Ostatnio testowałem układ ABS tzn. chciałem sprawdzić czy działa i działa tylko mam takie pytanie czy jeśli ABS zaczyna działać to powinna mrugać kontrolka na desce rozdzielczej czy nie?
Ja jak chciałem doprowadzić do zablokowania kół to pedał hamulca super odbijał i nie dało rady zablokować ale na desce rozdzielczej nie zauważyłem aby mrugała kontrolka od ABS.
Aha i co z tym ASR jak najłatwiej to przetestować czy działa. Wiem tylko, że jak wyłącze go przyciskiem to na desce świeci się kontrolka od ASR jeśli układ jest włąćzony to się nie świeci i nie zdarzyło mi się nawet żeby mrugneła.
[ A6 C5] Działanie ABS w C5
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
diabeelek, trochę techniki i już się gubisz
ABS tylko się aktywuje gdy któreś z kół się zablokuje, podczas gdy pozostałe się toczą -czyli poślizg jednego lub więcej kół. W takich sytuacjach kontrolka się nie zapala -kontrolka ABSu się zapali gdy system przestanie czuwać (awaria lub słabe napięcie z alternatora).
ASR zapobiega boksowania kół podczas ruszania/przyspieszania i gdy takie coś nastąpi to kontrolka będzie mrugać podczas interwencji systemu. Kontrolka będzię się ciągle świeciła w przypadku awarii lub gdy wciśniesz przycisk od ASR żeby go zdeaktywować.
ÂŻeby przetestować ASR wystarczy zatrzymać się na piaszczystej drodze i zrywnie ruszyć

ABS tylko się aktywuje gdy któreś z kół się zablokuje, podczas gdy pozostałe się toczą -czyli poślizg jednego lub więcej kół. W takich sytuacjach kontrolka się nie zapala -kontrolka ABSu się zapali gdy system przestanie czuwać (awaria lub słabe napięcie z alternatora).
ASR zapobiega boksowania kół podczas ruszania/przyspieszania i gdy takie coś nastąpi to kontrolka będzie mrugać podczas interwencji systemu. Kontrolka będzię się ciągle świeciła w przypadku awarii lub gdy wciśniesz przycisk od ASR żeby go zdeaktywować.
ÂŻeby przetestować ASR wystarczy zatrzymać się na piaszczystej drodze i zrywnie ruszyć

-
- Forum Audi A6 / A7