Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6[All] Czyszczenie tapicerki z naszych zwierzaków

Wszystko co dotyczy ogólnie wnętrza, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
Limp_dick

A6[All] Czyszczenie tapicerki z naszych zwierzaków

Post autor: Limp_dick » 20 sty 2009, 22:35

Witam, ostatnio w mojej Niuni zawitały 2 psiaki - na "przegląd" do weterynarza (dobrze ze Avanta mam więc tylko bagażnik był do czyszczenia). Bernardyn i golden to w miarę długowłose zwierzaki i jak to kudłate zwierzaki zostawiły mi masę sierści. Odkurzanie na wiele się niestety nie zdało bo tylko z grubsza dało się to usunąć. A ze mój kuzyn przez jakiś czas pracował przy odnowie i i czyszczeniu tapicerek (cenowo zabijali troszkę ale po odbiorze "nie to auto było"). Dostałem super patent od niego praktycznie 10 min roboty i bagażnik jak nowy był. Mianowicie tak jak przykazał - oni tak to robią - kupiłem 5 arkuszy papieru samoprzylepnego podkreślam ze tylko na sam bagażnik (musi być mocny gdyż ze słabego klej może pozostać na włóknach tapicerki) i metodą przyklej-oderwij wyczyściłem wszystko poprzyklejały się nawet różne insze paprochy.
Operacja szybka, tania (bo za ok 5-6 zł) i naprawdę skuteczna. Mogę dodać ze czyszczenie tapicerki z kudłów bez prania w zakładzie, który się tym zajmuje to ok 50-60 zł. Czyli przebitka jakieś 10 razy. Więc niech niestraszne Wam będzie już przewożenie Waszych futrzaków.

pozdrawiam

Limp_dick

Post autor: Limp_dick » 20 sty 2009, 22:44

Podejrzewałem ze ten patent wielu z Nas się przyda bo: prosto, szybko i tanio :)

lenoks
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lenoks » 20 sty 2009, 22:52

A przyda się napewno. Sam cząsto walcze odkurzaczem z kudłami mojego labladora i nie należy to do przyjemności. Patent genialny w swojej prostocie :mrgreen:
AKE 2.5 TDI V6 QUATTRO 205 PS

Limp_dick

Post autor: Limp_dick » 20 sty 2009, 23:12

censored, nie odbierz mnie źle (nie wiem jaki materiał tapicerki jest u Ciebie w C5) ale zawilgocenie tapicerki + ciepły nawiew (przynajmniej u mnie w C4) powoduje rozwój roztoczy i grzybków a że małżonka moja uczulona na to jest więc u mnie ta metoda odpada. Raz już musiałem wymienić tapicerkę bagażnika bo Ją zaczęło przytykać po około 50km. I tak co 50 km przystanek, nawet otwarcie szyb nie pomagało. Odkąd czyszczę "na sucho" wszystkie objawy alergii zniknęły.

zalcer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zalcer » 20 sty 2009, 23:13

dzis robiłem to samo avant i pies co gubił siersc bardzo duzo zeszło włosow przy delikatnym czesaniu tapicerki szczotka drucianąa potem odkurzacz i efekt taki ze zaakceptowałem to jako czysty bagaznik te 40 włosow moze zostac. ale fakt naklejki najlepsze co moze byc aj najprostrze sposoby najlepsze jednak.

Limp_dick

Post autor: Limp_dick » 20 sty 2009, 23:43

Widzę, że wnętrze tak samo jak u mnie skórka + jakiś rodzaj weluru :-D . Więc tylko z czyszczeniem bagażnika problemy czasem są. Ale jak to kiedyś ktoś mądry powiedział :
" Każdy sposób jest dobry - byle by był skuteczny..." :-P
pozdrawiam

PS A czym skórkę czyścisz jeśli można spytać ?

Limp_dick

Post autor: Limp_dick » 20 sty 2009, 23:54

Jasne tylko ze chodziło mi o czyszczenie. Nawilżanie (np. wazeliną) to uwieńczenie czyszczenia jest. Jak będziesz czyścić to polecam przez lato (znowu patent z zakładu od kuzyna) zwykłe szare mydło (bo na naturalnych tłuszczach jest) i lekko zwilżoną ściereczkę a na koniec wspomnianą już wazelinę. Czyszczę tak już od chyba 4 lat i skórka świeża i prawie jak nowa :-P .Ale zaznaczam ze tylko przez lato można tak czyścić w ziemie broń Cię Panie Boże( woda, która zapewne częściowo wsiąknie w tapicerkę zamarzając skrystalizuje się rozsadzając skórę )
pozdrawiam

gość_

Post autor: gość_ » 21 sty 2009, 06:13

do takich rzeczy polecam tez gumowe szczotki
tez swientie sie spisuja
wiem bo kiedys sam korzystalem

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Toperz » 29 cze 2011, 10:06

To ja mam pytanie z innej beczki trochę. Jak pozbyć się plam po oleju z tapicerki?

W zasadzie jak to wiem ale czym? Macie jakieś dobre środki które nie pozostawiają plam?

Pozdro
Toperz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja