[A6 C6 3.0 TDI] Ile pali w mieście?
Witam
Mam pytanie ile pali wam 3.0 TDI Quattro Tiptronic w mieście przy normalnej jeździe?
Normalna czyli wsiadamy jazda z spokojna, pare kilometrow i postoj, itd.....w kółko.
Jak włączam spalanie chwilowe to przy lekkim nacisnięciu gazu dochodzi nawet do 35 l na 100:). ÂŚrednia na 100 km wychodzi mi kolo 15 litrow.......chyba cos duzo???
Jezeli cos nie tak ze spalaniem to co sprawdzic???
Pozdrawiam
Marcin
Mam pytanie ile pali wam 3.0 TDI Quattro Tiptronic w mieście przy normalnej jeździe?
Normalna czyli wsiadamy jazda z spokojna, pare kilometrow i postoj, itd.....w kółko.
Jak włączam spalanie chwilowe to przy lekkim nacisnięciu gazu dochodzi nawet do 35 l na 100:). ÂŚrednia na 100 km wychodzi mi kolo 15 litrow.......chyba cos duzo???
Jezeli cos nie tak ze spalaniem to co sprawdzic???
Pozdrawiam
Marcin
Witam
Taaaa 9,2 l w miescie hmmmm.....coś mało nie wierze:)
Pozdro
Marcin
Taaaa 9,2 l w miescie hmmmm.....coś mało nie wierze:)
Pozdro
Marcin
-
- Forum Audi A6 / A7
Wiem że żaden kierowca rajdowy nie czyta Instrukcji Obsługi ale czasem warto poczytać z ciekawości :
Cytat z Instrukcji Obsługi A6 C5 2001 rok str.255 :
" Zimny silnik samochodu średniej klasy, zaraz po uruchomieniu zużywa 3- - 40 l paliwa na 100 km. Po przejechaniu około kilometra zużycie zmniejsza się do 20 l / 100km . Dopiero po około czterech kilometrach silnik jest rozgrzany i zużycie paliwa stabilizuje się" Z tego względu należy w miarę możliwości unikać jazdy na krótkich odcinkach."
Z tego względu dziś wiem że popełniłem błąd kupując samochód którym wyjeżdżam z domu i gaszę chwilę po tym jak osiągnie 90 stopni w lato lub 60 stopni w zimę . Efekt 12 litrów na 100 .
W trasie schodzi do 6,5 litra przy spokojnej jeździe . Silnik 2,5 AKN nie kombinowany .
Cytat z Instrukcji Obsługi A6 C5 2001 rok str.255 :
" Zimny silnik samochodu średniej klasy, zaraz po uruchomieniu zużywa 3- - 40 l paliwa na 100 km. Po przejechaniu około kilometra zużycie zmniejsza się do 20 l / 100km . Dopiero po około czterech kilometrach silnik jest rozgrzany i zużycie paliwa stabilizuje się" Z tego względu należy w miarę możliwości unikać jazdy na krótkich odcinkach."
Z tego względu dziś wiem że popełniłem błąd kupując samochód którym wyjeżdżam z domu i gaszę chwilę po tym jak osiągnie 90 stopni w lato lub 60 stopni w zimę . Efekt 12 litrów na 100 .
W trasie schodzi do 6,5 litra przy spokojnej jeździe . Silnik 2,5 AKN nie kombinowany .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Panowie szkoda porownywac gdyz miasto miastu nie rowne jak wiecie spalanie to nie tylko styl jazdy ale rowniez np rozna charakterystyka terenu np duzo wzniesien itp tak wiec spalanie zawsze bedzie rozne co do moich obserwacji w miescie roznie bywa od 10 do 14 autostrada ok 7 na setke nie szalejac srednie spalanie utrzymujace sie od 7 miesiecy 9.1 pozdrawiam :lol:
Wykonane mody Audi A6
-MMI high
-grill s line
-tylne lampy led
-navi
-ami
-zderzak 2009
-lampy LED 2010
-lusterka mat chrom
-zegary kolor FIS
-DAB
Plany
-tv
-MMI high
-grill s line
-tylne lampy led
-navi
-ami
-zderzak 2009
-lampy LED 2010
-lusterka mat chrom
-zegary kolor FIS
-DAB
Plany
-tv
Faktycznie masz rację odnośnie opisu spalania przedstawionego w instrukcji samochodu. Wiele to wyjaśnia, choć wiadomo, że dochodzą również czynniki związane z charakterystyką trasy. Nie chce mi się wierzyć gdy ktoś mieszkający w Krakowie twierdzi, że w mieście samochód pali mu 9-10 l/100 km. No chyba, że to Dacia Logan 3.0 "kłatro"
Spaget
kolego ja też cisne po Wawie mam nowe wtryski i myślę że twój wynik to bzdura i średnie spalanie wg kompa to 13,6 a przy tankowaniu i tak wychodzi wiecej.ZelvaBOi pisze:Mi w Wawie wychodzi 11 max - jak ostro cisne i stoje na przemian w korkach.
Ale przyjemność z jazdy jest wielka i ja nie sprawdzam co chwila spalania, bo gdyby to było tak wazne do jeździłbym jakimś 1.4.
Irytuje mnie tylko jak goście na tym forum piszą ,że im pali po mieście 7,8,9 l -to albo nie mają tych fur lub nie dotykaja pedału gazu.
3.0 TDI szeroko i po bandzie - spalanie co to takiego ?
ja wam powiem tak jesli ktos narzeka na spalanie w swoim 3.0 tdi to przepraszam ale pierwsze co nasowa mi sie pytanie dlaczego kupiles takie auto ? czy to jest szpan czy zainponowanie swemu ego bo jak sie ma 3litry to wiadomo ze na wode to nie jezdzi i cza pamietac o stalym napedzie na 4 kola wiec jak komus sie wydaje z a duzo to moze czas pomyslec o mniejszej jednostce napendowej
p.s
a nawiazujac do tematu to mi spala w granicach 11-13l zbytnio nieszalejac oczywiscie w miescie lecz ja zbytniej wagi do tego nie przywiazuje bo sadysfakcja z jazdy to spalanie wynagradza pozdrwaiam wszystkich wlascicieli c6 z 3litrowymi motorkami
p.s
a nawiazujac do tematu to mi spala w granicach 11-13l zbytnio nieszalejac oczywiscie w miescie lecz ja zbytniej wagi do tego nie przywiazuje bo sadysfakcja z jazdy to spalanie wynagradza pozdrwaiam wszystkich wlascicieli c6 z 3litrowymi motorkami
snakev3
Arturos pisze:ZelvaBOi pisze:Mi w Wawie wychodzi 11 max - jak ostro cisne i stoje na przemian w korkach.Przykro mi ale manual podaje 3.0TDI Quattro Tiptronic spalanie:Arturos pisze:[Irytuje mnie tylko jak goście na tym forum piszą ,że im pali po mieście 7,8,9 l -to albo nie mają tych fur lub nie dotykaja pedału gazu..
miasto 9.3
Trasa 5.8
Mieszany 7.8
ponizej scan z manuala...
Osobiscie takiego wyniku nie uzyskalem ale jestem w rejonach ZelvaBoi...
Wykonane Mody
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED
Plan 4 the worst hope for the best
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED
Plan 4 the worst hope for the best