozumiem, w sekwencji nie ma emulatora wtrysku, jedynie komputer zajmuje się takową emulacją - dobrze rozumiem?" - można tak powiedzieć.
Pozdrawiam
zbig_wwl
3.0TFSI by GREGOR10 ~450ps
ps. nie pomagam na PW
zbig_wwl
ps. nie pomagam na PW
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
przepiąłem na ori wtyczki do wtrysków - pracuje idealniezbig_wwl pisze:W sekwencji też jest emulator wtrysku - też trzeba "oszukiwać" ECU. Tyle, że w sekwencji emulator jest integralną częścią sterownika LPG (komputera gazowego). Pisząc "niewielka usterka" mam na myśli to, że łatwo tak uszkodzony sterownik naprawić

potem znowu zapiąłem z gazem - znowu źle pracuje
emulator czy wiązka? wiązki wyglądają na to że są w porządku ładnie owinięte izolacją, niepoprzecierane
jeśli emulator to jak się do niego dobrać?
panowie, dzwoniłem do gazownika, opisałem problem, że po przełożeniu wtyczek wszystko wraca do normy i sam powiedział że pewnie komputer walnął
jutro jadę na wymianę
dam znać jeśli to faktycznie będzie to
dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam
- zbig_wwl
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
To przynajmniej obszar poszukiwaĂą zawężony
Jest jeszcze możliwość, że masz źle wpiętą wiązkę. Skoro na LPG pracuje OK, to pozostaje sprawdzić połączenia od wiązki LPG do wtryskiwaczy Pb. Nie bardzo wiem, jak to w instalce lecho sprawdzić, ale "wizualnie" się przyjrzeć nie zaszkodzi, ewentualnie coś pozamieniać.
Jeżeli powyższe odpadnie, to trzeba szukać kogoś, kto się na lecho zna, albo kumatego instalatora lub elektryka.

Jest jeszcze możliwość, że masz źle wpiętą wiązkę. Skoro na LPG pracuje OK, to pozostaje sprawdzić połączenia od wiązki LPG do wtryskiwaczy Pb. Nie bardzo wiem, jak to w instalce lecho sprawdzić, ale "wizualnie" się przyjrzeć nie zaszkodzi, ewentualnie coś pozamieniać.
Jeżeli powyższe odpadnie, to trzeba szukać kogoś, kto się na lecho zna, albo kumatego instalatora lub elektryka.
Pozdrawiam
zbig_wwl
ps. nie pomagam na PW
zbig_wwl
ps. nie pomagam na PW
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
panowie jednak padł komputer gazowy
ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie gwarancji:
instalacja na gwarancji jeszcze, a gazownik mówi że muszę mu oddać swój stary komputer, on mi da nowy, ale ja muszę mu zapłacić 200 zł na poczet naprawy starego. Jeśli naprawią stary to mam się zgłosić oni mi dadzą mój po naprawie a on mi zwróci pieniądze.
Czy to jest normalne postępowanie w takiej sytuacji?
Jak dla mnie to jest co najmniej dziwne...
ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie gwarancji:
instalacja na gwarancji jeszcze, a gazownik mówi że muszę mu oddać swój stary komputer, on mi da nowy, ale ja muszę mu zapłacić 200 zł na poczet naprawy starego. Jeśli naprawią stary to mam się zgłosić oni mi dadzą mój po naprawie a on mi zwróci pieniądze.
Czy to jest normalne postępowanie w takiej sytuacji?
Jak dla mnie to jest co najmniej dziwne...
- zbig_wwl
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ja bym nie ferował takich wyroków, że to druciarz - na czas naprawy sterownika mógłby przecież klienta pozostawić z możliwością jazdy tylko na Pb i warunki gwarancji też byłyby zachowane.
Może to trochę niestandardowe rozwiązanie, ale wg mnie nie takie złe - szczególnie, że wypożyczając sterownik za kaucję 200pln, instalator też ryzykuje niesolidne zachowanie klienta.
Może to trochę niestandardowe rozwiązanie, ale wg mnie nie takie złe - szczególnie, że wypożyczając sterownik za kaucję 200pln, instalator też ryzykuje niesolidne zachowanie klienta.
Pozdrawiam
zbig_wwl
ps. nie pomagam na PW
zbig_wwl
ps. nie pomagam na PW
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Tylko czy ja dostanę te pieniądze z powrotem? Mam spisywac jakąś umowę? Ile taki sterownik może kosztowac?zbig_wwl pisze:Ja bym nie ferował takich wyroków, że to druciarz - na czas naprawy sterownika mógłby przecież klienta pozostawić z możliwością jazdy tylko na Pb i warunki gwarancji też byłyby zachowane.