Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] Pęknięty zbiorniczek płynu chłodniczego - jaki kupi

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
jcsft
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Pęknięty zbiorniczek płynu chłodniczego - jaki kupi

Post autor: jcsft » 03 sie 2011, 23:21

Dzisiaj moje oczy ujrzały widok którego kompletnie się nie spodziewałem po tym samochodzie. Miałem różne auta i nigdy nie przypuszczałbym że w Audi A6 może przytrafić się coś takiego a mianowicie: mam pęknięty zbiornik płynu chłodniczego!!! Jakim cudem coś takiego może się zdarzyć w tym samochodzie?? Jakaś wada fabryczna? Ktoś coś uderzył kiedyś?

Tak czy inaczej muszę kupić taki zbiornik bo klejenie za nic się nie sprawdza (temperatua płynu plus jakieś tam ciśnienie robią swoje)

Stąd moje pytania:
1. Dlaczego mógł pęknąć ? Czy to kolejna jakaś tajemnicza historia w tym samochodzie?
2. Jaki mam kupić ? Szukam oczywiście używki ale na kilku szrotach na których pytałem nie mają takich ponieważ "tych samochodów się jeszcze nie złomuje"

Prośba o poradę, link do aukcji, lub numer części. To co jest na aukcjach na alledrogo to albo do starszych albo na pierwszy rzut oka widać że pasować nie będzie.

Z góry dziękuje za pomoc

Zdjęcia mojego w załączniku. Obrazek Obrazek Obrazek

jcsft
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jcsft » 04 sie 2011, 15:15

Kolego, wprowadzasz swoim postem niepotrzebne zamieszanie bo:
gembas pisze:Dziwny masz tez zbiornizcek kolego bo takie byly w przedliftach zakladane,powinienes miec taki

Wysłałeś linka właśnie (na pierwszy rzut oka) do takiego samego jak mój tylko kolor jest inny ! Po czym odróżniasz "przed" czy "po" liftowe? Bo mi się wydaje że oceniasz je po kolorze. Tymczasem z tego kiepskiego zdjęcia na aukcji którą podesłałeś wydaje mi się że uchwyty mocujące, te pod śrubę i wyprowadzenia na wężyki są dokładnie takie same. Różni się od mojego tylko kolorem z tego co widzę, chociaż żeby mieć pewność to przydałoby się zdjęcie tego zbiornika od spodu.
gembas pisze:dokladnie w aucie wyglada tak:
Tu wysyłasz zdjęcie innego silnika niż mój bo ja bi-turbo nie mam..
gembas pisze:a taki jak ty masz u siebie czyli przedliftowy to mialem w swoim poprzednim przedliftowym aucie:
Wg. mnie przedliftowy wygląda tak: http://moto.allegro.pl/zbiorniczek-wyro ... 48185.html
tzn przedliftowy ma: 3 otwory na śruby mocujące, od spodu odpływ poziomy (w moim dolny króciec idzie pionowo w dół). No i sam nadruk tej "książeczki i napisu G12" wg. mnie w przedliftowych jest na środku a po liftowych jest bliżej korka.

Więc jeśli nie masz pewności to nie pisz postów bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Ma ktoś jakiś numer części czy coś ?

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 04 sie 2011, 16:24

Witam kolego nr części z etka 8E0 121 403 E pozdrawiam.

jcsft
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jcsft » 04 sie 2011, 22:15

gembas pisze:Czlowieku kto cie wprowadza w blad?nie wazne jakie silniki w przedlifcie byly zbiorniczki prawie przezroczyste
Po liftowy ze zbiorniczkiem przezroczysytm nr1:
http://otomoto.pl/audi-a6-guattro-C19206425.html
Po liftowy ze zbiorniczkiem przezroczysytm nr2:
http://otomoto.pl/audi-a6-udokumentowan ... 30536.html
Po liftowy ze zbiorniczkiem przezroczysytm nr3:
http://otomoto.pl/audi-a6-4x4-tdi-180-ps-C17406944.html
Po liftowy ze zbiorniczkiem przezroczysytm nr4:
http://otomoto.pl/audi-a6-czarna-met-na ... 47173.html

.... I TAK DALEJ !

Sugerujesz więc że wszystkie powyższe samochody miały "zbiorniczkowe" przygody?
Jeszcze raz więc proszę Cię Gembasie abyś nie wprowadzał swoimi postami ludzi w błąd.

Może warto zrobić ankietę kto ma jakiego koloru zbiorniczek płynu chłodniczego w swoim A6?

Swoją drogą czy zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego niektóre auta mają te przezroczyste zbiorniczki tak brudne od wewnątrz że nie widać praktycznie ile jest płynu chłodniczego? A inne z tego samego rocznika mają je idealnie czyste? Jedno z porzekadeł "wiejskich" mechaników głosi że jeśli ten zbiorniczek jest brudny od wewnątrz to auto prawdopodobnie miało przygodę z silnikiem która zaowocowała przedostaniem się oleju do płynu chłodniczego i stąd to zabrudzenie (ale to tylko oczywiście niczym nie potwierdzona legenda). Może ktoś jest w stanie to wytłumaczyć?

jcsft
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jcsft » 04 sie 2011, 22:59

gembas pisze:Kolego podkreslam jeszcze raz takie zbiorniki byly montowane w przedliftach: http://allegro.pl/zbiorniczek-wyrownawc ... 70290.html
tutaj najprawdopodobniej polift do silnika 3.0 (spodu nie widać ale widać ilość uchwytów pod śrubę)
a tu znowu przed lift (więc kolega tym razem utrafił)
gembas pisze:czy brudne czy czyste w przedliftach sa zawsze takie: http://allegro.pl/zbiorniczek-wyrownawc ... 57380.html
tak, ilość otworów i sposób montażu faktycznie potwierdza że to przedlift
A tutaj, jak sam już pewnie widzisz wstawiłeś linka do zbiorniczka PRZED LIFTEM o czym świadczy nawet opis aukcji! Proszę Cię, człowieku....
Tak, tu wygląda na polift. Więc jeden wstawiasz taki, drugi inny ale opis robisz że oba są "po lifcie"
gembas pisze:i to nie jest brud,po prostu inny kolor tworzywa stoi jak wol w aukcji numer czesci taki jaki podal wczesniej ci kolega i rocznik jest w aukcji
Dlatego koledze dałem "pomógł" bo faktycznie pomógł.

Chciałbym abyś zrozumiał, że nie kolor ma tu znaczenie ale ilość i sposób rozmieszczenia uchwytów montażowych oraz sposób wyprowadzenia króćców. To że przed liftem wszystkie akurat były jasne to ok, ale po lifcie to nie jest reguła: jedne są jasne, inne ciemne i nie mam pojęcia od czego to zależy.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 sie 2011, 14:49

No i kłótnia o detale, a nie o awarii <lol>

jcsft
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jcsft » 12 sie 2011, 22:43

Podsumowanie tematu:
Zbiorniczka szukałem niepotrzebnie na szrotach, złomach itp... straciłem tylko kilka dni na telefony maile itp a okazało się że najlepiej zbiorniczek kupić w ASO! Kosztował 75 zł nowy oryginalny na gwarancji !! Minus taki że w ASO korka nie ma w zestawie, ale korek mam ok więc nie był mi potrzebny. Czujnik jest w komplecie.

W Krakowie z ASO Audi zdecydowanie mogę polecić Autospecial (Modlnica k. salonu meblowego Witek) ponieważ odbierają telefon, jak zajęte to oddzwonią a część dostępna była od ręki.

Nie polecam zdecydowanie Bełtowskiego ponieważ jest problem z dodzwonieniem się. Po kilku próbach wreszcie ktoś odebrał po czym nic nie mówiąc do słuchawki bezczelnie ją odłożył na bok (nie rozłączając rozmowy) i w tle słychać było radio, jakieś dźwięki itp.. Totalny olew i chamstwo.

Nowy zbiorniczek wygląda fajnie - wreszcie wyraźnie widać ile jest płynu i nie cieknie:) Oczywiście koloru białego - przezroczystego jak to na poliftowy przystało :)

Obrazek

raggaman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radek
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: raggaman » 17 sie 2011, 23:10

jcsft pisze:Swoją drogą czy zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego niektóre auta mają te przezroczyste zbiorniczki tak brudne od wewnątrz że nie widać praktycznie ile jest płynu chłodniczego?
Głupota. Jak ktoś leje wodę lub jakąś inną kombinowaną ciecz do zbiorniczka to na dnie osadza się kamień i inny syf. Wiem bo w poprzedniej A4 miałem zamulony zbiorniczek i po czyszczeniu "kretem" z gorącą wodą wymyłem go bardzo ładnie.
gembas pisze: zebys zrozumial nie nabijaj postow tylko pisz na priv jak chcesz podyskutowac............
Ty to masz jakąś manie z tym nabijaniem postów <rotfl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl