Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] pechowa kałuża - problem z MMI

Elektryka
ODPOWIEDZ
yohanna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] pechowa kałuża - problem z MMI

Post autor: yohanna » 12 maja 2011, 21:16

Witam!
Jeżeli temat już był z góry przepraszam ale jestem nowa i może źle się zabrałam do przeszukiwania archiwum - jednak daję słowo że się starałam.
Zacznę od tego że jestem dość świeżą posiadaczką audi i jeszcze nie znam go za dobrze, na dodatek mam angielską książkę auta i ciężko jest mi się zorientować w niektórych opisach.
A teraz do rzeczy. W sobotę była straszna ulewa i mój teść wjechał w dwie naprawdę olbrzymie kałuże. Hałas był potworny i przez chwilę nawet miałam wrażenie że teść trochę stracił kontrolę nad kierownicą. Na drugi dzień usłyszałam że w samochodzie pływa woda i w środku od strony pasażera jest bardzo mokro. Wtedy też MMI się zawiesiło ale po jakimś czasie zaczeło działać. Na koniec dnia już nie działało w ogóle. Wodę zaczełam wypuszczać - jest jej już bardzo mało. Dwa razy sunblind z tyłu sam się zamknął i otworzył.
W serwisie powiedziano nam że nie mogli się podłączyć do komputera, że w ogóle nie odpowiada i że oni wnioskują że jest spalony :/ Na pytanie czy sprawdzili bezpieczniki powiedzieli że nie bo nie wiedzą które :/ ale autem możemy jeździć bo jest dobre i bezpieczne.
Więc teraz moje pytanie - proszę mi powiedzieć które bezpieczniki i gdzie się znajdujące muszę sprawdzić żeby wykluczyć wszystkie możliwości?
A jak nie bezpieczniki to co? Może ktoś ma jakieś pomysły lub sugestie?
Pozdrawiam

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 13 maja 2011, 08:14

Bezpieczniki masz z lewej i prawej strony z przodu i w bagażniku w boczku. Który za co odpowiada to musisz sama sprawdzić w instrukcji.

yohanna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yohanna » 13 maja 2011, 10:15

Gdzie są bezpieczniki to ja wiem :) nie wiem tylko które mam sprawdzić ... nic to - zostaje mi chyba tylko sprawdzać po kolei. No i wyczytałam wczoraj żeby rozebrać schowek i tam dobrze sprawdzić czy nie jest mokro a jak jest to wysuszyć. Sprawdzimy :)

m737
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m737 » 13 maja 2011, 12:35

akurat sprawdzenie po kolei ma pewien sens - styki śniedzieją a każde wyjęcie/włożenie bezpiecznika poprawia styk/przepływ prądu - wyjmij kluczyk ze stacyjki i sprawdzaj po kolei
nie przemycam linków :)

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 13 maja 2011, 12:43

Tutaj masz instrukcję (powinna działać) to sobie wyczytaj co i jak bo sprawdzając "po kolei" możesz narobić więcej szkód niż ta mała powódź w Twoim aucie.
dload.htm?action=file&id=42

I nastaw się na to że będziesz potrzebowała sprawić sobie nowe moduły.

yohanna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yohanna » 13 maja 2011, 18:14

No więc skończyliśmy - wygląda na to że bezpieczniki są ok. Jednak auto ciągle jest mokre w okolicy schowka :/ Teraz nie wiem czy dalej grzebać i szukać czy wysuszyć wnętrze na pieprz i wtedy czekać na 15% cud, którego spodziewał się pan z serwisu :P A rzeczone moduły? Czy mogę zrobić to sama i gdzie ich szukać? Wiem że pytam o podstawy ale nie chcę się od razu poddać i oddać auta w obce ręce. Jestem ambitna i szybko się uczę wię proszę o instruktarz :D
kamilos_69 - dzięki za instrukcję, bardzo pomogła <okok>

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 13 maja 2011, 19:35

Wysuszyć auto to powinna być bezwzględnie pierwsza czynność której powinnaś się podjąć zaraz po zauważeniu wilgoci w aucie.
Modułów szukaj w Aso, dedykowanych forach, aukcjach internetowych, na szrocie etc.
I tak możesz je wymienić sama.

Awatar użytkownika
fabricjo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mario
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD

Post autor: fabricjo » 14 maja 2011, 09:43

Proponuję tez sprawdzić skrzynkę z ECU i przekaźnikami. W wersjach europejskich jest pod maską na podszybiu od strony kierowcy. Tam tez może zebrać się woda a potem przedostawać się do kabiny w okolicach schowka.

Sorki pomyłka, skrzynka z ECU jest po stronie pasażera. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja