kto słucha radia na włączonym zapłonie.. już jak miałem 3 lata to tata uczył mnie że nie należy zostawiać kluczyka w położeniu właczonego zapłonu bez działającego silnika.
Wtedy i tak aku maleje w oczach - te światła już nic nie zmienią.
Jeszcze raz..
Moduł Proeltec ma 5 kabli:
-czerwony zasilanie (stały plus)
- 2x żółty - do świateł drogowych
- niebieski - sterowanie funkcją DRL - wyłączanie jej po włączeniu świateł
- brązowy - masa
Z tego co dowiedziałem się od producenta moduł wykrywa napięcie ładowania na czerwonym przewodzie. Czyli przy wyłączonym silniku napięcie jest niższe od założonego progu = światła nie świecą (można spokojnie słuchać radia :P )
Mam dwie koncepcje
1. zalecana przez producenta:
--- podłączyć czerwony do aku (nie lubie podłączania czegoś na krótko do aku, ale koło skrzynki z bezpiecznikami jest miejsce gdzie można się podłączyć (jak ktoś zdejmie osłonę to zobaczy)
--- podłączyć niebieski gdzieś do postojówek (nie wiem jeszcze gdzie, ale nie trudno będzie się dowiedzieć
2. mój pomysł
--- podłączyć czerwony kabelek do ukochanego TFL

po przekręceniu kluczyka pojawi się co prawda napięcie, ale niższe niż napięcie ładowania i nie spowoduje to włączenia świateł, światła zapalą się dopiero po uruchomieniu silnika czyli dokładnie ten sam efekt jak w koncepcji 1
- po przełączeniu przełącznika świateł na którąkolwiek pozycję napięcie na TFL znika, nie ma zasilania modułu DRL - światła dzienne gasną
--- niebieski zostaje i może być ewentualnie wykorzystany do wyłączania modułu na stałe (kiedy chwilowo nie chcemy korzystać z f-cji DRL
Korzyść koncepcji 2 - jedno miejsce mniej cięcia org instalacji....
Pzdr.