Proszę o ocenę i interpretację wyniku geometrii.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Przemcio pisze:Zagór pisze:Prawa przednia zwrotnica - krzywa - do wywalenia, jest też niewłaściwy kąt
ale wywrózyłes
najlepiej cały wózek z zawiasem wymienic
zaraz pewnie padnie stwierdzenie ze kątów sie nie ustawia w wielowachaczowym zawieszeniu![]()
tu jest/był mój problem z zawiasem a6-c5-25tdi-q-kat-kola-przedniego-vt11261.htm
do zbierznosci i ustawienie naszego zawiasu trzeba miec specjalny sprzecik
oprócz tego ustrojstwa ma kołach trzeba jeszcze miec taka specjalna belke/wózek podkrecana pod sanki i wtedy ustawia sie kąty
Nasz zawias nie wymaga niczego poza doświadczeniem diagnosty, który tę geometrię wykonuje, jak również sprawnych, prostych elementów zawieszenia.Przemcio pisze:Zagór, jechałem 20na h przed krzyzowka była locha w która wpadłem przy hamowaniu i puścił sworzen na wachaczu felga i opona wyszły bez szwanku
nie rozumiem dalej twojej teorii na temat skrzywionej zwrotnicy?
nasz zawias wymaga innego sprzętu do ustawiania a ty dalej będziesz się upierał
kupiłem wtedy wachacze na całą str i tak nie pomogło
jedz do serwisu i zapytaj się jak ustawiają kąty w naszym zawieszeniu.
zobaczysz że mam rację
To nie jest moja teoria, a wynik Twojej - to efekt zmiany położenia belki zawieszenia - chyba, że chcesz mi opowiedzieć w jaki to magiczny sposób przesuwają belkę w lewo, aby skorygować zbyt duże PK prawego koła, nie zmieniając jednocześnie odległości punktu mocowania dolnych wahaczy, od osi podłużnej autaPrzemcio pisze:dam tobie prosty przykladzik ze twoja teoria nie ma sensu
Zagór napisał/a:
___0 0
___0 0
Po "regulacji" kątów z powodu zbyt dużego PK dla prawego koła masz tak
__0 0
___0 0
To pytanie to do mnie?? - To ty twierdzisz, że po przesuwaniu belki wszystko jest nadal OK - ja twierdzę, że należy wymienić krzywy element zawieszenia.Przemcio pisze:w jaki sposób ustawisz zbieżnosc w cztero śladzie?
To jakim sposobem Twoja się skrzywiła?, jakim sposobem moja była krzywa?Przemcio pisze:zwrotnicy nie da sie skrzywić normalnym użytkowaniem
No sam przyznasz, że nie jest to normalne, aby po zaliczeniu dziurki, koło i opona były całe, a zawias się rozpiąłPrzemcio pisze:a co do mojej dziury
mysle ze pękla by mi opona i napewno skrzywiłbym felge
a tak wypiał sie wachacz na jabku
zaraaz pewnie napiszesz ze jezdziłem na rozwalonym zawiasie
A na jakim wydruku? , na takim jak autora tematu - trochę mało aby określić czy auto jeździ prostoPrzemcio pisze:daj juz spokój z ta zwrotnica bo jezeli sie zdarza to chyba raz na milion
czy moja była prosta czy krzywa czy tez zkorodowana mam to juz gdzies
wiem ze po zbieżnosci wszystko na wydruku sie zgadzało
Jest, a owszem, jeśli po wymianie wszelkiego rodzaju elementów zawieszenia na wolne od wad, nadal są błędne wyniki pomiarów, wtedy nie ma innego wyjścia, bo świadczy to albo o przeciągnięciu podłużnic, albo mocowań górnych wahaczyPrzemcio pisze:kolego Zagór, mnie mozesz przekonywac dalej ja zostaje przy swoim, po cos ta belka jest prawda? chyba nie do tego aby robic krzywa geometrie