Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ SERWIS ] ROYAL PURPLE - olej sinikowy

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Hincó » 25 mar 2011, 07:21

xrs, co nie zmienia faktu że Castrol nigdy prawdziwego syntetyku nie zrobił <okok>
Dużo osób chwali Royal Purple, ale z tego co wiem to troche drogi jest ;/ I ciekawe co czyni go 'lepszym' dodatki ala ceramizer/Mos2 w składzie? <luzik>
Obrazek TDI +

rafal100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Kontakt:

Post autor: rafal100 » 25 mar 2011, 08:25

Hincó,
Hincó pisze:xrs, co nie zmienia faktu że Castrol nigdy prawdziwego syntetyku nie zrobił
też jestes zdania za Castrol EDEG połny syntetyk nie spełnia norm oleju do silników wysokoprężnych z tubodoładowaniem i pompowtryskami ?

rafal100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Kontakt:

Post autor: rafal100 » 25 mar 2011, 09:16

dzieki Piotrus , za wyjasnienie innym ze castrol nie jest jednak zły .
Ja zalewam EDEG castrol i przez 15000 km miedzy wymianami nie dolewam wogóle

xrs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xrs » 25 mar 2011, 09:40

censored pisze:xrs, skoro nie masz ochoty sie przywitać dostajesz ostrzeżenie, a każdy nastepny twój post jeżeli tego nie zrobisz będzie karany kolejnymi czerwonymi belkami!
19mm to długość "tego" ?

głupszej ruli w życiu nie widziałem, ale masz:
przywitaj-sie-z-nami-vt8516,7230.htm#372062
pasuje ?

i teraz aby prawo było prawem a nie bzdetem będziesz warningi wlepiał wszystkim, którzy się nie przywitali czy tylko na moim nicku chcesz leczyć swoje problemy ? LOL

========

OK . wróćmy do tematu .

Hincó - ma rację . Castrole to półsyntetyki - nawet jak piszą na butelce "syntetic" to wewnątrz jest najczęściej kopalna breja z dodatkami ...

Piotruś - mylisz się pisząc:
Castrol oferujer obecnie zdecydowanie bardziej kompletną ofertę produktów na bazach etrowych
pewnie ci chodziło o "estry"
http://www.dbc.wroc.pl/Content/2604/Beran.pdf
strona 22 . poczytaj . a castrole mają raczej estrowe dodatki niż bazę ... w każdym razie bliżej nie określone sa to rzeczy . Royal za to wystawia pełne specyfikacje, bo się nie wstydzi :)

co do PAO to zależy jakie PAO i ile tego i do czego ... Castrol nie ma tak dobrej podstawy jak amerykanie - to się różni grupami (czyt. jakością tego PAłO) ... troszke masz napomkniete o tym w powyższym pdfiku .

[ Dodano: 2011-03-25, 10:00 ]
Nasz przydomowy Passat AVF też porusza się na "polskim" EDGE 5W40 ale żeby dojeździć do 15000 km ze stanem oleju "w połowie miarki" - siakieś 0,5 - 0,7 litra między wymianami muszę mu dolać (ale i tak uważam to za rewelacyjny wynik).
no to masz dwie opcje:
albo silnik niedomaga
albo masz źle dobrany olej ...

TDI sam z siebie nie ssa oleju .

xrs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xrs » 25 mar 2011, 10:19

LM oraz Fuchs są olejami niemieckimi, stworzonymi przez Niemców i do niemieckich samochodów
widzisz . oczywisty problem z logiką w tym stwierdzeniu jest dość prosto wykazać:
Silniki nie wiedzą jakiej są narodowości i nie wiedzą jakiej narodowości jest zalany olej ...

Użytkownicy znaja swojka narodowość jedynie ... ale, że były badania w których wyszło, że 70-80% z nich nie rozumie przekazu wiadomości to już na samym starcie moje słowa trafią tylko do tej reszty -> ~20% ... ile z tych osób zna sie na chemii ? a ilu z tych co zostało wie coś o fizyce ? ... jak tak będziemy ograniczać publiczność to zapewne zostanie ~3% z Was ...

i to się nazywa ELYTA moim skromnym zdaniem .. czasem warto przestać się odzywać w tematyce, która jest dość zawiła - warto też czasem tylko słuchać ... to nas wyróżnia wśród naczelnych ...
Biorąc pod uwagę jakim olejem VAG zalewa swoje silniki "na pierwszy montaż", to już naprawdę wybór wydaje mi się mocno ułatwiony
Tobie może i tak, ale nie jest to prawda ... VW liczy koszty i tnie je na każdym kroku . jeśli produkują coś sami to chyba nie dziwne, że będą zalewać silniki tańszymi rzeczami, bo to w miliony idą wtedy oszczędności ... nowy silnik ma wytrzymać czas gwarancji i tyle - nam tu wszystkim jednak raczej chodzi o to aby zalewać taki olej, który najlepiej chroni podzespoły. offkoz w cenie, która nie zmasakruje portfela ...

... i w tym momencie jednak możemy wrócić do Royala, bo o tym jest topic ...

Jesli ktoś ma pytania to zapraszam .. używam tego jakiś rok czasu ... a, że musiałem nauczyć się ostatnio sporo o oliwie <niestety> to mam nadzieję, że uda mi się rozwiać nurtujące Was pytania .

<okok>
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, 11:34 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.

xrs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xrs » 25 mar 2011, 11:43

oficjalna lista VW/Audi ze szczegółowo wyliczonymi aprobatami dla poszczególnych producentów i gatunków oleju
no .. wiedziałem, że to napiszesz i mam stosowną ripostę:
Otóż miejsce na tej liście kosztuje określoną ilość pieniędzy i jeśli dany olej spełnia parametry to za pieniądze można się tam dopisać - tak robią wszystkie duże koncerny, bo to niezły dochód, ale ten koszt producenci wliczają w cenę butelki produktu także lepiej nabyć troszkę wiedzy niż przepłacać za papier - zapewniam . Tu chodzi też o czas gwarancji i ewentualne sprawy sądowe - po gwarancji robisz co chcesz .

Druga sprawa to to, że w USA koncern VW to margines . Tam sprzedaje się raczej Merc i japończyki ... no i amerykańskie wynalazki także nikt z amerykańskich producentów nie będzie zabiegał o względy VW, bo to się po prostu nie opłaca ...
http://www.royalpurple.waw.pl/index.php ... ej-royala/
- tu masz przekrój ... i zwróć uwagę co jest na samym dole :) <garbus>

.. a trzecia rzecz to to, że Royal to nie koncern tylko niszowy producent bardzo zaawansowanych rzeczy do sportu i przemysłu ...

To coś jak porządny, mały browar -> jeśli chcesz się napić dobrego piwa to kup go w małym browarze, a nie w koncernie ... wtedy dowiesz się co to piwo porządne ... o ile będziesz w stanie to zrozumieć -> tu dalej obowiązuje zasada ~20% -> niektórym odpowiadają popularne sikacze i jest spoko ... w każdym razie ten temat nie jest dla nich .

...

Chciałbym się jeszcze do czegoś odnieść, ale nie mogę wyłuskać nic konkretnego w tym co napisałeś poza emotami i ogólnym bajzlem w tekście.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, 11:57 przez xrs, łącznie zmieniany 5 razy.

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 25 mar 2011, 12:00

cameleon741, jasne ... do nowych <killer>
Do takich którzy tu przychodzą, robią reklamę i wykazują totalny brak kultury nie witając się nawet przy zwróceniu uwagi przez moderatora.

A myślę, że z Bartkiem nie chciałbyś się spotkać w realu, bo by Cię raczej zmiótł...

xrs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xrs » 25 mar 2011, 12:03

Dokładnie kolego nie pomyliłeś się 19mm to długość tego.......
to współczuję partnerowi... ale nie wnikam - nie interesuje mnie to dalej .
A warny będę wlepiał takim kozakom jak ty, to jest twoja odp. do moderatora: "slavi16, muszę ? nie ? ... to dzięki za zaproszenie, ale nie skorzystam <papa2> "
OK . jak widzisz gdzieś tam złamanie któregoś punktu regulaminu to twoja sprawa .

Jeśli jednak wlepiasz mi warna, a za to samo nie wlepisz komuś innemu => nie wywiązujesz się ze swojej roli na tym forum i tyle .

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 25 mar 2011, 12:04

jak by nei gadali czy dobrze czy zle wazne zeby gadali...panowie administracja...na stacji kosmicznej nie ma w tej chwili zadnego promu..wyslijcie przyjacielom radzieckim wiadomosc o nowoczesnym oleju do silnika.reklama za nasz hajs.

xrs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xrs » 25 mar 2011, 12:29

zibi06, proszę:
http://www.royalpurple.waw.pl/index.php ... leje-test/
Jak któryś dorówna to daj znać konkretnie o który chodzi ...

a tu masz jeśli ci nie odpowiada test z netu:
http://www.royalpurple.waw.pl/index.php ... e-raceway/
tu masz test z niezależnej prasy:
http://www.royalpurple.waw.pl/index.php ... st-olejow/

a tu masz trochę reklam jak wolisz:
http://www.royalpurple.waw.pl/index.php ... -iron-man/
;)

a co do reszty - czyli tych statystycznych 80% do których NIE piszę ->

Zablokowany

Wróć do „Polecam (spoza Forum)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl