Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] Blokada klapy powietrza

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Goły
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] Blokada klapy powietrza

Post autor: Goły » 25 lip 2011, 21:29

Witam.

Mam pewien problem z klimatyzacją w swojej Audince. Mianowicie jest ona strasznie mało wydajna. Od razu dodam, że klimatyzacja napełniana, filtry wymienione, temperatura chłodzenia sprawdzana. Jednak na maksymalnych obrotach strasznie słabo wieje. Przykładając rękę do nawiewu czuć, że jest zimne powietrze, jednak jest go po prostu bardzo mało...uczucie jakby coś było przytkane i nie mogła w pełni pracować. No i jeszcze trzeba do tego dodać bardzo głośną pracę nawiewu...
Ostatnio sprawdziłem kody na klimatroniku i wyszły mi takie uszkodzenia systemu:

1) 15.5 - klapa powietrza, ciągła blokada (silnik jest zapętlony, próbować programowo usunąć blokadę)
2) 06.3 - czujnik temperatury chłodzenia silnika (ETC), klimatyzacja czasem przerwa
3) 08.3 - potencjometr silnika klapy regulacji temperatury, czasem przerwa

W świetle moich problemów z klimą szczególnie zaciekawiła mnie ta pierwsza usterka (nie wiem czy dobrze rozumuje, ale wydaje mi się, że przez blokadę tej klapy może nie być wydajny ten nawiew). I stąd moje pytanie: Jak mogę dostać się do tej klapy powietrza? Czy na VAG-u pokaże mi usterkę tej klapy i można to jakoś spróbować usunąć programowo, tak jak pisali czy trzeba wymienić ten cały silniczek?

Z góry dziękuję za pomoc :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja