Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] Drgania na wolnych obrotach, twarde spalan

Silniki wysokoprężne
falco
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: falco » 04 gru 2011, 18:36

Panowie na próżno łamiecie sobie tym głowę.
Problem skokowej zmiany dżwięku tego silnika po rozgrzaniu jest znany na forum nie od dziś.
Nie wiem czy to tylko zbieg okoliczności,ale tą przypadłość opisują tylko właściciele AKE.
Proszę znależć sobie posty kolegi RomanS u którego też ten problem wystąpił.
U mnie oczywiście również,jednak stosując regularnie Mixol,stał się mniej zauważalny.A może po prostu się przyzwyczaiłem.

mariusz888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jerzy
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mariusz888 » 04 gru 2011, 21:17

panowie <lol> kazdy ake aym tak ma ;) wystarczy wcisnac wiecej gazu i dzwiek zanika. w manualu jest to mniej slyszalne <okok>
allroad 3.0 ASB
allroad 2.5tdi AKE
a6 2.8Q ACK sedan
a3 8L ALH

vilk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vilk » 04 gru 2011, 23:15

Dzięki za podpowiedzi! Cieszę się że można na was liczyć.
Skoro terkot momentami znika a tak właśnie jest (może 1min/30min jazdy a przy zimnym non stop pracuje gładziutko) to znaczy, że problem jest do rozwiązania nawet jeżeli będzie trzeba zmienić nominalne mapy w ECU - być może fabryczne ustawienia są przyczyną jeżeli to przypadłość AKE.

Ustawiłem wkońcu kąt wyprzedzenia wtrysku na 1.0ATDC-1.2ATDC przy 90,2'C, nie ukrywam że bawiłem się z tym może 1,5h gdyż koło, którym należy manipulować przesuwało się skokami a wystarczyło może 1mm przesunąć (na zew. obwodzie) a mi skakało troche w tę trochę w tę po 3mm.

Przy okazji zmieniałem świece żarowe co też troszke zajeło aby ich nie poukręcać i przy ostatniej zauważyłem (musiałem zdjąć wąż dolotu turbo), że jeden z węży był tylko nasunięty a nie był dokręcony więc może chwytałe lewe powietrze. Dziś niestety już nie sprawdze rezulatu moich wypocin bo już późno a przy pracy zassałem piwko więc nie ma opcji na jazdę.

A tak przy okazji co to za mixol? z czym to się je?
Pozdrawiam

cacek66
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cacek66 » 05 gru 2011, 08:37

vilk pisze:A tak przy okazji co to za mixol? z czym to się je?
kolego, mixol to olej stosowany do mieszania z benzyną w silnikach dwu suwowych. Po dolaniu do zbiornika w naszych furkach smaruje trochę pompe paliwa oraz wtryskiwacze. Dozowanie w/g uznania ale tak średnio ok 300-400ml na zbiornik. <okok>
Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !

vilk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vilk » 12 sty 2012, 19:45

Witam,

Postanowiłem odświeżyć temat ponieważ udało mi się zlikwidować nieznośne drgania na wolnych obrotach.

Klekot nadal został pomimo tego że leje mixol nie zauważyłem zmiany znacznie większa zmiana jest gdy zaleję go droższą ropką na shell lub statoil ale przy dzisiejszych cenach niestety wole klekot.

A więc Panowie włos mi się jeży jak pomyślę co za auto kupiłem. Po pierwszym dniu po zakupie stwierdziłem że wjadę na kanał i się przyjżę pod spodem, zauważyłem że drążek kierowniczy był nie dokręcony i wysunięty do połowy ze zwrotnicy <szok> . Poskręcałem i sprawdziłem resztę układu jezdnego wszystko było wporządku. Oczywiście zadzwoniłem do porzpedniego właściciela z żalem i gratulacjami, że jeszcze się nie zabił.

Dwa dni temu podczas jazdy w nieznośnym hałasie i drganiach całej budy coś stukło. Po kolejnych 150m usłyszałem dźwięk stali turlającej się po asfalcie. Zatrzymałem się i znalazłem "śrubkę" taka tam tylko M12x140mm klasa twardości 10,9 - napewno nic poważnego ;). Wiedziałem że to od mojego auta po powrocie do domu zaczołem wertować ETKE. Po wymiarach i typie śruby "kombi" doszedłem że to śruba trzymająca zawieszenie skrzyni oraz silnika. Zastanawiając się jakim cudem... dnia następnego wjechałem na kanał i myśląc że gorzej być nie może moim oczom ukazał się "lewitujący" w powietrzu silnik.

Załączam zdjęcia lewej i prawej łapy. Dodam też obraz z etki aby było wiadomo o którym elemencie mowa, chociaż tych aluminiowych łap które są na zdjęciach na schemacie nie ma, łączą one nadwozie, stabilizator, poduchy silnika oraz sanie pod skrzynią.

zdjęcia
http://dl.dropbox.com/u/4380059/cz%C4%9 ... -audi2.jpg
http://dl.dropbox.com/u/4380059/IMAG1238.jpg
http://dl.dropbox.com/u/4380059/IMAG1239.jpg

A więc jak widać na zdjęciach z 6-ciu śrub, które dokręcają łapy do nadwozia i sanek została tylko jedna w tej lewej :) i trzymała się na kilku zwojach. Dziwie się że auto wogóle jeździło a silnik jeszcze dołem nie wyjecjał tym bardziej że raczej go nie oszczędzam. Silnik i sanie były +/- 7cm niżej niż powinny.

Poskręcałem na szybko tym co dostałem w lokalnym metalowym niestety mieli tylko twardość śrub 8,8 więc zamówiłem ori z ASO 10zł za szt. Autko chodzi cichutko i nic nie drga wręcz przyjemnie się jeździ i może go nie zezłomuje.

Problemem było zawiszenie silnika a może raczej jego brak <wysmiewacz> .

Nie wiem do jakiego mechanika facet jeździł ale gość nie powienien naprawdę nic naprawiać a tym bardziej aut. ÂŚruby napewno się same nie wykręciły. Zakładam że ktoś to ruszał podczas przekładki z anglika gdy zmieniali przekładnię kierowniczą. Prawdopodobnie zostały im jakieś śrubki po montażu i stwierdzili że i tak się nie przydadzą.

Cóż, drgań nie ma a sny o napawie silnika za 7 tyś (po przeczytaniu kilku postó wałki rozrząd. + wtryskiwacze itp. itd) znikły.

Wystarczyły śrubki za 40zł.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 24 sty 2012, 21:49

mariusz888 pisze:panowie kazdy ake aym tak ma
A bo nieprawda, nie każdy !!!

Jechałem Allroadem A6 AKE z 2003 roku i był cichutki :)

Dziś miałem okazję przejechać się A6 Quattro AKE z 2002 roku i też cichy. Co prawda obydwa auta były zauważalnie mniej żwawe od mojego, ale ja mam FWD więc i masa pojazdu mniejsza i nie ma poboru mocy przez mechanizmy Quattro.
A może brak tego grzechotania jest związany ze słabszym przyspieszaniem (parametry wtrysku ?). Faktem jest że nie wiem, czym były karmione tamte 2 auta a ja moje ostatnio tylko Gold Diesel ze Statoila tankuję. Nie wiem skąd oni to biora ale zimowy gold daje efekty niemal natychmiast <radocha> w osiągach i w spalaniu !

Wszystkie 3 auta to tiptroniki.

vilk pisze:Klekot nadal został
No i tu mnie zmartwiłeś <mysli> Miałem nadzieję że znalazł się ktoś kto jeszcze nie zdążył się do tego przyzwyczaić i rozwiąże zagadkę <okok>

vilk, możemy spóbować wymienić poglądy przy autach, sąsiadują one często przez płot (parkingu) <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Norbert-Lux
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Norbert-Lux » 30 lis 2017, 06:07

witam użytkowników 2.5 tdi V6
wibracja na wolnych obrotach,
rozrząd robiony 2 lata temu,
czy możliwe że kąt wtrysku się przestawił?
jaki powinien być i gdzie go odczytać?
czy możliwe że któryś z wtrysków pracuje nieprawidłowo?
czy można ustalić który i jak?
inne możliwe przyczyny to poduszki silnika lub dwumas,
od czego zacząć?

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 30 lis 2017, 16:17

potrzebujesz przewód diagnostyczny i program np VCDS, w necie do znalezienia bez problemu, przewód koszt od 20 zł (tanie chińczyki) do 100 zł w google trzeba sobie wpisać hasło "jak vagować swoje auto" i tam jest instrukcja jak robić logi i które grupy, wklejasz w dziale Diagnostyka VAG i ktoś oceni i powie co morze być nie tak, kąt wtrysku kontroluje się co jakieś 30 tys km, oczywiście że mógł się troszkę przestawić, i również możliwe że któryś z wtryskiwaczy "kuleje" na wszystkie te pytania odpowie diagnostyka poprzez program, pozdrawiam :)
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać

KLICHO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KLICHO » 30 lis 2017, 16:37

Co do kąta :) https://błąd/2-5-tdi-regulacja-ka ... k-t44.html wiem konkurencyje forum ale najlepiej opisane

Co do kabla VCDS kabel to od 100 < się zaczynają

Ja już polece Ci kabel VCDS nawet klona wersja 12.12 w zupełności wystarczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja