Witam, koledzy i koleżanki potrzebuje waszej pomocy z racji mojej bezradności. W aucie ubywa płynu chłodniczego i za nic nie mogę znaleźć miejsca wycieku. Stojąc w kanale przodem do auta, po prawej stronie zauważyłem ściekające kropelki które ostatecznie zbierają się na misce. Dokręciłem opaski i zaciski przy zbiorniczku wyrównawczym i dalej kupa.
Wyciek jest ewidentnie z prawej strony patrząc na auto na wprost. Macie może jakieś pomysły albo sugestie gdzie szukać ? Stałem w kanale dobre pół godziny z mocną latarką, czekałem aż załapał 90 stopni i ponownie kupa.
[ A6 C5] [A6 C5] 2.5 TDI AFB mocno ubywa płynu chłodniczego
- lightfighter87
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
a jesteś pewny że to wyciek pod maska może nagrzewnica wewnątrz się rozszczelniła wtedy powinny delikatnie parować szyby i dywaniki mokre
a pod maską zerknij czy się chłodnica nie poci
a pod maską zerknij czy się chłodnica nie poci
Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Re: [A6 C5] 2.5 TDI AFB mocno ubywa płynu chłodniczego
Po prawej stronie jest pompa wody. Podobno potrafią paść tak ni z gruchy ni z pietruchy. Czy podczas wymiany rozrządu wymieniłeś też pompę? Czy nie wymieniałeś jeszcze rozrządu? Niektórzy dla oszczędności zostawiają starą pompę, jeżeli jest dobra. A później to się kończy rozbiórką całego przodu...lightfighter87 pisze:Wyciek jest ewidentnie z prawej strony patrząc na auto na wprost.
Może też cieknąć ze złączki na przewodzie, którą płyn jest podawany do nagrzewnicy. Ale ta złączka jest z tyłu silnika, gdzieś pod turbiną, tyle, że od spodu silnika.
Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 136KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Też obstawiam na pompę.
Miałem taki przypadek: Wymiana rozrządu plus pompa oczywiście nowa a po jakimś czasie ubytki płynu. Zbiorniczek ok, węże ok, samochód nie dymi, płynu w oleju i odwrotnie nie ma, chłodnica cała silnik suchy a na płycie ślady płynu. Po rozebraniu przodu okazało się, ze puściła pompa na o ringu i płyn ubywał. Wymiana pompy i wszystko ok.
Miałem taki przypadek: Wymiana rozrządu plus pompa oczywiście nowa a po jakimś czasie ubytki płynu. Zbiorniczek ok, węże ok, samochód nie dymi, płynu w oleju i odwrotnie nie ma, chłodnica cała silnik suchy a na płycie ślady płynu. Po rozebraniu przodu okazało się, ze puściła pompa na o ringu i płyn ubywał. Wymiana pompy i wszystko ok.
- lightfighter87
- Forum Audi A6 / A7
Wyciek zlokalizowany, poluzowała się opaska zaciskowa na takim malutkim wężyku który wchodzi w takie srebrne cudo(możliwe że do pompy wody). Dostęp tragiczny, jedynie na rozgrzanym silniku kapało. Przesunąłem tą opaskę bliżej łączenia i dodatkowo założyłem drugą żeby nie mordować się z tym ponownie. Pominę fakt oparzonej prawej ręki od miski olejowej, jedynie satysfakcja własna to rekompensuje. Od tamtej pory ani kropla nie uleciała.
Temat do zamknięcia, dziękuję za porady.
Temat do zamknięcia, dziękuję za porady.