[ A6 C5] problem z ciepłym powietrzem
-
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C5] problem z ciepłym powietrzem
witam, posiadam a6 c5 z 1998 roku z silnikiem 1.9 tdi, mam problem z ogrzewaniem, otóż przy zakupie owego samochodu okazało się że nie ma paska do sprężarki klimatyzacji, co się później okazało była zepsuta a dokładniej coś tam się obłamało i przyblokowało tłoczki ale to nie istotne, sprężarka została wykręcona i od ponad roku jeżdżę cały czas bez klimatyzacji tylko z samymi nawiewami, ostatnio czyli jakoś miesiąc temu zacząłem mieć problemy z ogrzewaniem, ciepłe powietrze raz jest a raz go nie ma, np dzisiaj jak jechałem i włączyłem temp na maxa na rozgrzanym silniku ciepłe powietrze wlewało się do środka aż miło a np przed wczoraj już nie i mam tak cały czas, ostatnio to po prostu loteria, albo ciepłe powietrze jest albo nie ma, raz jest a raz nie ma, zazwyczaj to jak nie trzeba to grzeje a jak by się przydało to leci zimne cały czas, ot taka ironia losu, nie mam pojęcia co to może być, brat mówił mi żeby wymienić sterownik od klimatyzacji ale wolę najpierw dowiedzieć się tutaj niż wywalać w ciemno 150-200 zł na sterownik bez gwarancji że rozwiąże to problem, czy spotkał się ktoś z czymś takim? z góry dziękuje za podpowiedz, poZDrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
witam, a więc po podłączeniu vaga okazało się że wina nie leży po stronie sterownika tylko (no i właśnie nie wiem jak mówić fachowo więc będę mówił jak umiem) przed chłodniczką jest jakaś klapka która rozdziela ciepłe i zimne powietrze albo za chłodniczką, jakoś tak, robiąc test klimy w vagu słychać było jak ta klapka ociera o coś, było to podczas testu silnika spiętrzania klapy powietrza v71 (czy jakoś tak) więc pewnie do wymiany będzie albo ten silnik albo to tylko kwestia podklejenia czegoś, ale chciałbym się dowiedzieć jak dostać się do tego silniczka, brat mówił że może mi to zrobić ale będzie ciężko, myślę że ja sam dam radę to zrobić ale nie wiem gdzie mam zacząć rozkręcać i co odkręcać żeby się tam dostać, pozdrawiam