[ A6 C6 3.0 Tdi] Czas nagrzewania silnika.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi Iwo
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
krawcraf, No rozumiem ale jak Webasto grzeje Ci bude to skąd ciągnie czy tylko akumulator czy ciagle samo paliwo bez akumulatora. Bo przeważnie jest tak że w osobówkach webasto ciagle z akumulatora i tak jak by w nocy chcial spac w samochodzie to by akumulator zjadlo caly bo ciagle by webasto chodzilo. A jak ciagnie z samego paliwa to mozna i tydzien siedziec poki sie paliwo nie skonczy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Silnik: 2.0TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
Czas grzania silnika zależy od wielu czynników, więc ciężko go porównać - u jednego z nas grzeję się w 15 min, a u drugiego w 30 min.
W 3.0TDI mamy 9 litrów oleju, które muszą się zagrzać, a czas grzania zależy przede wszystkim od stylu jazdy i od faktycznego mrozu w danym dniu. Jeżeli będziemy jechali 20km ze stałą prędkością prędkością 70-75km/h na VI biegu w temp - 20C, to może silniki nie zdążyć się ogrzać w tym czasie (1400rpm). Choć w kabinie będzie już ciepło (22C).
Natomiast jeżeli już po 5 minutach zaczniemy butować auto, to na pewno silnik zagrzeje się dużo szybciej. Dla szybszego nagrzania silnika można ustawić nieco niższą temp. w aucie w zamian włączyć grzanie foteli. Wówczas kosztem prądu na fotele silnik dostanie więcej ciepła, którego ujmiemy z kabiny.
W 3.0TDI mamy 9 litrów oleju, które muszą się zagrzać, a czas grzania zależy przede wszystkim od stylu jazdy i od faktycznego mrozu w danym dniu. Jeżeli będziemy jechali 20km ze stałą prędkością prędkością 70-75km/h na VI biegu w temp - 20C, to może silniki nie zdążyć się ogrzać w tym czasie (1400rpm). Choć w kabinie będzie już ciepło (22C).
Natomiast jeżeli już po 5 minutach zaczniemy butować auto, to na pewno silnik zagrzeje się dużo szybciej. Dla szybszego nagrzania silnika można ustawić nieco niższą temp. w aucie w zamian włączyć grzanie foteli. Wówczas kosztem prądu na fotele silnik dostanie więcej ciepła, którego ujmiemy z kabiny.
-
- Forum Audi A6 / A7
to na pewno! Wczoraj gdzieś na forum była wypowiedź, że "3 konkretne buty na dwójce do 4 tyś. rozgrzeją auto"0x4B25A pisze:Zdrowe to dla silnika jednak nie będzie...Aron pisze:Natomiast jeżeli już po 5 minutach zaczniemy butować auto,
Jednak intencją moją było to, że czas grzania jest ściśle powiązany z obrotami, na których jedziemy. Czym niższe - tym lepiej dla silnika, póki nie osiągnie temp. roboczej, ale z drugiej strony jest to długa jazda na niedogrzanej jednostce, układzie wydechowym, itd. Z kolei silnik, który jeździ na wyższych obrotach szybciej się nagrzeje, co oczywiste - więc ciężko porównać, że u jednego z nas nagrzewa się przy -20C w 15min, a u drugiego w 30min. Wystarczy 5-8C różnicy a już prędkość grzania też będzie inna.
-
- Forum Audi A6 / A7
U mnie dziś -6. Silnik się nagrzał w dosłownym oka mgnieniu! Niesamowite jak te kilka stopni mrozu mniej wpływa na szybsze nagrzewani się silnika.
Widzę, że jesteście z Wawy. Nasz kolega z forum (mieszkający pod Wawą) zamienił A6 na Q7. Dziś oglądałem to auto - ależ to jest wielkie w środku! Bardzo podobne do A6, jednak przestrzeĂą wewnątrz robi wrażenie - bałem się tym cofać, pomimo kamery
Widzę, że jesteście z Wawy. Nasz kolega z forum (mieszkający pod Wawą) zamienił A6 na Q7. Dziś oglądałem to auto - ależ to jest wielkie w środku! Bardzo podobne do A6, jednak przestrzeĂą wewnątrz robi wrażenie - bałem się tym cofać, pomimo kamery