Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] światła cofania

Nadwozie
vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: vonito » 18 lis 2011, 09:15

w sumie temat nie rozwiązany zarówno w podanym linku jak i tutaj
może jakiś elektryk by sie wypowiedział bo staego co ja widziałem to chyba w lewej lampie brakuje jednego pinu
ciekawe więc czy to kwestia instalacji czy wystarczy załadować żarówkę i odpowiednio zakodować <mysli>
ja mam kamerę na tyle i w nocy przydałoby się dodatkowe światło cofania...

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lis 2011, 09:27

vonito, u nas z tyłu jest jakaś zaślepka... nie rozbierałem tej lampy nigdy ale przez klosz widać...

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: vonito » 18 lis 2011, 09:34

ja ją wyciągałem, nawet obydwie
nie przypatrywałem się wtedy bardzo dokładnie ale zaslepka to nie problem no i przede wszystkim jest kosz na żarówkę a tego grzybka chyba można obciąć
to raczej kwestia podłączenia kabelkiem i zgrania z kompem

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lis 2011, 10:34

vonito, wogóle zastanawia mnie dlaczego tam nie ma ORI żarówki... ciekawe jakie jest wytłumaczenie Audi... Aby nie raziło nikogo z tyłu za bardzo czy jak? :)

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: vonito » 18 lis 2011, 10:51

W Aso nigdy niczego nie wiedzą <uoee>
na pewno da się to zrobić choć mi się wydaje że u nas brakuje kabelka i dlatego jede pin jest wolny... więc to kwestia czysto elektryczna
bo cała listwa z żarówkami jest kompletna nawet gniazdo na żarówkę wsteczną jest uzbrojone tylko prądu brakuje...

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lis 2011, 11:25

vonito pisze:W Aso nigdy niczego nie wiedzą
Trzeba do Audi .de napisać :)

Club RS6

Post autor: Club RS6 » 18 lis 2011, 17:44

Widzę, że mam podobny problem w swoim avancie... średnio co miesiąc nie działa mi lewa żarówka cofania (jeden miesiąc działa a drugi nie) choć jest sprawna.

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 18 lis 2011, 21:08

Panowie, jeden problem rozwiązany, nie wiem czy ktoś tam kiedyś majstrował, czy ktoś coś zmieniał (jakiś mechanik "po drodze") ale wygląda na to że ktoś zamienił środki z lampy lewej - dziś doszła mi z alle... lampa używana, rozwalona ale ze sprawnym środkiem, razem z dwoma żarówkami, po wpięciu wszystko działa, czyli dwa przeciwmgielne oraz dwa światła cofania - nie wiem czemu tak się stało jedynie co to dowiedziałem się że auto miało w zeszłym roku delikatną stłuczke, być może wtedy coś ktoś pozamieniał.

Sprawa dwa to nie znalazłem bezinwazyjnego sposobu na "otworzenie" klosza lampy (tej w błotniku - też kupiłem razem w komplecie stłuczoną) bez rozerwania lampy na "strzępy" Moje zdanie jest takie że w Avancie tylne lampy LED to JEDNORAZÓWKI!!! Czy ktoś potwierdzi?? :)

jarecki01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: jarecki01 » 08 lut 2012, 20:09

Jedenorazowki czyli.. raz do konca ...

ToPsOLo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Kontakt:

Post autor: ToPsOLo » 25 paź 2015, 00:38

azcetc6 pisze:wersje europejskie mają jedno światło cofania, jak zobaczysz taką A6 C6 z USA itp. to będą świeciły się dwa.
Jak włożysz w puste miejsce zarówkę to będziesz miał sympatyczny komunikat na desce rozdzielczej, he.
pozdrawiam.
Witam,

U mnie też świeci tylko prawe, w którym jest zwykła bańka 21 W, natomiast z lewej jest zupełnie inna żarówka, z dużo cieńszym trzonkiem P21W, tak jakby halogenowa. Jeszcze nie sprawdzałem, ale mi też się wydaje, że to przeciwmgłowa.
PS. Gdy wyjmiesz tą lewą w ogóle, na zacznie piszczeć i pokazywać się na desce symbol przepalonej żarówki, a gdy tam ona siedzi, nic :)

Pozdrawiam

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 26 paź 2015, 16:10

ToPsOLo pisze:U mnie też świeci tylko prawe
I prawidłowo

ToPsOLo pisze: natomiast z lewej jest zupełnie inna żarówka, z dużo cieńszym trzonkiem P21W, tak jakby halogenowa
Miałeś wymienianą lampę z innego auta

elBUGI

Post autor: elBUGI » 20 cze 2016, 18:11

Witam jestem nowym na forum jak i posiadaczem 4 pierścieni :) i na początek odkopię temat bo problem jest widzę nie rozwiązany, a mnie również to zastanawia - jak to uruchomić.

Do lampy idą przewody "dodatkowe" w których pojawia się napięcie podczas np włączania wstecznego. Po zakupie nieoryginalnych lamp mam możliwość podpięcia wszystkich przewodów (7 pinów). Podpinam lampę i mam taki efekt:

- uruchamiam wsteczny - zapala się światło cofania plus przeciwmgielna prawa (pod lampą cofania)
- uruchamiam światła przeciwmgielne tył - zapala się światło przeciwmgielne lewe plus lewa lampa cofania (nad przeciwmgielną).

Lampy mają możliwość wypięcia obwodu "dodatkowego" i wtedy wszystko śmiga jak z fabryki (z prawej jedno światło cofania, z lewej jedno światło przeciwmgielne)... ALE jeśli jest instalacja "dodatkowa" (przygotowana na Stany Zjednoczone być może?? ) to dlaczego jej nie uruchomić ?

Podczas mgły jesteśmy lepiej widoczni, a podczas cofania mam lepiej doświetloną drogę za sobą ... pomijając aspekty prawne :)

Same plusy ... wiadomo można pociągnąć kabelek z lewej lampy do prawej dla światła przeciwmgielnego, oraz z prawej do lewej dla światła wstecznego. Ale nie oto chodzi - może jest gdzieś miejsce w aucie gdzie można te pary zamienić w wtyczce/kostce i problem będzie rozwiązany. Nie mam możliwości prześledzić gdzie te przewody idą aby nie rozbierać auta całego. Jakieś pomysły ? A może dysponuje ktoś schematem/manualem serwisowym przy pomocy którego można dojść co z czym przepiąć ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja