Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A6 C4] Jak szybko chłodzi wam klima? Jak ją ustawić?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Iroxxx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] Jak szybko chłodzi wam klima? Jak ją ustawić?

Post autor: Iroxxx » 08 maja 2011, 22:44

Mam pytanie, wsiadacie do rozgrzanego w środku samochodu, po jakim czasie przy włączonej klimie robi się w środku przyjemnie? jak sprawdzić skuteczność klimatyzacji?

Napełniłem klimatyzacje miesiąc temu i wydawało mi sie że jest wszystko w porządku, po ok 2 minutach było w aucie zimno.

W ostatnich kilku dniach zauważyłem że klima słabo chłodzi.
Dzisiaj przy nagrzanym samochodzie jechałem ok 20 km i klimatronic cały czas był ustawiony na pozycje LOW i wentylator na MAX. Owszem, w aucie zrobiło się chłodniej, nie było już tak gorąco ale nadal było troche za ciepło. Z kratek leciało zimne powietrze ale nie mroźne.

A czy przy włączonej klimatyzacji ustawiacie obieg wewnętrzy otwarty czy zamknięty?

Awatar użytkownika
Rikimaru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2000
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Rikimaru » 09 maja 2011, 12:09

Z kratek powinno lecieć powietrze o temperaturze 7stC tak jak miałeś ustawione na LOW. U mnie mam nieszczelną chłodnicę klimatyzacji i powoli czynnik ucieka, i temperatura jest 8-9stC więc nie jest tak, źle :)

Awatar użytkownika
kasiarka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kasiarka » 09 maja 2011, 15:50

Iroxxx Spytam się Ciebie, ile płaciłeś za napełnienie klimy ??
Bo mi w audi chłodziło w tamtym roku po ok 1 min i było bardzo zimno ;d , ale ostatnio jechałem polna drogą (na wiosnę) i droga się zarwała i zderzak aż z tego wszystkiego spadł i tylko została ramka ta metalowa co jest przynitowana do zderzaka razem z śrubami, ale przynitowałem ten zderzak no jak nowy, ale za 2 dni był upał i bardzo się rozczarowałem, ponieważ z klimy zamiast zimne powietrze, to ciągle leciało ciepłe. Ale zorientowałem się że nie mam klimy pełnej, bo mi przestała działać sprężarka, a śnieżynka świeci. To auto mi wiało zimnym ok po 1 min ;d A ile zapłaciłeś za te napełnienie klimy ??

Iroxxx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Iroxxx » 09 maja 2011, 22:24

kasiarka pisze:Iroxxx Spytam się Ciebie, ile płaciłeś za napełnienie klimy ??
Ja płaciłem 150 za kompletny serwis,

Może ktoś jeszcze wypowie sie w temacie?

Awatar użytkownika
kasiarka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kasiarka » 10 maja 2011, 18:51

aha dzięki noto jak ja mówiłem mi chłodziła w ok 1 min ;d

Marek Tester
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Klima słabo chłodzi

Post autor: Marek Tester » 20 maja 2011, 11:50

Witam. W poradach serwisu ranking warsztatów przeczytałem, że może być kilka przyczyn słabo chłodzącej klimatyzacji. Listę najczęstszych przyczyn znajdziecie na

<a href="http://www.rankingwarsztatow.pl/porady2.php">dobry mechanik</a>

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2011-05-20, 11:53 ]
Załcząony link coś nie zadziałał.. przesyłam raz jeszcze:

<a href="http://www.rankingwarsztatow.pl/porady2.php">dobry mechanik</a>

[ Dodano: 2011-05-20, 11:54 ]
http://www.rankingwarsztatow.pl/porady2.php

Kanzer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kanzer » 20 maja 2011, 16:26

Witam
Przepraszam, że pisze tutaj na zupełnie inny temat,ale nie chce robić nowego.
A więc mam pytanko, klima w mojej audi a6 c4 przez ponad rok nie była nabita, w tym brak nawet jednego węża, to w środku nie ma wcale płynu. I czy ryzykować zalanie klimy, czy od razu wymienić pompe klimy ?? o w tym roku kumpelmiał problem w peugeocie, jak mu przed zimauciekł płyn i nie uzupelnił to teraz okazało sieże pompa po wlaniu nowego płynu sie zatarła. Czy to jakieś dziwne zjawisko i przypadek?? Czy moge spokojnie uzupełnic i nic sie nie stanie??

Awatar użytkownika
Dodek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Moje auto: A6 C4
Rocznik: 1992
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Dodek » 20 maja 2011, 19:44

Rikimaru pisze:Z kratek powinno lecieć powietrze o temperaturze 7stC tak jak miałeś ustawione na LOW. U mnie mam nieszczelną chłodnicę klimatyzacji i powoli czynnik ucieka, i temperatura jest 8-9stC więc nie jest tak, źle

skąd masz te informacje w jakimś manualu tak piszą ? czy tak mowią szpece od klimy ?
jak to potwierdzone to musze to sprawdzić -za niedługo z allegro przyjdzie mi taki termometr panelowy i zobaczymy .

btw u mnie też jakoś dziwnie chłodzi ta klima - jak ustawie ma max wentylaror to idzie sie zaziebić - dlatego zawsze ustawiam żeby byly otwate wszystkie nawiewy - nogi kratki i szyba - a jak jest na kilka kresek to tak jakby nie chciał dmuchać zimnem
. btw zamarzają wam weże /znaczy czy sa lekko oszronione? - te przy nawiewach ,czy tak powinno byc jak klima jest w 100% sprawna ?

btw 2. czy u was też spręzarka po wlaczeniu w widoczny sposób lekko zamula silnik ?
u znajomego w benzynowym yarisie '08r właczenie klimy jest praktycznie niezauważalne
Łan tu sri TDI :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rikimaru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2000
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: Rikimaru » 20 maja 2011, 21:02

Te temperatury mówili "spece" od klimatyzacji, od dwóch to już słyszałem. Teraz co robię u mojego mechanika też to potwierdza na domiar tego ma miernik z termometrem i patrzyliśmy jak chłodzi mój samochód.

U mnie chłodzi przy nawiewie jednej kreski w sumie prawie zawsze mam nawiew na jedną kreskę :p

Może nie oszronione ale mokre są węże od sprężarki do nawiewu.

Silnik lekko jakby odczuwa włączoną klimę i lekko jakby tracił silnik na dynamice ale nie jest to jakieś upierdliwe.

Awatar użytkownika
Dodek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Moje auto: A6 C4
Rocznik: 1992
Silnik: 2.4 170KM
Kontakt:

Post autor: Dodek » 24 maja 2011, 20:36

przyszedł mi ten miernik - i temp powietrza wylatujacego z kratek to 8 stopni - - zrobiłem taki szybki pomiar , jak ktoś jest pewny że ma klime sprawną na 1000% mógłby też tak sprawdzić.
Łan tu sri TDI :mrgreen:

Awatar użytkownika
columb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: columb » 24 maja 2011, 21:18

Ja dzis sprawdzalem. I jak wlacze dmuchawe na 1-2 kreski to mam 5.7 stopnia jak dam na maxymalnie 4 kreski to mam 6.1. Jak powyzej lacznie z maksymalnymi obrotami dmuchawy to max 7.2 stopnia.
A6 C4 Avant AEL-było
A6 C5 Avant 2.7 BiTurbo 250km- było

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2010
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Kontakt:

Post autor: Hincó » 25 maja 2011, 13:44

U mnie przy max dmuchawie z środkowej kratki 8-10 stopni i tyle powinno być z tego co wiem <okok>
Obrazek TDI +

mily

Post autor: mily » 26 maja 2011, 14:27

Kanzer pisze:Witam
Przepraszam, że pisze tutaj na zupełnie inny temat,ale nie chce robić nowego.
A więc mam pytanko, klima w mojej audi a6 c4 przez ponad rok nie była nabita, w tym brak nawet jednego węża, to w środku nie ma wcale płynu. I czy ryzykować zalanie klimy, czy od razu wymienić pompe klimy ?? o w tym roku kumpelmiał problem w peugeocie, jak mu przed zimauciekł płyn i nie uzupelnił to teraz okazało sieże pompa po wlaniu nowego płynu sie zatarła. Czy to jakieś dziwne zjawisko i przypadek?? Czy moge spokojnie uzupełnic i nic sie nie stanie??
Kolego tam jest jeszcze osuszacz w układzie. To jest taki filtr zbierający wilgoć i mogę Ci powiedzieć że po 24 godzinach jak się go otworzy i pozostawi na powietrzu to jest pełny. Nie wiem dlaczego ale część z serwisów całkowicie o nim zapomina. W przypadku nieszczelności on się zapełnia wodą która po załączeniu klimy zamarza powodując wyłączenie klimy (bo ciśnienie jest zbyt wysokie, a jak nie zadziała zabezpieczenie może rozwalić układ chłodniczy np sprężarkę)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl