Sorki, ale od samego początku dyskusja mówi o ruszaniu "Softu aby poprawić żywotność" a tutaj mamy do czynienia z czymś zgoła innym wykręceniu parametrów w kierunku przyspieszenia.
1. Po co procedura startu przy 4500, jeśli fabrycznie jest przy 3000, a maks. moment obrotowy dla Golfa R to 350Nm uzyskiwany w zakresie 2500-5000 obr. (na pewno poprawi to żywotność dwóch sprzęgieł) po prostu przestawili w odpowiednim programie kreskę z 3000 na 4500.
2. Tego nie rozumiem, ba tego nie da się zrozumieć, jak można skrócic czas zmiany biegu jesli najszybsze skrzynie jedno sprzęgłowe zmieniają bieg od 60-80 mili sekund, a DSG potrafi zrobic to w zakresie 10-20 miliskeund. Domyślam się że specjaliści tak wyśrubowali soft że w ogóle zamiana jest nieodczuwalna. (bzdura)
3. No to też wielka ingerencja, zwyczajnie wyłączyli funkcję, chociaż nie ma takiej potrzeby bo DSG ma jedną ważną zaletę zawsze wybiera bieg na którym będzie najszybciej przyspieszał, to dzięki tzw. preselekcji.
4. Też mistrzostwo świata, to samo mam u siebie i nie trzeba do tego tunera
5. Dziwne bo jak miałem Audi to ASB zmieniało biegi w zależności od trybu właśnie w kreślonych zakresach na D zmieniał biegi przy 4000, na S przy 4300, na łopatkach pozwalał wchodzić na czerwone 4500.
Reasumując, od początku pytanie brzmiało czy tunerzy ruszają soft w skrzyni, w taki sposób aby ją ochronić kiedy modyfikujemy silnik. TuneFORCE celnie zauważył że nie ma możliwości softem ochronić skrzyni przed zmieleniem. Ponadto to co wcześniej napisałem o przestawianiu limiterów, to właśnie zrobił tuner w przypadku tego Golfa, przestawił limitery bo ASB to nie silnik że dorzucisz koksu, pogonisz więcej powietrza w turbo i będzie szybciej. Ponadto gadka że biegi się szybciej zmieniaja to bajka, no chyba że wyczuwasz różnicę 4-6 milisekund, a ta szczególnie zależy od temperatury i ciśnienia oleju.
Odpowiadając na Twoje pytanie to jest ingerencja w soft, ale bardzo znikoma poza tym uważam że nie daje nic, ale bardzo nie wiele. A tak jak pisałem, rozmówcom zależało by raczej na ochronie skrzyni a nie jej dobijaniu
A tak na marginesie przeczytałem link który podesłałeś, tam w tym Golfie zostały zmienione sprzęgła na wytrzymalsze, co nie zmienia faktu że szybkościowych parametrów skrzyni DSG nie da się poprawić samym softem.
P.S dane techniczne podawałem w oparciu o model Golfa VI R