Piotras72 niestety nie wiem na co mam zwrócić uwagę
Analiza 011D :
-1 kolumna- czas zapisu danych
-2-a- obroty silnika
-3-a- żądanie ECU ciśnienia doładowania takiego jakie ma zapisane w pamięci
-4-a- aktualne rzeczywiste ciśnienie widziane przez czujnik ciśnienia w intercoolerze
-5-a- wysterowanie zaworu N-75 dla uzyskania zadanego ciśnienia przez turbinę.
Nas w twoim przypadku interesuje najbardziej 3-a kolumna. Widzimy w niej jakiego ciśnienia oczekuje ECU w zależności od obrotów silnika. A oczekiwania ma zapisane w pamięci w formie map. To tyle.
A tutaj masz loga 011D (niestety z 010D, ale rozdzielisz) zdrowego BAU- w sensie z seryjnymi mapami. Porównaj je ze swoimi , a wszystko zrozumiesz.
piotras72 pisze:A tutaj masz loga 011D (niestety z 010D, ale rozdzielisz) zdrowego BAU- w sensie z seryjnymi mapami. Porównaj je ze swoimi , a wszystko zrozumiesz.
Dzięki Piotras72 za wyjaśnienie tematu. Teraz sam widzę, że mapa jest podbita i to dość szybko w porównaniu ze wskazanym seryjnym BAU.
Panowie jesteście WIELCY. Macie tak duże doświadczenie w temacie naszych ukochanych Audi, że Wasze diagnozy są trafne.
Po wizycie na hamownii wiem, że mój BAU był przed sprzedażą poddany chipowaniu tylko po to, aby ukryć niewydolność pompy wtryskowej.
Piotruś już w pierwszym swoim poście wskazałeś, że z pompą jest coś nie tak. Niestety badanie autka na hamownii wykazało moc 167 KM i 350 Nm momentu. Chciałem wgrać serię do ECU, ale niestety nie dysponowali w tej chwili takim oprogramowaniem. Jednak z ciekawości zajrzeliśmy z diagnostą do map i gość stwierdził, że równo jest w nich namieszane. Map niestety nie zgrał mi na pena, bo za taką usługę zarządał sobie 300 PLN, więc stwierdziłem, że tą kaskę w inny sposób zagospodaruję. Dodatkowo powiedział, że to wina pompy, ma zbyt małe ciśnienie i silnik dostaje mało paliwa, bo jeszcze się nie spotkał żeby po hamowaniu auta nie było śladów tłustych plam w miejscu gdzie rury wydechowe skierowane są do podłoża. Dodam, że auto miało robione 4 próby.
Wracając do tematu spalania to:
Spalanie w trasie uzyskałem według mnie przyzwoite tzn., zatankowałem przed wyjazdem do Zakopanego pod korek paliwo Orlen Verva i zrobiłem łącznie 819 km do zatankowania, gdzie rezerwa jeszcze sie nie włączyła, ale było już blisko. Trasa ÂŁódź -> Zakopane -> po okolicy Zakopca -> ÂŁódź. W przeliczeniu wyszło mi 7,88l na 100 km, FIS wskazywał 8,6l średnie spalanie. Jechałem dość przepisowo, czyli +10 km/h do każdego ograniczenia prędkości. Jedynie w drodze powrotnej na odcinku około 20 km na ograniczeniu 100 km/h było jechane około 140 km/h (oczywiście żona za kierownicą i nie potrafiła się powstrzymać ).
Nie wiem co mam począć, bo już trochę mnie to autko kosztowało, zarówno pieniążków, jak i nerwów. Ciekaw jestem jaki będzie wynik na hamownii po wgraniu oryginalnego softu BAU. Obawiam się, że może być tragedia, patrząc na wyniki po chipowaniu, które nie trzymają nawet serii.
Niestety nie mogłem zauważyć różnicy, ponieważ moim poprzednim autkiem był Fiat Uno 1.4 i.e., który dysponował mocą 70 KM.
Piotruś pisze:"Prawdziwą prawdę" może ujawnić jedynie metodyczna weryfikacja poszczególnych układów/obwodów Twojego BAU w serwisie o odpowiednim zakresie przygotowania merytorycznego (i narzędziowego) ... .
Jak dobrze rozumuję chodzi oczywiście o serwis Bosch, który sprawdzi dokładnie cały układ wtryskowy.
Odnośnie Pana Goląbka i firmy GoodHope toszkę poczytałem na forum i rzeczywiście mają dobrą opinię. Czekam na odpowiedź na moje zapytanie w sprawie przywrócenia serii od firmy GoodHope. Do Katowic troszkę daleko, ale wykluczyć nie mogę.
Piotruś pisze:W okolicach ÂŁodzi masz jeszcze osobę o ksywce Uysy (firma G-Lab lub coś w tym stylu), dają dobre programy ale nie wiem jak z przywracaniem serii.
Z tą firmą już się kontaktowałem wcześniej przed pomiarem mocy. Piotruś czy o G-LAB wiesz coś więcej, czy miałeś styczność z autami przez nich modzonymi, bo pod względem logistycznym to bym miał do nich 3 min. drogi.
Piotruś pisze:Jak dla mnie to:
1. Oczywiście powrót do serii
2. Być moze jakas wstępna analiza logów np. tutaj, na Forum A6.
3. Raczej na pewno wizyta w serwisie godnym wszelkiego polecenie i o potwierdzonej renomie w zakresie obsługi 2,5TDi, który NAJPIERW STARANNIE WYSELEKCJONUJE rzeczywsty zakres niesprawności, a dopiero potem podejmie czynności naprawcze.
Właśnie o takie wskazówki chodziło. Punkt 1 i 2 raczej nie powinien przyspożyć większych problemów. Natomiast jak bym mógł prosić o pełniejsze wyjaśnienie punktu 3. Czy tutaj będzie można coś więcej powiedzieć po wykonaniu logów, po powrocie do nastaw seryjnych BAU, czy już teraz można na coś nakierować, co trzeba sprawdzić, czy tu po prostu chodzi o w/w serwis Boscha i układ wtryskowy??
Jedyną osobą jaką znam z taką wiedzą to niestety, ale to jesteś TY PIOTRUÂŚ .
D@mi@n 2.8 pisze:Cebza u mnie w mieście jest naprawdę bardzo dobry fachowiec od pomp i wtrysków, osobiście u niego robiłem pompę i jest teraz pięknie
Damian mógłbyś powiedzieć coś więcej o kosztach i zakresie naprawy swojej pompy??
Na wstępie chciałem przeprosić, że tak długo nie odpisywałem, ale troszkę spraw mi się posypało i nie miałem do tego głowy.
Piotruś pisze:Stąd - bardziej myślałem o kompleksowej diagnostyce/ocenie "wszystkiego", a nie tylko układu wtryskowego (chociaż co oczywiste - od jego sprawnosci zależy działanie "całej reszty") ... .
Piotruś pisze:Co wazniejsze - przede wszystkim już na etapie diagnostycznym należy zadbać o wyłapanie wszelkich niesprawnosci, żeby wszystkie problemy sunąć jednorazowo (tak jest najtaniej i najbardziej efektywnie).
Proszę o rozwinięcie Piotrze na co zwrócić uwagę mechanikowi, ponieważ nie ma żadnych problemów z autem, błędów, ani razu mnie nie zawiódł, więc ciężko podjechać do mechanika i powiedzieć, że coś jest nie tak. A znając podejście mechaników (nie takich pasjonatów jak Ty Piotrze) podłączą kompa, posłuchają pracy silnika i powiedzą, że nie wiedzą o co mi chodzi. Wiadomo, że wolą coś wymienić niż tracić czas na szukanie igły w stogu siana.
Odnośnie przywrócenia serii pod uwagę biorę G-LAB i GoodHope, G-LAB mam praktycznie pod domem, a do GoodHope jeszcze w miarę przystępną odległość do pokonania. Z oboma firmami jestem już po słowie.
Piotruś mam jeszcze takie głupie pytanko: czy jak przywrócę serię może się okazać, że auto nie będzie chciało wogóle jeździć. Boję się żeby po wgraniu serii auto nie zostało unieruchomione. Pytam, ponieważ przez wspomniane problemy zmuszony jestem jednorazową akcję doprowadzenia mojego BAU do stanu perfect muszę rozłożyć w czasie lub pozostawić to tak, jak jest w obecnym momencie aż do przyszłego roku.