[A6 C6] Tiptronik wymiana oleju.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
0x4B25A
Jeżeli nie miałeś nigdy wymienianego oleju, to na pewno masz zalany ZF Lifeguardfluid 6, bo w 2004 roku nie było jeszcze ZF Lifeguardfluid 6+ ani 8. Sam jestem ciekawy co zrobią panowie w ASO, czy każą kupić ci droższy ZF Lifeguardfluid 8 ... .
Jeżeli nie miałeś nigdy wymienianego oleju, to na pewno masz zalany ZF Lifeguardfluid 6, bo w 2004 roku nie było jeszcze ZF Lifeguardfluid 6+ ani 8. Sam jestem ciekawy co zrobią panowie w ASO, czy każą kupić ci droższy ZF Lifeguardfluid 8 ... .
Ostatnio zmieniony 30 lip 2011, 12:08 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
Co wcale nie znaczy, że dobiorą Ci właściwy (tzn. ten sam który masz)0x4B25A pisze:Zdecyduje sie jednak na olej z ASO... przynajmniej nie bedzie problemu z doborem...

Wiedza panów z ASO jest czasami porazająco niska a odpowiedzialność za to co robia praktycznie (w tej sprawie) żadna. Cokolwiek by wlali to auto jakis czas pojeździ na pewno. Jesli coś sie stanie po jakimś czasie to jak im udowodnisz, po pierwsze, że wlali niewłaściwy olej (w skrzyni będzie mieszanina) a po drugie, że ewentualna awaria była spowodowana olejem

Zalecam ostrozność

Części samochodowe online - Motostacja pl
Koledzy
Nie zrozumieliscie mnie. Wymienie w odpowiednim miejscu i to napewnie nie w ASO, ale mówie o doborze konkretenego oleju. Wydaje mi sie, ze po VIN są w stanie sprawdzic dokladnie co tam lali... chyba. Spróbuje o tym porozmawiac jeszcze jak bede w ASO na akcji serwisowej cewek...
Wczoraj dostałem tylko informcje, że olej ktory tam jest zielony...
A jak strace cierpliwosc... to pojade do SSerwis...
MaTyS, co do zalecen, to najsmieszniejsze jest, ze w AUTO VIVA nawet nie chcieli mi podac co mi zamówia... czyli płać 210 PLN za litr ale dostaniesz kota w worku... bo numerow czesci nie podadza. Jedyne jest pewne (?), ze nie jest to ZF Fluid... tylko ten Audi G... oczywiscie pewnie to to samo jest tylko w innych butelkach i drozsze... ehh...
Nie zrozumieliscie mnie. Wymienie w odpowiednim miejscu i to napewnie nie w ASO, ale mówie o doborze konkretenego oleju. Wydaje mi sie, ze po VIN są w stanie sprawdzic dokladnie co tam lali... chyba. Spróbuje o tym porozmawiac jeszcze jak bede w ASO na akcji serwisowej cewek...
Wczoraj dostałem tylko informcje, że olej ktory tam jest zielony...
A jak strace cierpliwosc... to pojade do SSerwis...
MaTyS, co do zalecen, to najsmieszniejsze jest, ze w AUTO VIVA nawet nie chcieli mi podac co mi zamówia... czyli płać 210 PLN za litr ale dostaniesz kota w worku... bo numerow czesci nie podadza. Jedyne jest pewne (?), ze nie jest to ZF Fluid... tylko ten Audi G... oczywiscie pewnie to to samo jest tylko w innych butelkach i drozsze... ehh...
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
Osobiście szanuję firmę CASTROL, ale ich produktów do skrzyni ZF w Audi bym nie wlewał bo trochę trudno połapać się w ich specyfikacjach. Spokojniej kupić Ori, ESSO, Febi, itp. dedykowany pod jakąś specyfikację do naszych skrzyń i zgodne z nr producenta. Oprócz tego ESSO/Mobil 1 i FEBI będą tańsze niż 45zł/1Lgrzałka pisze:więc tak jak obiecałem skontaktowałem się z kolesiami co robią takie rzeczy jak wymiana oleju w skrzyniach automatycznych i leją oni olej CASTROL DEXRON typ w zależności od zaleceń producenta i kasują za niego w granicach 45pln/litr.

M0NEER
Gdybym zminiał dynamicznie to tak, ale w przypadku statycznego kluczowym jest dokladnie ten sam olej... Zreszta wtedy to tylko ZF Fluid... tip w C5 to nie to samo co w C6
MaTyS
Czyli dobrze przypuszczałem, że oleje od ZF to to samo co od Audi G... tylko że tańsze...
Czy mozesz mi napisac odpowiedniki w ASO Audi tego ZF Flui.. 6 i 6+
I teraz pytanie... czy napewno 6+ a nie 6??
Masz jeszcze moze linka do tego PDFa od ZF co było tam opisane o skrzyni 6HP19A. Nie moge go znaleźć.
Dziekuje za zainteresowanie
Gdybym zminiał dynamicznie to tak, ale w przypadku statycznego kluczowym jest dokladnie ten sam olej... Zreszta wtedy to tylko ZF Fluid... tip w C5 to nie to samo co w C6

MaTyS
Czyli dobrze przypuszczałem, że oleje od ZF to to samo co od Audi G... tylko że tańsze...
Czy mozesz mi napisac odpowiedniki w ASO Audi tego ZF Flui.. 6 i 6+
I teraz pytanie... czy napewno 6+ a nie 6??
Masz jeszcze moze linka do tego PDFa od ZF co było tam opisane o skrzyni 6HP19A. Nie moge go znaleźć.

Dziekuje za zainteresowanie

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
No to jeszcze raz...
ZF Lifeguardfluid 6 --> G 055005A2 (żółty)
ZF Lifeguardfluid 6+ --> G 055162A2 (niebieski)
ZF Lifeguardfluid 8 --> G 060162A2 (zielony)
http://www.zf.com/na/content/media/united_states/corporate_replacement_parts_1/service_portfolio/passenger_cars/6HP19A_Catalog.pdf
ZF Lifeguardfluid 6 --> G 055005A2 (żółty)
ZF Lifeguardfluid 6+ --> G 055162A2 (niebieski)
http://www.zf.com/na/content/media/united_states/corporate_replacement_parts_1/service_portfolio/passenger_cars/6HP19A_Catalog.pdf
MaTyS
SSerwis mi to samo powiedział...
Tak samo ASO... olej ma być zielony... Jestem tylko ciekaw czy w 2004 roku go zalali... bo cos czuje ze nie... i teraz konia z rzedem temu, kto powie mi jaki kolor ma mam u siebie
A mieszać te oleje to
[ Dodano: 2011-05-18, 17:47 ]
P.S.
MaTyS
Dzięki za to info i cierpliwość
SSerwis mi to samo powiedział...
Tak samo ASO... olej ma być zielony... Jestem tylko ciekaw czy w 2004 roku go zalali... bo cos czuje ze nie... i teraz konia z rzedem temu, kto powie mi jaki kolor ma mam u siebie

[ Dodano: 2011-05-18, 17:47 ]
P.S.
MaTyS
Dzięki za to info i cierpliwość

- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
To znaczy ja jeszcze nie musze wymieniac mam przejechane 18tys takze jeszcze mam czas tylko sie zdziwilem jak czytalem piersze posty po 1550 zl za wymiane z olejem to chyba drogo . <szok>
[ Dodano: 2011-05-26, 20:18 ]
to znaczy to sie pytalismy z kolega kolo nas bo zaprowadzil samochod poszla mu ta droselklapa czy jak to sie nazywa ale jutro zadzwonie jeszcze do innych i zapytam sie o cene tylko z tego co wiem to kazde ASO ma swoja cene jednym slowem mowiac biora jak chca.
[ Dodano: 2011-05-26, 20:18 ]
to znaczy to sie pytalismy z kolega kolo nas bo zaprowadzil samochod poszla mu ta droselklapa czy jak to sie nazywa ale jutro zadzwonie jeszcze do innych i zapytam sie o cene tylko z tego co wiem to kazde ASO ma swoja cene jednym slowem mowiac biora jak chca.