Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ A6 C5] Nieudana regeneracja skrzyni

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
janekkkk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Nieudana regeneracja skrzyni

Post autor: janekkkk » 23 paź 2011, 18:23

witam.

Z racji tego iż około rok temu kupiłem samochód za nieduże pieniążki z uszkodzoną skrzynią biegów (tip) postanowiłem przed zimą oddać do regeneracji. Problem ASB polegał na wyrzucaniu wstecznego biegu podczas cofania pod górkę (błędów VAG nie pokazywał). Natomiast wszystkie funkcje podróży do przodu (włączając w to tryb pół-automatyczny) nie wykazywały żadnych usterek.
Zakład specjalizujący się ASB wymienił m.in. kosz sprzęgłowy D/G + pompę oleju + tarcze cierne. Dodatkowo zregenerował konwerter oraz zalał to wszystko nowym olejem -- zapłaciłem za to wszystko 6kzł.
Nie nacieszyłem się długo bo kilka godzin po odbiorze samochodu z zakładu usterka wybijanego wstecznego się powtórzyła :[ ... dzwonie do zakładu -> oddać na gwarancje. Mija tydzień od drugiej wizyty mojego samochodu i otrzymuje telefon że samochód jest już naprawiony. Na miejscu testuje: tył ok, przód (bieg 1) wybija -> gwarancja :[ tydzień później znów telefon: gotowe -> przyjeżdżam na miejsce, testuje samochód - po kilku kilometrach jazdy wybija biegi półautomatyczne (+ - ) ...

powiem tak: mi już ręce opadają... miesiąc bez samochodu i do tego kupa nerwów i straconego czasu (do zakładu ASB mam ponad 100 km)

może mi coś doradzicie? Domagać się zwrotu kasy i zmienić mechanika czy czekać dalej na cud naprawy skrzyni w tym zakładzie?

gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 23 paź 2011, 21:40

kolego janekkk powiedz w jakim zakładzie naprawiasz tą skrzynię ? nie chciałbym do nich kiedyś trafić.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2001
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 23 paź 2011, 23:01

janekkkk pisze:może mi coś doradzicie? Domagać się zwrotu kasy i zmienić mechanika czy czekać dalej na cud naprawy skrzyni w tym zakładzie?
ciężki temat normalnie, aż żal
za 6k to robią kompletny remont skrzyni (niby zrobili Ci wszystko, tylko się chyba nie znali)
co do tych Twoich majstrów, powiedziałbym krótko.... ostatni raz oddając auto... jeżeli cokolwiek się teraz stanie wchodzisz na drogę sądową o zwrot haj$u

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 24 paź 2011, 00:00

O ile ma na to jakiś papier w sensie fakturę na której pisze co dokładnie mieli zrobić.

Jak mieli umowę " na gębę " to może ich postraszyć jedynie psem sąsiada

A jak masz umowę lub jakiś papier to tak jak kolega mówi stawiasz sprawę jasno, albo teraz naprawiają albo kasa wraca

janekkkk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: janekkkk » 24 paź 2011, 09:47

A jak masz umowę lub jakiś papier to tak jak kolega mówi stawiasz sprawę jasno, albo teraz naprawiają albo kasa wraca
Faktura jest, gwarancja pisemna też... tylko jak zażądam zwrotu kasy to oddadzą mi samochód ze skrzynią w gorszym stanie niż przed naprawą <wnerw>

Zastanawia mnie fakt wybijania poszczególnych biegów... przed naprawą wybijało tylko wsteczny (manetka na R, pedał gazu do połowy, po kilku metrach cofania charakterystyczne uderzenie co powoduje rozłączenie biegu i dalsze dodawanie gazu nie przynosi wymiernych skutków)... Po drugiej wizycie w serwisie w ten sam sposób wybijała jedynka a po trzeciej - na pół-automacie między bodajże dwójką a trójką. Z tego co się dowiedziałem - przełączaniem poszczególnych biegów zajmuje się sterownik w którym znajduje się sześć elektrozaworów. Podejrzewam że serwis zamienia poszczególne elektrozawory miejscami licząc na to że sytuacja z wybijaniem biegów się poprawi zamiast kupić cały nowy lub przynajmniej zregenerować sterownik (koszt 1500 zł).

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 24 paź 2011, 14:34

Pogadaj z jakimś znajomym co się zna na prawie, może uda się od nich wyciągnąć pokrycie naprawy w innej firmie ;)

Awatar użytkownika
M0NEER
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2000
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: M0NEER » 24 paź 2011, 16:10

janekkkk, dziwne że żadne błędy nie wyskakują <szok>

Możliwe że to elektrozawory, ale skoro przy każdym odbiorze inny bieg wyskakuje to musiałbyś się dowiedzieć czy oni je wyjmowali i czy przypadkiem jakoś nie podmienili (choć każdy raczej jest inny).

Postaraj się dogadać polubownie z warsztatem w zakresie naprawy bądź zwrotu części kasy bo na sądach, prawnikach i rzeczoznawcach stracisz jeszcze więcej kasy i nerwów <stres>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2011, 21:36

M0NEER pisze:janekkkk, dziwne że żadne błędy nie wyskakują
No ja nie widzę, żeby janekkkk, gdzieś tak napisał <mysli>

janekkkk, trafił prawdopodobnie na warsztat, gdzie nie bardzo umieją naprawić, ale skasować za to potrafią.
Nie bardzo chce się wierzyc, że wiedzą co jest i zamiast naprawić kombinują. Gdyby chcieli zaoszczędzić to założyliby uzywkę. I tak nikt tego nie jest w stanie sprawdzić.

Kazda nastepna naprawa to dla nich robota, czas, olej (chociaz moze wlewają ten sam). To tez kosztuje (praca mechanika, któremu trzeba przeciez zapłacić).

Myslę, że nie bardzo jak jest im zabrać auto i kazać płacić za naprawę gdzie indziej. Bo przeciez nie odmawaiają napraw gwarancyjnych <mysli>
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl