Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Tiptronik stracił biegi do jazdy w przód

Układ napędowy i skrzynie biegów
sylwesters7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: sylwesters7 » 19 lut 2012, 16:14

ani do przodu ani do tyłu nie chce, jak przełączę na tipa to tylko na 4 jest włączone i nic nie da się zrobić nawet po skasoaniu błędu nie może rurzyć, jest objaw mocno zurzytego sprzęgła, jak chwile przytrzymasz i próbujesz ruszyć to smierdzi dziwnie coś podobne do sprzegła a ale nie koniecznie

jak wjeżdżałem do miejscowości miałem ten sam objaw, tyle że ja dojechał do ronda zwolniłem i chciałem przyspieszyć i tak samo obroty rosły potem stanąłem i dupa teraz obroty rosną i ok 2500 obr jest takie lekkie szarpnięcie jak by chciał ruszyć, a że stoi na śniegu to nie może, może z górki bez śniegu bym ruszył i sie toczył ale przy najmniejszym obciążeniu bez szans
7. Jest Astra II Coupe Bertone 2.0 turbo moc ok 230-240km
6. Było Audi A6 2.5 tdi 180km tiptronic
5. Był Peugeot 607 2.2 benzynka
4. Był Fiat Stilo Abarth 2.4 gaz
3. Była Renault Laguna L2Ph1 2,2dci
2. Było Renault Clio C2Ph2 1.5dci
1. Był Mercedes w210 2,8 benzyna(okular)

v-ka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: v-ka » 01 kwie 2012, 01:02

Witam, mam z lekka dziwny przypadek:)) może napisze całą historię:)
Jakiś miesiąc temu miałem wymieniany w autku rozrząd, a złożyło się tak że nie mogłem wyczarować chwili żeby się nim zająć i postanowiłem oddać mojego tdi do mechanika. Podczas wymiany rozrządu - jak to zwykle bywa - ubyło oleju w skrzyni. Facet nie nalał mi oleju tam gdzie trzeba tzn. nalał do mechanizmu 4x4 a nie do skrzyni... (brak mi słów ale cóż życie:) ) I jadę sobie ok dwa tygodnie temu pięknie i przyjemnie dojeżdżam do świateł a tu zonk, niemoge ruszyć... w dodatku zaczęło dziwnie gwizdać, jakby jakby skrzynia pracowała na sucho lub coś w ten deseĂą .. zgasiłem samochód chwila na awaryjnych (Piłsudskiego, ÂŁódź) zapalam no i jedzie... przejechałem do najbliższej zatoki i przeglądam czy coś nie cieknie itp..
wszystko wskazywało na to ze nie ma oleju , więc do sklepu, kanał i dolewam zgodnie z instrukcją z forum...
i autko chodziło dobrze przez 70 km.. i to samo tylko ze w większym natężeniu. (gaszenie nie pomagało)
ÂŚciągnąłem miskę wymontowałem filtr i jadę do aso, gdzie pan:)) patrząc na filtr powiedział mi ze tam już niema skrzyni i naprawa będzie kosztowała ok 5-6 tysięcy:)) no nie powiem trochę mnie ścięło. A jak chciałem go podpytać co i jak to mi powiedział ze za dużo chciał bym wiedzieć..no masakra:P
ale przechodząc do konkretów rozebrałem calutką skrzynie wraz z tymi kasetami elektrozaworami, po oględzinach wszystko było bez zarzutów żadnych oznak pęknięć,wytarć,oznak zniszczenia,,łożysko w porządku , kosz forwardu też,, tarcze chciałem kupić ale w sklepie powiedziano mi ze niema sensu bo są dobre i faktycznie nie różniły sie zbytnio od nowych...
więc wymyłem calutką skrzynie w benzynie ekstrakcyjnej, wyczyściłem, złożyłem, zalałem calutkie 9 litrów nowego oleju, nowy filtr, uszczelka,
no i jazda próbna. na zimnym silniku wszystko chodzi idealnie, po rozgrzaniu silnika(przejechaniu jakiś plus minus 15 km) kiedy zatrzymuje się i na ,,D" nie może ruszyć jak by nie miał siły, ale gdy przerzucę na trip to normalnie 1 2 3 4 5 wszystko w jak najlepszym porządku,, co dziwne jak ruszę już z tripa samochód sie bujnie przerzucam na ,,D" i dalej znowu normalnie do najbliższego postoju..
i takie akcje są na ,,D'' , ,,4'' , ,,3'' na 2 rusza normalnie bez problemów, i wsteczny zawsze i bez problemów śmiga. to samo trip.
a i raz wskoczył mi w tryb awaryjny (i błąd 17114) podpoiłem vag skasowałem i narazie nie występuje.

szczerze mówiąc koĂączą mi sie pomysły co to może być może. elektronika, jakieś stery??
jeżeli miał ktoś coś podobnego proszę o pomoc:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja