Dany1107 pisze:Cancer zalałem płyn Granville i jest (tak to przetłumaczyłem) kompatabilny z norma VW i Audi G002000 Kolor zielony.dodam ze nie mam pojecia jak długo jezdziłem bez płynu, może pompeczka już dawno nie miała smarowania i nadszedł kres.Zawsze coś.Pozdro
Układ wspomagania jest bardzo wrażliwy na jakość płynu. W starszych modelach Audi dopuszczało a nawet zalecało stosowanie płynu Febi 6161. Później Febi wprowadziło płyn 6162 i tu już Audi nie dało rekomendacji a wręcz zabroniło stosowania tego płynu w układach wspomagania (mogą uszkodzić pompę). U mnie w skrajnych położeniach piszczało i drgało. Faktycznie płyn był brunatny. Wlałem Febi 6162 (tak mi poradzili w sklepie motoryzacyjnym). Trochę się uspokoiło, ale słychać było lekki hałas. Dopiero po przeczytaniu wątków na forum uświadomiłem sobie, że zrobiłem błąd. Kupiłem oryginalny G00 400 0M2 (nie produkują już G002000), zalecany przez Audi i jak ręką odjął.
Proponuję zakup 2 litrów. Jednym płuczesz układ a drugi zalewasz do poziomu pokazanego na bagnecie. Po kilku dniach jazdy sprawdzasz poziom.
Sądzę, że żadne kompatybilne, czy odpowiedniki. No, chyba, że już dzieje się coś poważniejszego w układzie, czego Ci nie życzę, będzie wymagało wymiany, czy naprawy. Płyn jednak zawsze oryginalny.
Pozdrawiam