[ A6 C6] Nowe klocki piszczą i wydają dziwny dzwięk
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
[ A6 C6] Nowe klocki piszczą i wydają dziwny dzwięk
Witam
Na nowych klockach mam przejechane już trochę km, i myślałem że jak się dotrą to te wszystkie dolegliwości miną.
I tak się nie stało.
Te pytanie kieruję do tych co mają automaty.
Czy u was jak puszczacie powoli pedał hamulca to słychać taki dziwny odgłos który dochodzi z klocków? I to samo jak się delikatnie chce zatrzymać auto. Tak jak by jakaś blacha chrobotała, czy jak to nazwać.
No i słychać też lekkie popiskiwanie.
Wcześniej tego nie miałem.
Na nowych klockach mam przejechane już trochę km, i myślałem że jak się dotrą to te wszystkie dolegliwości miną.
I tak się nie stało.
Te pytanie kieruję do tych co mają automaty.
Czy u was jak puszczacie powoli pedał hamulca to słychać taki dziwny odgłos który dochodzi z klocków? I to samo jak się delikatnie chce zatrzymać auto. Tak jak by jakaś blacha chrobotała, czy jak to nazwać.
No i słychać też lekkie popiskiwanie.
Wcześniej tego nie miałem.
Jest - Volvo C70 II 2.5T
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
hamuje normalnie, ale mam takie odczucie jak by deko słabiej hamowały niż te co miałem. Może to tylko takie odczucie.coolmen77 pisze:a hamuje normalnie?? nic nie sciąga??
ÂŚciągać nic nie ściąga.
Klocki zmieniał mi kolega mechanik, i podłączał też auto vagiem, a żeby tylne zmienić.
Mówił że też lekko ranty ściął z tarcz, ale tylko przednich, ale wątpię żeby to coś miało do rzeczy.
Jest - Volvo C70 II 2.5T
-
- Forum Audi A6 / A7
To jest wina klocków.Jak zjechał krawędzie tarcz to bardzo dobrze. W klockach jest duża zawartość opiłków które powodują pisk.U Mnie jest absolutna cisza.Klocki jak i tarcze TRW i jest OK.Kolego popytaj w sklepach o preparat który zapodaje się na okładziny cierne klocka.Miałem coś takiego kiedyś i kloce przestawały piszczeć oraz nie waliły tyle sadzy na fele.Bodajże było to firmy lukasa .Ja kiedyś w innej firmie klocków[nie będę robić reklamy]miałem wtopioną śrubkę M6.Było pięknie ale do czasu aż zaczeła się wyłaniać i rżnąć tarczę jak tokarnia.Taka mała ciekawostka.
CICHY
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
szlifierką, bo aż takich kantów to nie było a żeby dawać je na tokarkę.coolmen77 pisze:jak ściął ranty tarcz??
A może to wina tego że przy zmianie nie dał on specjalnej pasty (miedziana?) między klocek a szczękę?MARCINcichocki pisze:Kolego popytaj w sklepach o preparat który zapodaje się na okładziny cierne klocka.
Właśnie też myślałem o jakimś preparacie, ale wpierw zadzwonię do tego kolegi i mu powiem co jest grane, i niech coś z tym zrobi.
I jeszcze zapytam czy to na pewno oryginały.
EDIT.
Z tego co pamiętam to na wcześniejszych klockach nie miałem takiego dziwnego tarcia, lub było ale nie rzucało się w ucho, a piszczenia to na pewno nie było.0x4B25A pisze:MARCINcichocki, wątpię abyś miał 'idealną' ciszę, gdy delikatnie popuszczasz hamulec. Ja mam wszystko ORI od nowości i tak nie jest więc watpię...
pozdrawiam
Jest - Volvo C70 II 2.5T
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz A6 Forum
- Rocznik: 2006
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
to znaczy rozdzieliłbym dwie rzeczy0x4B25A pisze:Masta, oczywiście, że z piszczeniem nie ma to nic wspolnego. Ale zawsze jakiś dżwięk muszą wydawać dwa metalowe elementy trące się o siebie przy puszczaniu tak delikatnie hamulca... Chyba, że olejem wysmarujesz
również mi sie wydaje że każdy kto ma Tipa słyszy owe dzwięki puszczjąc delikatnie hamulec przy ruszaniu z miejsca, zaznaczam delikatnie

natomiast czegoś takiego nie będzie słychać przy manualu

- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
tutaj jets srodek, zapobiegakjacy piszczeniu.
http://www.sklepnarzedziowy.com/kent-sr ... -7297.html
osobiscie.. nie wierze w takie cuda..
tarcza hamolcowa i klocek nagrzewaja sie do takiej temperatury.. ze nawet posmarowanie ich olejem.. po kilku hamowaniach spowoduje wyparowanie oleju
co do preparatu.. moge sie mylic, bo nie stosowalem.. a psedo-mechanikow-doradzaczy internetowych jest pelno jak chwastow.. a rzeczowych informacji od sprzedajacych tez nie da sie uzyskac.
http://www.sklepnarzedziowy.com/kent-sr ... -7297.html
osobiscie.. nie wierze w takie cuda..
tarcza hamolcowa i klocek nagrzewaja sie do takiej temperatury.. ze nawet posmarowanie ich olejem.. po kilku hamowaniach spowoduje wyparowanie oleju

co do preparatu.. moge sie mylic, bo nie stosowalem.. a psedo-mechanikow-doradzaczy internetowych jest pelno jak chwastow.. a rzeczowych informacji od sprzedajacych tez nie da sie uzyskac.

- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
aha... ale dodam jeszcze że ja mogę z takim brzęczeniem przejechać kilka metrów, wystarczy że tylko odrobinę popuszczę hamulca, auto będzie powoli sie toczyło no i te odgłosy będzie cały czas słychać, do puki nie poszczę więcej hebla.vonito pisze:łyszy owe dzwięki puszczjąc delikatnie hamulec przy ruszaniu z miejsca, zaznaczam delikatnie
Też tak macie?
Jest - Volvo C70 II 2.5T