Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ C5+LPG] nierowna praca na LPG i przerywanie przy ruszaniu

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
Daro2832
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Daro2832 » 06 lut 2012, 18:05

Witam ponownie, swiece wymienione (denso K20TXR), w sumie duzej poprawy nie ma, oprocz tego, ze troche mocniej wciska w siedzenie przy ruszaniu na pb i troche lepiej na lpg <lol> . Jak wyglada sprawa z przeczyszczeniem wtryskow? samemu idzie? czy zostawic to dla mechanika?. dodam, ze te przerywanie przy przejsciu z niskich obrotow do 2000 troche sie zmniejszylo, w sumie to chyba jednak na wtryski wyglada <mysli>

Ps. jeszcze mnie zastanawia sprawa odmy, jak auto kupilem i byly usczelki wymieniane, mowil jak dobrze pamietam , ze jest gdzies troche uszkodzona. Czy te efekty moga byc przez ta odme? (nierowna praca na wolnych odrotach i lekkie przerywanie przy ruszaniu) .dodam, ze na pb jest wszystko ok.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 06 lut 2012, 21:18

Jeśli na pb jest ok to masz odpowiedź.
Co do czyszczenia wtrysków to zależy jakie masz założone ale lepiej zostawić to fachowcowi bo niektóre wymagają kalibracji.

Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: xpbit » 11 lut 2012, 10:51

ja proponuje wyjąć jedną świece i sprawdzić czy jest taka jak do tego silnika powinna być np do mojego dwuelektrodowa o specjalnej budowie coś tam coś tam kupiłem NGK komplet 6szt 230zł na benzynie zaczął pięknie chodzić teraz jak mam założony gaz pali też super :D i naprawdę nie warto kupować jakichś taĂąszych zamienników świec lepiej kupić te japoĂąskie i można mieć spokój na bardzo długo ze świecami....

nieodpowiednie świece do danego silnika wpływają na to że na gazie może źle chodzić a na benzynie niby dobrze chodzi.
_________________________________ Audi Quattro______________________________

Daro2832
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Daro2832 » 11 lut 2012, 13:22

witam, ponownie troche sie ruszylo 4 dni 4 warsztaty i nigdzie nie znalezli przyczyny:(, podmienione wszystkie elementy gazu na nowe (parownik, wtryski, listwa, komputer a nawet czesc przewodow) bez skutku, swiece wymieniane dwie rozne firmy, wymieniona odma, przeczyszczone katalizatory (bo byla kocepcja, ze jedna sonda lambda za wolno pracuje, podmieniona cewka wraz z przewodami z innego auta gdzie wszystko chodzi, zadnych efektow na gazie chodzi tylko na 2 i 4 cylindrze reszta przy tysiacu ustawien na wolnych obrotach nie chodzi tak jak nalezy. Byly dwa komputery na raz podlaczone na komp.audi wszystko ok, w monencie przelaczenia na LPG blad zaplonu na tych cylindrach, kompresja w silniku ok, silnik nie ma zadnych nieszczelnosci ( cisnienie i podcisnienie ok), wylaczana byla pompa paliwowa w trakcie pracy na LPG tez zero skutkow. Rece opadaja, ale mam jeszcze dwa autoryzowane zaklady od BRC i bede dalej probowal. To tak dla tych co sledza temat, zeby wiedzieli co i jak. pozdrawiam

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 11 lut 2012, 17:25

No to zostaje jeszcze podpięcie pod wtryskiwacze benzynowe i kolejność podpięcia wtyczek do wtryskiwaczy gazowych.
Jak to jest pomieszane i kolejność się nie zgadza to właśnie mogą być różne akcje z silnikiem.
Należałoby pojedynczo przełączać cylindry na gaz i patrzeć jak zachowuje się silnik.

Daro2832
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Daro2832 » 12 lut 2012, 09:40

Hmm, pomieszane nie moga byc bo wczesniej wszystko dzialalo, nic nie bylo zmieniane a nastepnego dnia rano juz byly wlasnie te obiawy.Cylindry byly pojedynczo sprawdzane i tak jak pisalem dwa chodza bez zarzutow a cztery obojetnie w jakiej kombinacji beda wlaczone wrawiaja silnik w nierowna prace.

Daro2832
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Daro2832 » 15 lut 2012, 19:48

No i temat zakonczony, wszystko samo wrocilo do normy od momentu jak sie ocieplilo na dworzu (-2), bede musial do przyszlej zimy poczekac zeby dalej szukac <rotfl> , dziekuje wszystkim za cenne podpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja