Witam Panowie,
mam problem ze swoim A6 - takim jak w opisie po lewej. Tak jak w temacie: po zapaleniu zimnego silnika dochądzą stuki, po paru sekundach już jest ciszej, jeszcze słychać jakieś lekkie minimalne stukotanie, natomiast po nagrzaniu sie silnik chodzi super i nic nie stuka. Nie wiem czy tak mogę jeździć?Dodam, że próbuje znaleźć czujnik ciśnienia oleju, czy ktoś może pomóc?
Po otwarciu korka oleju na ciepłym bądź zimnym silniku nic nie dmucha ani nie pryska olejem, czy to padnięta pompa oleju?Dodam, że kontrolka oleju w ogóle nie działa dlatego szukam czujnika oleju.
Będę wdzieczny za pomoc. Jeśli ktoś ma jakieś foto bądź schemat w którym miejscu jest czujnik oleju w tym silniku to będę super wdzęczny:)
Pozdrawiam,
Alex
[A6 C4] Stuki po odpaleniu zimnego silnika
censored pisze:Czujniki masz tu [url=http://images37.fotosik.pl/608/ec7e815c0377b617m.jpg]Obrazek[/URL]
Stukają ci popychacze hydrauliczne. Zostaw to jeśli po nagrzaniu ustaje, tak ma prawo być. Inaczej wydasz trochę kasy 25złx10szt. Chyba że trafnie zdiagnozujesz który/które.
Dlaczego szukasz przyczyny w czujniku i pompie? Zajrzałeś czy żarówka w liczniku się nie spaliła. Chyba że masz Auto Check'a zamiast 4 kontrolek.
Dzięki za pomoc. Mam normalnie 4 kontrolki. Przyczyny szukam w pompie bo kupiłem to auto na szybko i nie zauważyłem, że nie ma kontrolki oleju, poza tym martwi mnie że nie dmucha powietrzem na włączonym silniku gdy odkręce korek oleju... i nie wiem jak to ocenić czy to normalne?