Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] światła cofania

Nadwozie
mamba75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] światła cofania

Post autor: mamba75 » 18 maja 2009, 13:12

Witam - czy światła cofania powinny się świecić dwa czy jedno ??? .
obecnie świeci mi tylko prawa strona - czy to normalne ??? .

w razie gdyby miały się świecić obydwa światła jak się dobrać do wymiany i jak tam jest żarówka ??? .

pozdrawiam
m75

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: KMS » 18 maja 2009, 14:05

U mnie też jedno (prawe) zastanawiam się czy jest możliwość uruchomienia lewego, może ktoś przerabiał ten temat?

Funosek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro

Post autor: Funosek » 18 maja 2009, 14:45

Temat był ;-)
Jeżeli chodzi o C6 to jeżeli tylne światła są na LED'ach (chodzi mi o sedana) to świeci się tylko prawe światło cofania. Jeżeli są zwykłe - świecą oba ;-) LED'y są tylko w hamulcach chyba, ale dość łatwo je zauważyć <ok> Także KMS nie pozostaje nic innego jak tylko cieszyć się LED'ami :mrgreen:

mamba75, ty masz C6 jak napisałeś czy C5 jak w profilu? :-P

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Kontakt:

Post autor: KMS » 18 maja 2009, 15:30

To że mam LEDy to ja wiem :-) , pytanie było czy ktoś zamontował sobie do drugiej lampy dodatkowe światło cofania, o ile jest taka możliwość.
Czasem by mi się to przydało.

mamba75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mamba75 » 18 maja 2009, 22:40

Witam - czyli "wsio w pariadkie " - dziekuje tak mam ledy - wiec już miałem rano rozbierać kobitkę :mrgreen: a tu taka niespodzianka - trochę dziwne bo jak czytałem instrukcję ( papierkową polska ) to miałem wrażenie że pokazany jest rozkład żarówek itp...

ale ok - musże kogoś w C6 "przyłapać " na cofaniu i ok ...

co do zapytania to mam C5 a ostatni dołączyła C6 .

zonie dałem C5 a sam urzytkuję C6 .

dziękuję za "dobre wieći " - osobiście mi to nie przeszkadza ale to torchę dziwne że tylko prawa strona świeci .

m75 [/quote]

canonarrow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: canonarrow » 18 maja 2009, 23:00

po lewej stronie jest tylko zaślepka biała a tak naprawde jest tam przeciwmgielne jesli sie nie myle i swieci na czerwono z zewnatrz na biało wyglada dla symetrii a po właczeniu ZONK - czy sie myle?
Piękna jest :D

mamba75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mamba75 » 18 maja 2009, 23:11

witam - lewe i prawe klosze śa takie same - jak się przyglądałem to w tej lewej w tym białym pasku też jest taki "wypustek - cycek " ale nie mam zamiaru wykręcać klosza skoro nie ma cofania w lewym kloszu to pogodziałem się i jestem zadowolony .

czyli w to miejsce świeca się przeciwmgielne - juto to sprawdzę

m75

azcetc6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: azcetc6 » 27 maja 2009, 15:06

wersje europejskie mają jedno światło cofania, jak zobaczysz taką A6 C6 z USA itp. to będą świeciły się dwa.
Jak włożysz w puste miejsce zarówkę to będziesz miał sympatyczny komunikat na desce rozdzielczej, he.
pozdrawiam.

Funosek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro

Post autor: Funosek » 27 maja 2009, 15:09

To nie zależy od wersji USA/Europa. Tylko od tego czy tylne światła są w technologii LED czy normalne. Bo w sedanie też montowane były LED'y :-P

Awatar użytkownika
żeli
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: żeli » 27 maja 2009, 15:09

A jednak nie szukaliście...
[A6 C6] klosz lampy tylnej

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 17 lis 2011, 14:41

Koledzy to i ja podepnę się pod temat - otóż pracuje nad autem mojego kuzyna A6 C6 Avant 3.0TDIq i mam pewien problem, otóż na FIS'ie po odpaleniu wyświetla komunikat o spalonej żarówce tylnego LEWEGO światła Cofania w klapie (światła led) strona prawa świeci bez problemu natomiast z lewej strony ciemność. Doczytałem że w większości C6 Nie ma lewego światła cofania - ale dlaczego pokazuje błąd?? VCDS także drukuje błąd żarówki cofania strona lewa zwarcie do masy/przerwa. Pomożecie?? Po demontażu widzę że nie ma tam żarówki tylko jakieś plastikowe CUÂŚ....

Sprawa dwa to prawe światło tylne (led) świeci dużo słabiej niż pozostałe, jak sie w lampę "walnie" to przez chwile świeci dobrze, rozebrałem kawałek lampy (czyt. zmasakrowałem lampe od tyłu) i jedyne co to wytargałem elektronikę którą przelutowałem ale problem niestety pozostał - miał ktoś kiedyś taki przypadek?
Z góry dziękuję.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 17 lis 2011, 15:52

bobassor

1. Czy jesteś pewien, że w Avancie nie ma żarówki z jednej strony? U nas w Limusine nie ma, to prawda.

2. Może pierwszy błąd jest związany z tym, że lampa pa popalone LEDy stopu... Je możesz w ASO zamówić (sama listwe LED coś koło 250PLN)...

Awatar użytkownika
Bedlam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bedlam » 17 lis 2011, 17:12

Może być kwestia styków, może samej żarówki, a może być i wiele innych powodów. Wsadź inną jak się da, ja kiedyś głowiłem długo a się okazało że się kończył się bezpiecznik.
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem <okok>

bobassor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobassor » 17 lis 2011, 23:18

Z prawej strony jest zwykła najzwyklejsza żarówka jeżeli chodzi o światło cofania, w tej samej lampie tylko nie w klapie a na błotniku nie świecą ledy ani stop ani "zwykłe" - tak jak pisałem jak się "puknie" z piąchy w lampe to przez chwile działa wszytsko = błędu tej lampy NIE ZGÂŁASZA. Kierunek działa zawsze bez prolemu. Oczywiście z prawej strony w klapie działa przeciwmgielne, światło cofania oraz "postojówki".

Natomiast w lewej lampie, tej w klapie nie ma żarówki, jest tylko jakieś plastikowe badziewie zamiast żarówki, instalacja w kostce lampy jest, natomiast w oprawie lampy nie ma nawet pinów do światła cofania - auto nigdy nie miało z tym problemu problem pojawił się nagle. W samą instalację wpinałem żarówkę 21W ale żarówka ani nie świeci, ani tym samym nie daje się skasować błędu.

Acha, no i kolego piszesz że można dokupić listwę LED ale podpowiedz mi jak rozebrać tą lampę?? (lampa w błotniku, nie w kalpie)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 18 lis 2011, 08:07

bobassor pisze:Acha, no i kolego piszesz że można dokupić listwę LED ale podpowiedz mi jak rozebrać tą lampę?? (lampa w błotniku, nie w kalpie)
Tak. Te ledy Kolego dokupisz w ASO. Co do procedury rozbierania tej lampy to nie jestem w stanie pomóc, ale moja instrukcja pokazuje jak wyjąć lampę. U Ciebie w Avancie też takowa powinna być i to pokazać... Musisz spytać userów bardziej doświadczonych w tych modach. Ja narazie nawet u siebie lampy nigdy nie wyciągałem bo żarówki póki co świecą od nowości i nie spaliła się żadna :) <radocha>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl