[A6 C4 Avant] Awaryjne otwarcie maski silnia
[A6 C4 Avant] Awaryjne otwarcie maski silnia
Witam! Kurcze pech mnie jakis przesladuje. Chcialem dzisiaj sobie rutynowo sprawdzic olej i pociagnalem sobie za cyngiel pod kolem kierownicy, i szukam z przodu listewki do podnoszenia klapy. Niestety nie wyszla - to ciagne ja znowu - nadal nic. Wiec mysle sobie - pewnie jak znam zycie to linka pekla - ale mimo wszystko opor jest wiec jakby pekla to bylaby calkowita amba. Sciagniecie grila z przodu to w sumie troche czasu ale operacja do wykonania - trzeba sie nagimnastykowac plaskim srubokretem i kluczem 10 oczkowym ale da rade. Niestety sciagniecie grilownicy nic nie dalo. Jedyne co zauwazylem to to, ze maska trzyma sie tylko w 1. miejscu po prawej stronie. Pytanie zasadnicze - czy jest mozliwosc dotarcia i otwarcia maski w jakis magiczny sposob bez podnoszenia samochodu - wszak taki opis znalazlem juz na forum.
Spróbuj:
1. Niech jeden ciągnie maskę do góry(delikatnie), a drugi ciągnie za "cyngiel"
2. Połóż się pod autem i sięgnij ręką za linkę i pociągnij a drugi niech podnosi maskę
3. Generalnie ta część przy masce, która trzyma ją przy aucie to bolec rozcięty na dole i na nim jest sprężynka, wchodzi to w takie coś co zaciska które wygląda tak (). W to rozcięcie w tym bolcu włóż płaski wkrętak i odkręcaj, normalnie się wykręci, i wyleci. Uważaj wtedy przy podnoszeniu maski aby te kółeczko w masce, w które się to wkręca nie wypadło dalej bo będzie lipa.
Pozdrawiam i życzę powodzenia;)
1. Niech jeden ciągnie maskę do góry(delikatnie), a drugi ciągnie za "cyngiel"
2. Połóż się pod autem i sięgnij ręką za linkę i pociągnij a drugi niech podnosi maskę
3. Generalnie ta część przy masce, która trzyma ją przy aucie to bolec rozcięty na dole i na nim jest sprężynka, wchodzi to w takie coś co zaciska które wygląda tak (). W to rozcięcie w tym bolcu włóż płaski wkrętak i odkręcaj, normalnie się wykręci, i wyleci. Uważaj wtedy przy podnoszeniu maski aby te kółeczko w masce, w które się to wkręca nie wypadło dalej bo będzie lipa.
Pozdrawiam i życzę powodzenia;)
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja troszkę inaczej otwierałem u siebie maskę awaryjnie. Położyłem się pod auto, najpierw od strony pasażera, wkładasz rękę między goszcz różności wzdłuż boku chłodnicy i próbujuesz dotrzeć do linki. Jak znajdziesz jej końcówkę to powinno tam być ucho i to ucho ciągniesz w stronę lewą. Przechodzisz na drugą stronę i robisz analogicznie, tylko ucho ciągniesz w prawo. Drugiej osoby nie potrzebowałem, bo maska z reguły powinna sama odskakiwać. Oczywiście po pociągnięciu tych dwóch uszu języczek przy grillu sam wyskoczył. Teraz go tylko pociągnąć i gotowe.
stary temat ale sie podepne
mi linka pekl;a na bank przy samej wajce ( wajcha nie mam pojecia jak to odmienic xD) i z tego co zauwazylem ze linka do wajchy byla przyczepiona taka pelna w srodku rurka w ksztalcie Z tylko z prostym |. i pytanie czy wymiana tej linki to jakis koszmar ? czy dostane nawa Z razem z linka bo zauwazylem ze trzeba linke na stale do niej przymocowac wiec stara juz nie nie nada.
czekam na odpowiedz bo mi sie plyn do spryskiwadczy szkonczyl xD

czekam na odpowiedz bo mi sie plyn do spryskiwadczy szkonczyl xD

nie wiem jak w 100 ale ja mam oslone silnika od dolu i czy trzeba ja jakos specjalnie omijac ?klesk1986 pisze:Ja troszkę inaczej otwierałem u siebie maskę awaryjnie. Położyłem się pod auto, najpierw od strony pasażera, wkładasz rękę między goszcz różności wzdłuż boku chłodnicy i próbujuesz dotrzeć do linki. Jak znajdziesz jej końcówkę to powinno tam być ucho i to ucho ciągniesz w stronę lewą. Przechodzisz na drugą stronę i robisz analogicznie, tylko ucho ciągniesz w prawo. Drugiej osoby nie potrzebowałem, bo maska z reguły powinna sama odskakiwać. Oczywiście po pociągnięciu tych dwóch uszu języczek przy grillu sam wyskoczył. Teraz go tylko pociągnąć i gotowe.
Wybacz im Boze bo nie wiedzieli co czynili robiac biale i srebrne audi...
Moja biedna szosteczka jest poturbowana

i tu pojawia sie problem bo nie posiadfam a jak juz mial bym jechac do mechanika ktory mnie za to skasuje to wolal bym zeby on sam sie z tym bablalLechu pisze:Najlepiej to ją zdejmij Nie ukrywam ,że do tej operacji kanał by się przydał.

mam w miare mozliwosc na podnosniku ale jak druga osoba bedzie podnosci maske

Wybacz im Boze bo nie wiedzieli co czynili robiac biale i srebrne audi...