sebastian855 pisze:Zasyfienie dolotu i zbieranie nagaru to problem diesli również bez chipa,
jak jeździ się spokojnie i nie dajesz turbinie się rozwinąć co jakiś czas to zawsze układ masz zawalony nagarem.
Wynika to ze zbyt dużej dawki paliwa względem powietrza,
paliwko sie nie dopala i zostaje w postaci nalotu na całym układnie wydechowym,
a oznaką tego jest kopcenie.
Jak program jest dobrze zrobiony a sam układ paliwowy sprawny nie ma prawa kopcić,
a co za tym idzie nie ma sie czym zasyfić.
Z drugiej strony po co robić program w aucie jak i tak sie go nie wykorzystuję?
Nie zawsze można 'wykorzystać ' program czasami chce się jechać płynnie aby uzyskać niskie spalanie po to też ma się diesla.
Czyli wynika z tego co napisałeś powyżej że Rogal nie umie zatem wykonać dobrze programu auto dymi dość pokaźnie powyżej 3000 obrótów od samego początku jak tylko zrobił w jego ocenie to 'normalne'.
Teraz porównanie dolot był czyszczony przed chipem autko 10letnie miało mniejsze zanieczyszczenie układu niż po 2 letnim okresie po chipie teraz znów czyściłem dolot.
Ale nic dziwnego skoro dawka paliwa jest zwiększona w całym zakresie obrotów a nie zawsze muszę jeździć z butem w podłodze jak to sugerował tuner albo będziesz jeździł ostro albo będziesz czyścił układ dolotowy co x km, więc ja się pytam co to za program skoro zmusza mnie do agresywnej jazdy non stop żeby nie mieć kosztów nie wspominając wtedy o kosztach spalanego paliwa które rośnie niebotycznie nawet jak dla 1.9 TDI
[ Dodano: 2011-03-29, 11:49 ]
Gerwaziak pisze:sebastian855 pisze:Z drugiej strony po co robić program w aucie jak i tak sie go nie wykorzystuję?
No właśnie. Mi program jest potrzebny żeby powyprzedzać sobie bezpiecznie jak raz na miesiąc jadę w jakąś dłuższą trasę. Ale nawet wtedy nie przekraczam 140-160 km/h. Pytanie czy wystarczy pogonić go raz na miesiąc-dwa żeby się wyczyścił? Wcześniej też jeździłem dieslem (A6 C5 2,5 TDI 150 km) i problemu nie było ale mocy trochę brakowało (w aktualnym autku jest jej znacznie więcej).
Ja jeżdze dwa razy w tygodniu dłuższą trasę po 150km i jak widać to nie wystarczyło wieć odp sobie sam