Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFB 2.5 150 KM] wyciek oleju z silnika

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

[ AFB 2.5 150 KM] wyciek oleju z silnika

Post autor: Jarecki » 29 lut 2012, 20:04

Witam Wszystkich <brawo>
Mam problem :( od paru dni zmagam sie z wyciekiem oleju z silnika :] .
poki co wymienilem ; zimmeringi na walkach plus tylne zaslepki walkow , zimmering z przodu na wale , uszczelnilem ; dolna mala miske olejowa ,pokrywy zaworow i wejscie rurki z bagnetu do miski olejowej oraz uszczelke metalowa z lewej strony silnika miedzy hmm <mysli> lapa z pompy wspom. i klimy a blokiem silnika ale odrazu mowie ze wyciek jest z prawej strony silnika :] pozizej kilka fotek. Moze ktos z Was mial podobny problem i moze podpowiedziec skad jest wyciek <okok>

Obrazek

Obrazek

RafiA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RafiA6 » 01 mar 2012, 15:07

moze uszczelki wtryskiwaczy puszczaja?

maudi636
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maudi636 » 01 mar 2012, 15:49

Kolego sprawdź dekle z góry , a jak to nie dekle , to koło alternatora jest taka pokrywa z uszczelką metalową i z simeringiem i to tam zawsze leci lub któraś miska olejowa puszcza ,
jak coś to pisz

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 01 mar 2012, 17:40

Jarecki, jak zlokalizujesz to napisz tu, bo mam dokłądnie z tego samego miejsca, dekle uszczelnione wtryski też a nadal cieknie.

libi1003ml
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: libi1003ml » 01 mar 2012, 18:42

Kolego zapewne cieknie ci z górnej miski olejowej tak jak mi ciekło. Za nim moją kupiłem ktoś zaniedbał odmę i wywaliło uszczelkę. Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział mi, że bardzo często cieknie z tego miejsca w v6 2,5tdi. Pilnuj stanu oleju żeby było maks. poziom, bo inaczej wałeczki dostaną po d...e.

pozdr

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: tx-didi » 02 mar 2012, 00:59

Jarecki,
po zdjeciach stawialbym na przednia pokrywe silnika (to z 'dziura' na wal korbowy, do czego przykrecona jest rolka napinacza paska rozrzadu), tylko wydaje mi sie nieprawdopodobne, abys podczas wymiany simmeringow walu i walkow nie dostrzegl tam wycieku... naprawde nie widziales ?

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 02 mar 2012, 20:35

Dzieki chlopaki za rady <okok>
Tydzien temu dalem mechanikowi do zrobienia caly rozrzad plus cala hydraulike wraz z walkami :] mial odrazu usunac wycieki i jak stwierdzil puszczal simmering walu korbowego :|
W nastepnym tygodniu podjade do Niego i niech sie tlumaczy dlaczego dalej "LEJE" podsune mu Wasze sugestie <okok>
Dam znac jak bede juz cos wiedzial <luzik>

cacek66
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cacek66 » 05 mar 2012, 19:20

ja bym obstawiał na pokrywę zaworów, u mnie też ciekło pod spód auta zawsze mokro. Nawet po wymianie uszczelki dalej ciekło, następnej już nie kupowałem, nic nie dało, kupiłem silikon zdąłem pokrywę uszczelkę wyczyściłem pokrywę, uszczelkę i silnik wytarłem do sucha odtłuściłem i zrobiłem tak: <cwaniak> na pokrywę pasek silikonu po całości, potem uszczelka do pokrywy. na silnik pasek silikonu(grubiej w miejscach półokrągłych) i na uszczelkę oczywiście. zakładamy pokrywę zakręcamy śrubki nie za mocno jak będzie widać że silikon zaczyna wychodzić to już wystarczy i zostawiamy najlepiej w cieple i tak z 12-24h. U mnie odkąd tak zrobiłem suchutko pod samochodem. (a w garażu podziemnym na posadzce wszystko widać - każdy wyciek). <okok>
Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 05 mar 2012, 19:46

cacek66, chyba spróbuje tak zrobić, wczoraj macałem i mokre się zaczyna robić na alternatorem, tylko tam udało mi się włożyć rękę, od dołu., ale rura od turbiny bo tamtenty biegnie, jest od zawsze mokra na całęj długości a ze 3 razy myłem, może faktycznie takie rozwiązanie będzie najlepsze.

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 06 mar 2012, 18:03

cacek66, tak mam wlasnie zrobione tylko zamiast silikonu uszczelnione mam na masie uszczelniajacej :] dzis oddalem auto do mechanika i po wstepnych ogledzinach stwierdzil to co tx-didi sugerowal :> w czwartek odbieram i napisze gdzie cieklo :]

16.03.2012r
no i wyciek zlokalizowany i usuniety w ramach gwarancji <brawo> a wywalalo olej tak jak tx-didi pisal <brawo>

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2010
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Skrzynia: S-tronic

Re: wyciek oleju z silnika

Post autor: mariusz_wierz » 29 cze 2012, 12:51

Odgrzeję trochę kotleta...

Mam identyczny problem - wyciek oleju dokładnie w tym samym miejscu jak na powyższych zdjęciach. Po umyciu silnika i przejechaniu kilku km olej poleciał na miskę olejową zza alternatora. Dopóki nie natrafiłem na ten właśnie wątek Jareckiego wg. mnie najbardziej prawdopodobną była nieszczelność na wejściu rurki od bagnetu poziomu oleju, w jego natomiast przypadku wyciek miał miejsce - jak zasugerował tx-didi - spod "przedniej pokrywy silnika (to z 'dziura' na wal korbowy, do czego przykrecona jest rolka napinacza paska rozrzadu)" - no i pytanie: czy w tym przypadku olej nie poleciałby przypadkiem i z przodu silnika z okolic koła na wale korbowym? U mnie z przodu nie widać żadnego wycieku, a jedynie właśnie z boku (lewa strona stojąc przodem do auta - jak na w/w zdjęciach). Jarecki, czy w Twoim przypadku olej wyciekał tylko z boku czy wyciek widoczny był również z przodu?

Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD

Post autor: tx-didi » 29 cze 2012, 13:50

mariusz_wierz pisze: ...
no i pytanie: czy w tym przypadku olej nie poleciałby przypadkiem i z przodu silnika z okolic koła na wale korbowym? U mnie z przodu nie widać żadnego wycieku, a jedynie właśnie z boku (lewa strona stojąc przodem do auta - jak na w/w zdjęciach). Jarecki, czy w Twoim przypadku olej wyciekał tylko z boku czy wyciek widoczny był również z przodu?

Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
zazwyczaj przedni dekiel przecieka 'w okolicach' napinacza paska rozrzadu, wiec olej grzecznie splywa sobie dokladnie pod alternatorem .... w klasycznym przypadku wiec oleju z przodu nie bedzie.

Wyciek w przedniej czesci miski olejowej 'gdzies z gory', prawdopodobnie oznacza simmering na wale.

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2010
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Skrzynia: S-tronic

Post autor: mariusz_wierz » 29 cze 2012, 14:01

tx-didi pisze:zazwyczaj przedni dekiel przecieka 'w okolicach' napinacza paska rozrzadu, wiec olej grzecznie splywa sobie dokladnie pod alternatorem .... w klasycznym przypadku wiec oleju z przodu nie bedzie.

Wyciek w przedniej czesci miski olejowej 'gdzies z gory', prawdopodobnie oznacza simmering na wale.
W takim razie z tego wynika, że u mnie będzie najprawdopodobniej identyczna sytuacja jak u Jareckiego czyli wyciek spod "przedniego dekla". Po weekendzie zabieram się do pracy.

Zastanawiam się jeszcze co zrobić w kwestii rozrządu - wymieniany był niecałe 40 tys. km temu. Może warto byłoby już przy okazji wymienić przynajmniej sam pasek? - oczywiście jeśli wszystkie inne elementy nie będą budziły zastrzeżeĂą. 40 000 to chyba trochę mało, żeby wymieniać cały komplet.

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 30 cze 2012, 17:53

mariusz_wierz pisze:Jarecki, czy w Twoim przypadku olej wyciekał tylko z boku czy wyciek widoczny był również z przodu?
hej :) wyciek tylko z boku byl widoczny <okok>
a co do rozrzadu to bym zostawil ewentualnie oblukal co i jak <okok>
a i moze regeneracja alternatora przy okazji <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja